Wednesday, 31 August 2016

BELEBAT UBI STELO..KUIH KLATE YANG SEDAP

MERDEKA...!
MERDEKAA...!!
MERDEKAAA...!!!
Hari ni Malaysia menyambut ulangtahun kemerdekaan kali ke-59
Huh...aku teringin sangat nak gi sambut kat Dataran Merdeka...tapi mak aku xnk gi..huhuhu
Awal-awal pagi tadi mak aku dah hantar kakak ngan kawannya kat LRT...
Kakak sanggup balik dari Johor sebab nak gi sambut merdeka...dorang gi Dataran...
Aku xnak ikut sebab xde kawan..
Abang pun x balik..klu abang balik mesti abang sanggup bawa aku gi Dataran tu...
Tengok dalam whatsApp Family Group...abang kata dia ngan kawan-kawan kolej tengah otw gi celebrate kat Pantai Merdeka..
Huhuhu....aku sedis tau...!!

Tapi aku dapat maka ni...
Kuih Belebat Ubi Stelo..
Sambey dok tengok helikopter berderet bawa bendera dok buat u-tern erea rumah aku..
Ala..xdapat gi Dataran pun dapat juga tengok helikopter yang sama..live..hihihi(ayat pujuk hati)


Tapi kat sini heli tu tinggi la jugak...
Tak la rendah mcm kt Dataran...


Tapi kat Dataran pun aku dapat tengok juga..
Tengok TV3...hihihi
Ok lar tu kan...heee


Sambil makan kuih belebat ni lagiii..
Belabat..?
Mmm...mak aku kata belebat tu lepat la..versi Kelantan..tapi mak aku kata orang Kelantan sebut "blebak"..haaa kna ada idghom dia...hee
Ubi Stelo..?
Kata mak aku...ubi keledek tu orang Kelantan panggil "ubi stellor"...pun ada idghom ma'alghonnah nyer...
Ooooo....
Mmmmm...
Sedak weh...
Lemok manih...

Blebat Ubi Stelo...
Seddak weh..makke sambey dok tengok helikopter bedeghek bowok bendegha Malaysia..
Heee...terkecek Klate sebab dok makke Blebak
Mak aku kata ni kuih Kelantan..
Mmm...sedap..sedap..sedap
Mak aku suka sangat masak makanan Kelantan walaupun kami bukan orang Kelantan..
Solok Lada..Nasi Tupe..Ketupat Sotong..mmm banyak lagi lah...

BELEBAT UBI STELO..cara mak aku
1 ketul keledek ungu
1 ketul keledek oren
1 cawan tepung beras
3 1/2 cawan santan
4 sudu  besar gula
1/2 sudu teh garam halus
Daun pisang

1. Kukus ubi keledek ungu & oren..bila sudah empuk,sejukkan ,kupas kulit dan potong jejari @ potong dadu


2. Dalam periuk..bancuh tepung beras,santan,garam dan gula.Kemudian kacau atas api perlahan hingga pekat dan meletup-letup..(masa ni aku ingatkan mak aku nak buat Tepung Bungkus..)

3. Dengan hati-hati masukkan keledek yang dikukus & dipotong dadu

4. Kacau perlahan-lahan hingga keledek berselerak dalam tepung ..tetapi jangan sampai keledek hancur sebab nanti x cantik...terutama keledek ungu tu suka sangat nak monopoli warna diaaaaa jer..hehehe...(aku nak kacau pun mak aku x bagi sebab takut aku kacau ganas2)


5. Ambil sekeping daun pisang yang sudah dilayur.Sudukan adunan & letak tengah2 daun pisang..biar agak tinggi ditengah.

6. Lipat seperti membungkus nasi lemak..jika hujung sini lipatan di atas..hujung satu lagi mesti dibawah..begitu juga sebaliknya..barulah bungkusan akan terbuka di atasnya.

7. Bungkusan belebat mesti nampak isi dalamnya...mesti "tersenyum" manis macam gadis-gadis Kelantan yang comel

8. Susun dalam pengukus dan kukus lebih kurang 15 minit..xperlu lama kerana semua dah masak...


Biar sejuk & hidangkan dengan Teh O...mmmmm
Makan sambil tengok perarakan Hari Kebangsaan...sambil tengok helikopter..

Dalam hujan renyai- renyai tu nampak LRT yang kejap-kejap jer lalu...mesti sibok angkut orang ramai yang nak gi & balik dari Dataran Merdeka tu...huhuhu...
Pastu pukul 1 kakak dah balik..
Kakak kata sib baik juga aku x ikut sebab kakak kata memang  kna jaga diri sendiri jer ..kat situ memang orang ramai giler..
Mmmm...yer lah..

Tuesday, 30 August 2016

DAGING KAMBING MASAK HALIA...

Daging Kambing Masak Halia...
Mmmm...2 hari berturut2 nkn lauk kambing
Semalam Kambing Black Pepper..
Hari ni masak halia plk heee..
Jangan nanti badan bau mcm kambing suda...!!

Klu makan kambing 2 hari berturut2 macam pelik...
Tapi naper klu makan Ayam Goreng 3hari 3malam x rasa peliks pun..
Mmmm....
Biar la...
Malas nak fikir..
Sebab dah kambing ni sedap & aku ngan mak aku menang suka
Makan jer lah..
Klu kakak dh balik...
Kna la masak lauk lain sebab kakak x makan kambing..
Mmm...rugi..rugi...rugi...


DAGING KAMBING MASAK HALIA..mak aku
3 slice kambing
1 sudu tepung gandum
3 sudu minyak
1 bawang besar
1 cili merah
1Pokok daun ketumbar
1ketul halia muda(tp xde stok)
1Ketul halia Bentung
1 sudu lada putih biji
1 sudu air asam pekat
Sikit gula & garam

1. Tumbuk lada putih halia Bentung,akar ketumbar,garam

2. Gaul daging dengan bahan tumbuk


3. Panaskan minyak & tumis daging yang sudah diperap

4. Masukkan sikit air & halia muda yang dihiris panjang2(tp xde stok)..masak hingga empuk

5. Masukkan air asam..sikit gula,bawang besar hiris,cili potong & daun ketumbar..

6. Sesuaikan rasanya & tutup api..siap


Memang sedap...
Lagi berpeluh dari makan masak black pepper smalam..
Mak aku cakap lagi pedas sebab guna lada putih..
Mak aku kata lada putih lagi pedas sebab lada putih tu betul2 biji lada & dah direndam..dibuang kulit sebelum dikerinfkan..
Klu lada hitam terus dijemur tanpa buang kulit..sebab tu warna hitam kerana yang hitam tu kulitnya yang kering..
Tapi bila  dicium dua2 lada tu..
Aku lagi suka bau lada hitam..
Aku rasa lada hitam bau dia lg feel daripada lada putih...
Mmm...hari ni belajar pasal lada la pulakk..heee

Monday, 29 August 2016

DAGING KAMBING MASAK BLACK PEPPER

Daging Kambing Masak Black Pepper..
Mmmbekk..
Mmmbekkk...
Heee...
Mana ada bunyi kambing lagi dah...
Dah masuk dalam perut dah..


Kambing ni favourite aku ngan mak aku ngan abang ngan pakcik..
Kakak..nenek..achik..haikal..dorang x suka kambing..
Aqil..??
Mmmm ...aqil tu suka kerang jer..



Bila tergigit black pepper tu..
Pergh...feel nyerrr...
Aku pun x tau naper aku suka rasa black pepper..
Kalau ngan lamb ni lagi la aku suka kalau ada black pepper...
Pedas..berpeluh..!!!
Lauk ni mak aku masak guna slice lamb jer...
Mak aku kata dah lama beku dalam frezer..
Memang setiap kali buka petia ais..aku nampak lamb slice tu..
Tadi aku nak makan nasi..
Rasa laparnya..
Aku minta mak aku goreng telur ngan kicap jer..
Tapi mak aku kata nk masak kambing..
Mmmm...lagi lar aku sukerrrr...

DAGING KAMBING BLACK PEPPER..mak aku
2 slice kambing
1 sudu tepung gandum
2 sudu minyak
1 bawang besar
1 sudu sos tiram
1 cili merah
1 pokok daun sup

Bahan tumbuk:
1 sudu lada hitam biji
1 ketul kecil kunyit @serbuk kunyit
1 potong halia
2 bawang putih

1. Potong-potong daging kambing & gaul dengan tepung gandum..perap sekejap & cuci bersih
2. Gaul daging dengan bahan tumbuk.
3. Panaskan minyak & tumis daging kambing yang digaul bahan tumbuk.
4. Masuk sikit air & masak hingga daging empuk.
5. Masukkan sos tiram,bawang besar hiris,cili hiris & biar bawang lembut.
6. Sesuaikan rasa & tabur daun sup.

MILK SHAKE VANILLA



Milk Shake Vanilla..
Mak aku buatkan untuk aku..
Untuk mak aku skali..
Tapi yang mak aku xde la penuh gelas besar mcm aku ni..


Sejukkkk...
Lemak....
Manis sikit jer..
mmmmm.....
Yummy.....


Mak aku buat untuk aku sebab aku tengah lapar...
Mak aku belum masak..
So mak aku suruh minum susu ni dulu..
Mmmm..lepas minum memang kenyang la..
Segelas besar kot...mana x kenyang..
Heeee
Aku memang suka susu...
Sebab susu sedappppp...
Mak aku cakap x susah pun nak buat Milk Shake Vanilla ni...
Tapi...tu mak aku yang cakap...
Aku x cakap...!!
Sebab mak aku yang buat...
Heeee

MILK SHAKE VANILLA..mak aku
1 gelas susu penuh krim (disejukkan)
1 sudu gula halus
1/2 sudu teh vanilla
Beberapa kiub ais
Krim & strawberry(hiasan)

1. Masukkan susu sejuk bersama gula halus dan vanilla dalam
2. Blend hingga berbuih.
3. Masukkan kiub ais & blend lagi hingga halus & gebu
4. Tuang dalam gelas & hias dgn krim & strawberry

Sunday, 28 August 2016

CUCUR JAGUNG MANIS RANGUP..

Cucur Jagung Manis Rangup...
Krup..krup..krup...
Dengan teh O panas..
Gulp..gulp..gulp...
Brrrr...alhamdilillah...

Memang sedap..
Memang rangup...
Memang aku suka..
Jagungnya banyak..
Ni baru Cucur Jagung..
Aku memang nak yang banyak jagung macam ni...
Bukan yang macam aku beli hari tu penuh tepung..kena guna kanta nak cari jagung dia..
Hahaha...over plaks
Mak aku kata x boleh cakap macam tu..
Sebab ada orang suka tepung banyak...ada orang suka jagung banyak..
Sebab selera orang berbeza-beza...
Mmmm....


Cucur Jagung ni aku yang makan banyak...
Sambil buat homework...
Mak aku makan sikit jer..
Mak aku kata teringin nak makan Kuih Lapis Tepung Beras..tapi lupa nak beli tepung beras..
Mmm...macam nak suruh aku gi beli jer...
Mmm...sib baik mak aku x suruh pun...
Aku memang malasssss gileeeer nak gi kedai..
Hehehe...

CUCUR JAGUNG MANIS RANGUP
1 tongkol jagung manis
3/4 cawan tepung ubi/tepung jagung
2 sudu gula
Sikit garam
1putih telur
Minyak

1. Hiris isi jagung
2. Gaul isi jagung dengan tepung ubi,garam & gula
3. Perlahan2 gaulkan putih telur hingga nampak basah
4. Panaskan minyak & cedok sesudu demi sesudu & goreng dengan api sederhana hingga garing..

**
***jangan risau jika nampak adunan macam berderai..kerana bila digoreng ia akan melekat..
Penggunaan putih telur kerana nak masak sikit sahaja..jika menggunakan 2 @3 tongkol jagung cukup sekadar menggunakan sebutir telur termasuk putih dan kuningnya..

Friday, 26 August 2016

LEMPENG PISANG.....SARAPAN NOSTALGIA



Lempeng Pisang..
Sarapan Nostalgia..
Apa yang nostalgianya...?
Entah la...
Mak aku kata bulan Ogos ni kan bulan kemerdekaan..kena banyak mengenang sejarah...
Mmm....apa kaitan dengan Lempeng Pisang..?

Kata mak aku...
Orang selalu kaitkan ubi kayu dengan makanan zaman pemerintahsn Jepun..
Mmmmm..betullah
Tapi kata mak aku..pisang juga sama pentingnya..kerana pisang juga menjadi makanan penyambung nyawa zaman darurat..
Kata mak aku juga pokok pisang senonim dengan duit zaman Jepun kerana matawang zaman tu ada gambar pokok pisang..
Mak aku kata dulu nenek ada simpan wang kertas yang ada gambar pokok pisang tu..banyak..
Tapi bila nenek pindah rumah..semua duit tu hilang xtau ke mana..
Alamak...ruginya aku x dpt tgk..huhuhu


Mmmm...xdpt duit pokok pisang...
Dapat makan Lempeng Pisang pun jadi la...huhuhu
Mak aku masak pagi ni buat sarapan...

Pisang ni aku minta,mak aku beli semalam sebab nak suruh mak aku buatkan Banana Shake lagi...
Tapi tengok pagi ni mak aku buat lempeng pisang.
Mmmm...pun boleh lah...
Sebab aku suka lempeng pisang...
Minum air teh O panas..
Sambil tengok kat tingkap tu ada 7 buah helikopter sedang terbang bawa jalur gemilang..
Tengah training untuk sambutan hari merdeka kot..
Duduk umah aku ni untung ..memang tempat heli-heli tu buat u-tern kat sini kot..
Tapi tadi x terfikir nk rakam gambar plak..
Xper..esok mesti ada lg tu..heeee
Ala ..hr Rabu depan 31 Ogos..confirm heli-heli tu dtg buat u-tern kt sini lagi...

Aku suka lempeng yang garing...
Sedapp sangat...


LEMPENG PISANG...mak aku
4Biji pisang masak ranum
2 cawan tepung gandum
Sikit garam
1/2 cwn kelapa
Sikit minyak

1.Lenyek pisang & masukkan sikit garam
2. Masukkan tepung & kelapa
3.Jika agak keras tambah sikit air & kacau rata
4.Panaskan 1 sudu minyak dalam kuali & tuangkan sesenduk adunan pisang.
5.Terbalikkan lempeng & tekan-tekan dengan belakang sudip supaya lempeng nipis.
6.Alih-alihkan lempeng supays garing kedua-dua belahnya.
7.Angkat bila sudah garing & ulang lagi hingga habis adunan lempeng.




Tuesday, 23 August 2016

BANANA SHAKE

Banana Shake...
Haaa...ni la sambungan dari Jus Apple Hijau tu
Heeee..

Banana Shake ni terjadi kerana Jus Apple Hijau..
Haaaa...apa kaitannya..?
Kaitannya ialah niat yang baik akan ada balasan yang baik...
Hmmmmm...x faham..?

Begini ceritanya.....
Sejak cerita Telur Ikan Tembakul tu..
Aku seronok pulak bercerita..
Hahaha...
Ok..ok..ok...ceritanya begini...
Aku ada cakap Jus Apple Hijau tu x sedap kerana aku tau mak aku mesti nk minum Jus Apple Hijau tu..
Tapi dalam hati aku memang nk minum jus tu sebab sedap..
X masam macam makan cicah ngan garam mcm mak aku buat tu...

Rupanya..mak aku pun tau yang aku memang nak jus apple hijau tu..
Tapi mak aku kata sebab mak aku pun nak juga ..
So..mak aku buatkan Banana Shake untuk aku sebagai ganti..
Mana datangnya banana tu..
Haaaa...jangan x tahu...
Dalam freezer umah aku bukan takat banana tu  jer mak aku frozenkan...
Durian frozen pun ada tau..
Ubi kayu frozen..
Ketupat frozen...
Ubi gadung frozen pun ado...
Makanya...
Dapatlah aku minum Banana Shake dari banana frozen tu...

Slrupppppp.....
Mmmm...sedapppppnyerrrrr
Lagi sedap dari Jus Apple Hijau..
Seriously sedappppppp
Sejukkkk
Lemakkk
Manissss
Mmmmm
x rugi aku lepaskan jus apple tu pada mak aku..


BANANA SHAKE
1 biji pisang frozen(pisang fresh pun boleh)
1/2gelas air masak
3 sudu susu tepung (boleh ganti segelas susu segar)
Beberapa kiub ais

1. Buang kulit pisang & pitong-potong.
2. Masukkan pisang ,susu tepung& air masak dlm blender & blend hingga halus.
3. Tambah kiub ais & blend lagi hingga halus & berkrim..
4. Tuang dalam gelas & yummy..!!

Dolu mak aku selalu buatkan Banana Shake ni & abang la paling suka...
Kadang abang akan paw aku & kakak nyer..
Rindu abang....
Rindu kakak


JUS APPLE HIJAU

Jus Apple Hijau
Ni semalam nyer citer...
Mak aku nyer jus ni.
Kiranya semalam mak aku minum jus-jus yang hijau jer..
Balik dari klinik mak aku suruh buat Jus Pegaga..
Pastu petang Jus Apple Hijau ni plak..

Ni jus recycle sebenarnya..
Heee..
Semalam kan mak aku masih demam..
Kata mak aku mulut dan tekak rasa pahit x selera nk makan...
Asalnya mak aku potong-potong sebiji apple hijau ni nk cicah ngan garan sebab mak aku kata nk bg hilang rasa pahit ditekak..
Tapi mak aku makan sikit jer..
Mak aku kata masam sangat...
Mak aku suruh aku makan..
Mmmm...kalau dah masam lagi la aku xnak
Sebab gigi aku sensitif..
Sudahnya apple hijau yang dah potong tu terbiar sampai petang..


Petang aku tengok mak aku ambil apple tu blend jadikan jus..Dapat segelas ni jer
Mak aku suruh aku minum...
Tapi aku tahu mesti mak aku nak minum...
Dah la segelas jer...
Aku minum sikit & aku cakap jus ni x sedap..
Sebenarnya aku cakap x sedap supaya mak aku yang minum jus tu..
Dalam hati aku...
Memang sedapppppp giler jus tu sebab tengok la warna hijau yang cantik tu..
Rasa dia pun sedapppp...
Masam-masam & manis
BERSAMBUNG.........


MASAK KICAP AYAM SEDAP..

Masak Kicap Ayam Sedap.....
Memang la sedap sebab aku memang suka ayam kalau dimasak kicap.
Lagi sedap kalau mak aku yang masakkan untuk aku..heee
Tapi ni lauk minggu lepas...
Walaupun minggu lepas..bau dia aku masih teringat...mmmmm

Masak Kicap Ayam ni memang aku rasa sedapppp sangattttt...
Bukan aku x biasa makan masak kicap ayam..
Tapi yang aku rasa sedap dia lain macam la...
Rasa nak makan..
Nak makan lagi...
Dan lagiiiiiii.....
Dan lagiiiiiiioii.....
Rasa macam x puas-puas..
Sebab rasa dia fresh & aku perasan ada bau yang fresh...
Tapi aku x tau bau tu bau apa...

Bila tanya bau apa yang fresh tu...
Mak aku cakap tu bau harum limau purut...
Limau Purut..?
Yang macam dalam iklan syampoo sunsilk limau purut tu ke?
Ya...limau purut tu la....
Laaaaaaa....selama ini aku ingatkan limau purut tu x boleh makan...ingatkan untuk buat syampoo jer...
Mmmmmmm....

Baru hari ni aku tau Limau Purut tu bau dia sungguh fresh & bau itulah yang buat aku rasa Masak Kicap Ayam ni lagi SEDAPPPP...
Rupanya bau buah limau purut ni lagi best dari bau daun limau purut dalam tomyam..
Kata mak aku buah limau purut ni jarang nak jumpa orang jual..x macam daunnya yang memang sentiasa dijual dipasar
Sebab tu bila jumpa kat pasar segar tu mak aku akan beli..
Cuma sebelum ni aku x amik pot pun bila tercium bau limau purut ni.
Hari ni baru nk amik tau sebab rasa dan bau harumnya pada Masak Kicap Ayam ni buat aku teringat-ingat..
Ni pun bila teringat bau tu meleleh air liur do..!!
Selain jus limau purut tu diguna dalam Masak Kicap Ayam Sedap ni...baki limau purut yang masih ada mak aku buat minuman Air Limau Purut +Madu Lebah...
Sedapppppppp....fresh
Pastu mak aku juga campur dalam air buat mandi...
Seluruh bilik air bau harummmm limau purut..
Aku minta kat mak aku nk buat mandi juga...
TAPI...
Mak aku kata limau purut tu dah HABISSSSS..!!
huhuhuhu..
Dah la Masak Kicap Ayam tu pun dah habissss...
Arghhhh..!!



MASAK KICAP AYAM SEDAP
5 ketul ayamcgaul garam kunyit
1 biji limau purut
1biji kentang-potong 6 &goreng
1Sudu rempah kurma
1 sup bunjut
1 bawang besar
2 bawang putih
Sikit halia-hiris halus
1/2 cawan kicap lemak manis
1Cili merah
1Pokok daun sup
Minyak

1. Goreng ayam & kentang hingga masak
2.Tinggalkan minyak dalam kuali agak-agak 4 sudu & tumis bawang putih & halia hingga harum.
3. Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air
4.Masukkan kicap & secawan air serta sup bunjut.biar mendidih
5.Masukkan ayam &kentang goreng,cili merah hiris dan bawang besar dihiris bulat.
6. Biar agak pekat baru diperah jus limau purut & matikan api.
7. Tabur daun sup & siap

Monday, 22 August 2016

TELUR IKAN TEMBAKUL....?

Batu Belah Batu Bertangkup...
Telanlah aku hidup-hidup...
Aku kempunan Telur Tembakul...
Rintih Mak Tanjung sambil berjalan menuju ke arah Batu Belah Batu Bertangkup...
Melur dan Pekan mengejar ibunya tetapi sayangnya Mak Tanjung sudah ditelan Batu Belah Batu Bertangkup..Melur hanya dapat mencapai tujuh helai rambut ibunya sebagai pengubat rindu..
Pekan sangat menyesal kerana menghabiskan telur ikan tembakul yang sangat sedap itu.Walaupun kakaknya Melur sudah menyimpan sebahagian telur ikan tembakul kepada ibunya ,tetapi kerana Pekan merayu-rayu mahukan telur ikan tembakul itu,Melur tidak sampai hati dan memberikan telur ikan itu kepada Pekan sehingga telur ikan itu habis..Mak Tanjung yang teringin sangat hendak makan telur ikan tembakul berasa sangat sedih dan kecewa setelah mengetahui telur ikan itu sudah habis dimakan oleh anaknya Pekan.Dengan hati yang sangat sedih Mak Tanjung membawa diri kearah Batu Belah Batu Bertangkup...sambih merintih..Batu Belah Batu Bertangkup...Telanlah aku hidup-hidup..Aku kempunan telur tembakul...
Haaaaaa....begitulah kisahnya
Dari buku cerita yang pernah aku baca..
Salah satu cerita yang pernah aku bawakan dalam pertandingan bercerita masa Tahun 3 dolu-dolu...
Seronok ooooo masa sekolah rendah...hihihu

Sebenarnya yang buat aku teringat cerita tu sebab semalam mak aku ada masak Kari Telur Ikan ni...
Sedappppppnya telur ikan ni...
Patutlah Mak Tanjung sedih bila Pekan habiskan telur ikan tu...huhuhu
Semua yang dalam mangkuk tu aku habiskan..
Sebab mak aku hanya makan bubur kosong dengan ikan goreng jer..
Mak aku kata xde selera nak makan sebab tekak pahit..mak aku masih demam..
Tapi mak aku tetap masak untuk aku..
Cuak juga aku nak habiskan telur ikan tu...takut do...
Buatnya mak aku kempunan macam Mak Tanjung...huh..x sanggup aku..

Tapi kata mak aku ni bukan la telur ikan tembakul..
Ini Telur Ikan Duri...

Telur ni sikit jer sebab ikan tu kecik jer..
Kalau ikan yang besar telurnya besar tu juga..cuma jumlah telur tu lagi banyak la...
Itu la yang mak aku cakap kat aku semalam..

Ni kalau kakak ada mesti berebut ngan aku telur ikan ni...
Tapi abang memang x makan telur ikan ni..
Kata mak aku dolu-dolu masa abang umur 5 tahun...mak aku pernah beli ikan ni yang ada telur..dalam telur tu ada anak ikan yang hampir menetas...sejak tu abang memang x makan ikan & telur ikan...abang kata takut telur tu menetas dalam perut...hahaha..lawaks la abang..
Yang dia makan ayam tu..x takut plak ayam menetas dalam perut...hahaha..

KARI TELUR IKAN DURI
1 ekor ikan duri & telurnya
1Ketul keledek potong 8
3Cawan santan
2 asam keping
Garam
3 bawang merah hiris
2 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
2 sudu besar rempah kari ikan
1/4 cawan minyak

1. Panaskan minyak & tumis bawang serta halba campur
2.Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan  1/2 cawan air..biar naik minyak
3.Masukkan ikan,keledek & santan.
4.Bila ikan & keledek sudah empuk..masukkan telur ikan..asam keping & garam secukup rasa.
5. Masak anggaran 10 minit hingga telur ikan masak & matikan api..siap...