Wednesday, 31 May 2017

LAKSA KELANTAN

Laksa Kelantan...
Menu Iftar hari ke 4
Hari Selasa....
Laksa Ada macam2 laksa..
Mak aku selalu masak Laksa Lemak Utars.
Tapi hari ni Laksa Lemak Kelantan

Haaa....aku suka bulan Puasa sebab macam- macam  makanan special..
Heee....macama la bukan bulan puasa xmakan...
Heee ..
Tapi bulan puasa memang bila makan rasa lain kan...
Aku la rasa camtu...
Rasa excited di lain macam....
Time dekat nak berbuka tu lagi la....
Huh dam macam dak Aqil...
Dak Aqil tu my cousin
Anak Achik...Umur dia 6 tahun..
Tahun ni Achik cakap dak Aqil dah mula puasa.


 Ni arr dak Aqil tengah tunggu Azan Maghrib...
Achik post pic kat Family Group..
Memang sweeettt muka budak puasa...!!


Kerang tu dah la fav diaaa...
Achik letak depan dia...
Memang laaaa terlior do...!!!
Achik cakap 1st day Aqil puasa smpai pkl 10 jer merayu- rayu nk Air Kosong jew...
2nd day sampai pkl 5.30 kot..
Ni dah 2 hari Achik cakap Aqil puasa penuh...
Kiut dan  jer muka dia...
Ok...sambung citer Laksa Kelantan...
Mak aku cakap Laksa Kelantan ni ada citernya..
Masak Laksa Krlantan ni sama ngan Pulut Mangga tu..
Pukul 6 petang baru mak aku nak mula masak...
Mak aku cakap petua nak masak bagi cepat ialah mesti plan dolu apa nak masak..
Sebab ada benda or step yang kiter kena buat awal- awal...
Contoh???
Contohnya sebab dah plan nak masak Pulut Mangga dan Laksa...
Pulut tu mak aku dah rendam sejak sahur..
Pulut Mangga xde masalah..
Yang masalah ...laksa..
Mak aku cakap lagi 1 kena ada plan A& plan B..
Contoh macam laksa ni la...
Mak aku cakap asalnya nak masak Laksa Lemak Utara..
Tapi xde stok rempah kari ikan..
Mak aku memang ada suruh aku gi beli kat kedai mamak tu..
Tapi belum sempat aku tukar baju..
Memang hujan ribut kuat giler..
Makanya mak aku cakap xyah gi kedai..
Aku pun sambung tidur...
Hehehehe....
Akunpun x tahu apa sudahnya Laksa Lemak Utara tu...
Sampai waktu iftar baru tahu dah jadi Laksa Kelantan...
Huh Utara vs Timur kot...
Tapi siyes Laksa Kelantan ni sedapppp...
Kakak yang dah kenyang makan Pulut Mangga boleh makan Laksa ni 2 mangkuk lagi...
Huh....!!

Masa aku bangun...
Bila tengok kuah ni aku x perasa  kuah apa..
Bila cium...
Mmmm....bau kuah Laksam...
Tapi bila hidang ...tengok ad laksa...
Baru tau Laksa Kelantan kuah dia sama ngan Laksam...
Sebab Laksam memang mak aku pernah buat
RESEPI LAKSAM mak aku..kt sini

LAKSA KELANTAN-versi mak aku
½ paket laksa kecik kering

Kuah:
3 ikan kembung
2 asam keping
1 bawang besar
3 bawang putih
1 ketul kecik halia
1 btg serai
½ sudu makan lada hitam
1 sudu teh garam
1 kotak santan+
2 cawan air

Ulam:
1 ikat daun selom
5 batang kacang panjang
1 ikat daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 mangkuk taugeh
*** Semua ulam dihiris halus


 Sambal Belacan:
2 cili merah
10 cili padi
½ suduvteh garsm
1 sudu teh belacan
1 limau nipis
 ** Tumbuk  semua bahan kecuali limau.
      Bila seua bahan tumbuk lumat..perahnlimau

1. Rebus ikan..ambil isu dan tulang diblend dengan 2  cawan air ambil airnya. Isi ikan juga di blend dgn air tulang ikan
2. Blend bwg besar,halia,bwg putih dan lada hitam.
3.Dam periuk campur isi ikan,bahan blend,asam,serai,santan,air dan garam.
4. Masak hingga mendidih perlahan dan kuah pekat..Sesuaikan rasa.

Step bt step:

1. Ikan kembung direbus dengan asam keping hingga masak.sejukkan dan asingkan isi dan tulang serta kepalanya.

2 Blend kepala dan tulang ikan dengan 2 cawan air hingga hancur


3. Taois air blend tulang dan kepala ikan..buang hampasnya

4. Isi ikan diblend menggunakan air tapisan tulang tadi..


Bahan herba


5. Ketuk serai.
    Blend bawang besar,bwg putih,lada hitam dan
    halia


6. Dalam periuk masaukkan ikan blend ..santan, 2 cawan air, asam keping,garam, serai dan masak hingga mendidh dan pekat.. sesuaikan rasa




Kuah Laksa Kelantan mesti pekat


Laksa yang mak aku guna
Brand Eka...tapi verai saiz kecik..
Mak aku cakap ni namanya Laksa Siam..
Yang makan ngan kuah lemak siam or Laksa Lemak Utara..


Special laksa ni xyah rendam bagai..Rebus pun cepat masak

°°°° Sebab mula masak dah pukul 6.. semua kena exspress..So, nak lagi cepat mak aku cakap masak air panas ngan kettle jar..
Tuang air panas dalam rice cooker dan masukkan laksa...masak 15 minit dah lembu.t


Basuh laksa beberapa kali hingga airnya jernih..xde lagi kesan air putihnya..

Masuk dalam tapis dan lalukan bawah paip air..
Biar 10 minir sblm makan  supaya laksa hilang basah airnya...

Makan........

5 comments:

  1. salam Ramadhan ')
    ari nie dah 6 ari dahhh

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam...
    Hahaha...
    Dah 6 ek...
    kikiki...
    Lama senyap...penat puasa ke sis...
    Heee....Selamat berpuasa

    ReplyDelete
  3. Sedapnyerr...laksa kelantan.....
    comei la dak aqil.....alhamdulillah dah diajar berpuasa...

    ReplyDelete
  4. Sedapnyerr...laksa kelantan.....
    comei la dak aqil.....alhamdulillah dah diajar berpuasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiter lagi suka Laksam...
      Dak Aqil tu suka gaduh ngan kiter kalau kiter balik kampung...
      Hahaha...Achik cakap tiap petang Pakcik bawa Aqil pusing- pusing sampai dah nak berbuka baru balik sebab xnak bagi dia tengok makanan..hahaha

      Delete