Wednesday, 28 June 2017

TETAMU RAYA DI RUMAH NENEK

Wohoho...
2 hari ooo nk siap entri ni..
Bkn sebab pnjang..
Tapi buat sikit- sikit sebab raya kannn..
Bz tahap gaban arr..
Hahaha...
Ini lah antara tetamu yang datang beraya di rumah nenek kat kampung....
Jangan pelik tengok semua tetamu makan kuih bagai kat luar jer...
Jangan ngumpat kalau nampak view yang berserabut menjadi back ground kerana itulah hakikat dan kebenaran dalam kejujuran...
Boleh saja untuk edit nak tambah sofa bertatah permata ..langsir berkain sutera di belakang tu..
Tapi untuk apa..??
Kerana inilah diary ku...
Haaaa...gramatis x ayat aku..
Terpengaruh ngan ayat-ayat puitis dalam novel cinta...
Tapi memang itulah kenyataan...
Rumah yang sudah ditinggalkan oleh nenek bertahun lamanya..
Nenek hanya balik di siang hari  untuk ke kebun..
Selebihnya nenek memang duduk ngan Achik..
Tapi hari raya wajib balik...
Wajib beraya dirumah nenek...
Sebab seronok sangat...
Seronok bila tetamu datang...


Tetamu cilik ramai dah datang pagi masa orang tengah solat raya..
Tapi aku cam biasa ar..
Lupa nk snap pic..
Sebab excited nak jadi tuan rumah...
Hahaha...
Sampai  2 group kanak- kanak dah balik baru aku ingat..
Tu pun lepas mak aku tanya camera..
Baru aku ingat camera x kuar lagi dari bonet keter...
Dah la group sebelum tu ramai..
Comel- comel lak tu kanak- kanak yang datang sebelum tu..
Cantik- cantik..
Colourfull..
Tapi dah lupa nak snap pic tadi..
Takkan nak gi panggil dorang soh lakon semula..
Huhuhu


Ni group anak- anak tahfiz kot..
Aku bukan kenal pun tetamu yang datang umah nenek...
Tapi opkos dorang akan salam aku sebab aku yang pegang duit raya..
Hahahaha....


Ada tetamu yang datang  lonely...


Ops.....jap nak bagi duit raya kat kanak- kanak ni jap...
Sampul duit memang simpan dalam keter jew...
Sebab senang nak amik...
Singgit jer....
Standard la kan....singgit sorang....
Hahahaha...



Ada yang datang couple...
Tapi trend kampung nenek..
Orang beraya naik motor jer...
Sebab jalan kampung jem time raya..
Hahahaha...


Ni Ketua Kampung's Wife...
Logik ar ...makcik ni cantik jelita lagi walaupun dah ada cucu....
Dah la rumah dia bungalow tepi sawah tu besau gilerr..
Kereta berderettt...
Tapi makcik ni dah la cantik...kaya....x sombong...
Tiap kali raya nenek cakap dia mesti ziarah rumah nenek dan rumah lain...


Ni tetamu datang ngan family..
Dorang cakap duduk Gombak..
Balik raya kat rumah family dorang kat kampung nenek...
Hahaha...dok KL jumpa beraya kat kampung...
Tapi aku x sembang pun..
Snap pic jer
Mak aku jer sembang...


Yang ni datang konvoi ngan moto ramai- ramai..
Hahaha...nampak sweet jer dorang semua naik moto ramai- ramai jalan beraya...
Macam aku nak joint jer...
Tengok best ooo...ramai- ramai naik moto ..
Pastu singgah rumah- rumah orang untuk beraya..
Tapi sayangnya x sorang pun yang aku kenal...
Walaupun x kenal aku tetap control ayu..
Kena senyummmmm sokmo..
Hihihihi....


Santai jer semua makan atas tikar kat luar rumah nenek...
Macam picnic jew...
Hmmmm...masa post pic ni kat Achik...
( Sebab Achik soh update tetatmu yang datamg umah nenek...sebab Achik nak pantau dari Pahang..hahaha)
Achim cakap kalau dh tetamu selesa dok kat luar rumah camni...
Nanti nenek kena pasang tile la kat luar rumah tu....walaupun dah x duduk rumah tu..
Mmmmm...aku x respon pun..
Biarbla tubkerja maka- mak& mak sedara aku


Camni arr...trend raya kat kampung nenek..
Semua konvoi moto ngan jiran- jiran or family..
Yang best tu 1 moto akan dinaiki lebih dari sorang...
Kalau 1 moto 3 orang tu biasa ar...

Geng lelaki selalunya akan sembang ngan sesama lelaki...
Dorang biasanya akan pakai baju Melayu..
Tapi x pakai sepasang ..
Trend kampung nenek orang lelaki dewasa akan pakai baju melayu ngan kain pelikat..
Kalau yang pakai sepasang tu biasanya yang muda- muda jer..
Mak aku cakap tu lah trend dari zaman dolu...
Kata mak aku dolu lagi arr...
Yang muda pun pakai camtu jer pagi raya..
Bila petang plak tukar pakai jeans...
Kata mak aku dolu hari raya pertama pemuda- pemuda kampung nenek akan ke Alor Setar untuk tengok wayang..
What..???
Tengok wayang time raya...raya perrama lak tu...?????
Bapoak arrr....!!!!
Haaa...tapi mak aku cakap memang camtu...
Mmmmm...tapi sekarang xde dah camtu..
Hari raya pertama semua orang beraya...
Bagus3.....


Lepas makan...
Sembang- sembang dulu....


Sib baik cuaca cerahhhh...
Tak panas sangat...
Tak hujan....
Semua pun lepas makan santaiii jer..




Nenek cakap sejak puasa nenek hanya balik beberapa kali jer rumah ni..
Nenek kata just sempat meracun jer semak samun dan rumput- rumput sekeliling rumah..
Belum mati sangat rumput tu..
Nenek kata hanya sempat kering jer rumput tu..
Tapi aku sukaaaa    ada rerumput kering tu...
Kalau bersih togellll jer...x santek la kampung..
Hahaha...ok x pendapat aku tu..??
Hihihihi...


Dah petang geng anak dara Pak Long...
Pak Long..Mak Long & anak-beranak just datang beraya jer...
Lepas makan...solat dorang pun balik...
Mmm...tema pakaian dorang sama lak ngan aku..mak aku..kakak abang semua...
Tapi x lengkao sebab Achik balik Pahang...
Huhuhu....xbesh ar Achik xde...


Geng anak- anak dara kampung nenek..
Mayah & The Gang...
Haaaa...kalau raya zaman sekolah rendah aku selalu ikut dorang pergi beraya..
Sekarang aku dah x ikut...
Maluuuuuu ar...
Aku paling senior...
Aku dah sekolah menengah...
Dorang ni badan jer nampak remaja..
Tapi baru darjah 6 kot..
Sebab tu masa aku darjah 6 aku masih boleh join dengan dorang..
Sebab badan aku lagi kecik dari dorang..
Boleh ar berlakon jadi geng sebaya..
Hihihi...
Sekarang aku dah malu ar...
Jauh sngat umur...


Haaa...nampak..
Beza umur banyak oooo...
Tapi saiz macam aku lak sekolah rendah kan...
Haaaa...time ni aku leh la perasan skit..
Perasan aku kurus...hihihihi...
Sebenarnya sebab pakaian aku hitammm...
Tu yang nampak kurus...kikiki...


Kalau geng mak- mak yang datang aku just topup kan lauk...air...
Amik pinggan gelas kotor bawa gi dapur basuh...
Snap pic...
x join la sembang...
X kenal + segan nak sembang ngan mak- mak...
Aku suka layan kanak- kanak...


Time dah petang...
Ni lak jiran sebelah kiri rumah nenek..
1st day raya memang tetamu x putus ar...



Family Pak Long...
Dah nak balik...
Posing2 dolu...


Tetamu Senja..
Haaa...mak aku yang cakap tetamu senja..
Sebab time ni dah senja..
Kitorang pun dah kemas- kemas...
Sebab malam tido kat umah Achik

No comments:

Post a Comment