Friday, 12 August 2016

MACARONI DAGING

Bahan-bahan  utuk Macaroni Daging...
Untuk dinner malam Selasa..
Petang tu balik sekolah dah kenyang ..
Tapi malam biasa la..mesti lapar lagi..
Heeee



 Pinggan mak aku...
Penuh dengan daun basil..
Mak aku kata bau daun tu sedap...
Mmmmm....memang confirm hidung mak aku ngan hidung aku x sama brand....walaupun bentuknya sama-sama kembang.....hihihi
Sebab bila hidung mak aku yang cium mak aku kata bau daun tu sedap..
Bila hidung aku yang cium...
Mmmmmm...hwa..hwa..hwa....menyengat rasa bau dia...
Senang cakap...aku x suka bau dia ....



So untuk pinggan aku..mak aku taburkan daun pasly banyak-banyak...
Haaaaa...yang ni xper...aku suka bau dia...
Mungkin sebab hidung aku dah familiar dengan bau daun ni...
Sebab memang daun pasly aka daun sup ni sentiasa ada jer dalam peti ais umah aku..


Yang dalam gelas tinggi tu plak mak aku nyer air..
Air Serai...
Mmmmm...yang tu pun memang lidah aku ngan ngan mak aku x sama brand juga...
Mak aku kata sedap...minuman herba yang baik untuk kesihatan bagai...
BUT....
BUT...
IT'S NOT MY TASTE ...!!!!!!
Aku buka saja-saja cakap tapi sebab mak aku dah kenakan aku...
Masa aku duduk ket meja makan ,mak aku terus datang hulur straw kat molot aku..
Aku yang bersangka baik nih terus sedut dengan exited nya sebab aku ingat air Teh 0 Ais..
Bila sedut & telan jer...
MMMmmmmmm.....huhuhuhuhu...
Rasa serai & rasa haliaaaaaaaaaa....
Tapi aku dah telannnnnnnn....
Mak aku ketawakan aku macam orang x salah jer...
Tapi pastu mak aku buatkan aku air sarsi...
Huh...baru legaaaa...

Bahan nak buat Macaroni Daging...
Mak aku dah pernah  KAT SINI....
Resipi pun c&p kat situ ...cuma yang hari ni mak aku nyer ada daun basil



MACARONI DAGING
1paket macaroni-
1 bawang besar- dadu halus
2 bawang putih-cincang halus
1 ketul daging segar (agak2 250 gm)- blend kering hingga hancur
1 kiub perasa daging lembu
1 cawan parsly cincang
garam & minyak

1. Masak air yang banyak dalam periuk hingga mendidih.Tambah sikit garam & rebus macaroni hingga lembut
2. Panaskan 4 sudu minyak & tumis bawang besar & bawang putih cincang hingga harum.
3. Masukkan daging yang dah di kisar,kiub perasa daging & masak hingga daging berubah warna
4. Masukkan macaroni yang telah direbus & kacau hingga rata.
5. Taburkan daun parsly cincang & siap...








No comments:

Post a Comment