Rendang Ayam Cili Api...
Lauk Iftar hari Rabu...
Haaa...belated menu..
jangan x tau lately ni
Sebab aku pun bz..
Mak aku masak banyak sebenarnya...
Seekor ayam...
Tapi ayan besar la sebab bila masuk kuali ..penuh
Tapi kat kitorang tinggalkan sikit jer...
Sebab bagi kakak bawa bekal
Dan kawan kakak...
Sebenarnya kawan kakak tu baru sampai dari Kedah awal pagi tu..
Abang gi amik kat TBS..
Tapi petang dorang dah nak balik kolej sebab ada event..
Kakak cakap pukul 3 dah nak gerak...
Satu set untuk kakak..
1 lagi kawan kakak...
Mak aku isi sama banyak jer .
- Nasi Putih
- Ayam Rendang
- Buah Kurma
- Acar Ikan Masin
- Agar- agar
Tapi yang kawan kakak tu xde agar2 sebab mak ku cakap asalnya kakak kata nk berbuka sama2..
Asalnya kakak nak Ayam Kicap..
Tapi mak aku cakap baik bawa Ayam Rendang..
Lagi tahan lama sikit sampai sahur..
Akhirnya memang jadi Rendang Cili Api la
RENDANG AYAM CILI API
1 ekor ayam besar - potong 16
2 asam keping
1 keping gula Melaka
2 sudu teh garam
1 daun kunyit
1 kotak santan
2 sudunkerisik
3 sudu minyak
Bahan Blend:
2 bawang besar
1 ketul besar kunyit
1 ketul lengkuas( besar ibu jari)
1 ketul halia( besar ibu jari)
3 batang serai
1 mangkuk cili api
1. Siapkan bahan blend..basuh dan potong
2. Blend sederhana lumat
3. Panas minyak
4. Tumis bahan blend hingga naik minyak
5. Masukkan ayam dan kacau
6. Masak hingga ayam ½ masak
7. Masukkan santan...
8. Bila hampir kering masukkan gula Melaka
9. Masuk pula asam kepingvyang dihiris halus dan garam
Asam keping ni sebab lembab...Mudah nak hiris..
Kerisi Segera...
*** Kalau rajin boleh buat kerisik sendiri..
Mak aku ada ajar cara buat
HOMEMADE KERISIK...kat sini
9. Masukkan kerisik dan garam...
Kacau beberapa minit dan perlahankan api
supaya rendang naik minyak
10. Setelah tutup api baru taburkan daun kunyit
No comments:
Post a Comment