Sunday, 14 August 2016

CUP CAKE KU....BEKAL HARI ISNIN

Vanila Cup Cake..
a.k.a Cup Cake Ku...
Heee..My Cup Cake la..
Ni projek aku weekend  hari tu...
Hari Sabtu aku ajak mak aku round KL tapi jem la pulak.
Rupanya sebab ada larian apa ntah..banyak jalan tutup.
Ajak mak aku lalu kat Dataran Merdeka..pun jalan tutup.
Nampak khemah apa ntah penuh kat situ..
Lastly just pusing-pusing kat erea KL Tower tu jer..
Mak aku kata situ namanya Bukit Nanas...
Tapi x jumpa pokok nanas pun..hihihihi
Pastu mak aku ajak gi sarapan kat R&R Serdang..
Mak aku kata nak makan lempeng kelapa kat situ sedap...
Dah sampai nampak orang penuh la plak..
Sudahnya singgah AJ Maju sebab aku teringin nak makan Roti Banjir Special..
Alaaaaa...roti canai bubuh kuah banjir ..pastu dia pecahkan telur 1/2 masak 2 biji  campur dalam tu..
Mmmm..memang kenyang giler arrr




Ingat nak buat cake ni hari Sabtu,tapi sebab dah kekenyangan..
haaa...hari Ahad baru aku buat
Mula tu aku nak buat Chocolate Cake..
Tapi mak aku kata leceh..banyak step..
Mak aku suruh aku buat Vanilla Cake ni jer..
Tapi awal-awal algi aku dah cakap ngan mak aku...
Tolong tulis resipi  & steps jer...& jangan tengok masa aku tengan buat cake ni...
Hihihihi...sebab x privacy ar..kalau mak aku tengok..nanti mak aku bising..
Mak aku pun warning aku juga...supaya kemas balik dapur lepas ni...

Ni la resipi yang mak aku tulis.
Mak aku dah pesan kalau x faham...tanya...
Tapi aku buat jer x tanya pun sebab sebelum ni biasa pun tengok mak aku buat
Dah selalu tolong pun...


Mak aku kata xnak kacau aku baking cupcake nih...
Tapi belum lagi aku siap masak..
Baru je masak 6 biji cupcake yang pertama ni..
Mak aku dah kuar dari bilik & datang dapur..
Kata mak aku...bau sedap sangat....
Satu rumah penuh bau harum kek yang sedang dibakar
Terus mak aku makan sebiji cup cake tu...
Ni gambar ni...mak aku yang snap..
Kata mak aku ..
Aku dah lulus masak kek...
Vangga do....
Mak aku kata aku dah lulus masak kek...
Macam aku dah lulus masak rendang
Orang lain nak percaya ke x percaya..
Aku x peduli
Yang penting..mak aku percayakan aku...
Jika berjuta orang percayakan aku..
Jika mak aku tidak percaya...tentu xde maknanya..
Biar sejuta orang tidak percaya..
Tapi kalau mak aku sorang yang percaya sudah cukup membahagiakan aku.
Kerana aku dan kawa-kawanku pernah merasa sedih bila seorang guru mempertikaikan masakan aku & kawan-kawanku ketika.........
.
AKU DAH PERNAH CITER KAT SINI....


Mak aku selalu pesan....
Hidup ni macam Cerita Doraemon..
Ada orang perangan macam Nobita...selalu nak kerja senang & selalu ulang kesilapan
Ada orang macam Giant....Semua dia nak menang & nak orang ikut cakap dia
Ada orang macam Soneo...Ikuttt jer cakap Giant sebab takut kat Giant
Ada orang macam Suzuka...Semua orang suka sebab dah la cantik...baik pula
Ada orang macam Doraemon...suka tolong orang,,,
Terpulang pada kita...suka watak yang mana...nak jadi yang mana..
Tapi..
Tapi..
Aku nak jadi Sin Chan...hihihihihi


Biarlah siapa nak jadi siap..
Yang penting cupcake Vanila aku dah siap...
Heheheh...
Dapat  24 ketul cupcake...
Mak aku memuji-muji cakap sedap & harum...
Sebenarnya aku terlebih letak essen vanila
Sebab masa nak tuang dalam sudu teh tu..tertumpah lebih ...tu sebab bau harumm
Syyyyyyyy...


Dah sejuk kek tu,,,,make-up la santek-santeks..
Aku minta mak aku ajarkan aku buat butter icing..
Tapi mak aku kata leceh nak buat...
So,mak aku suruh guna jer  fresh cream  & strawberry dalam peti ais tu..
Tapi bila guna fresh cream ni...
Lepas dah bubuh cream tu kena makan cepat-cepat ..
Kalau simpan lama kat luar...nanti bila dah x sejuk...cream dia cepat cair..


Guna Fresh Cream ni jer...
Fresh Cream tu abang yang beli  masa abang balik hari tu...
Stawberry tu pal dah kecutttttt dah dalam peti ais ..aku beli kat Hero dah lebih seminggu



Mmmmmm.....time nak mengemas & nak basuh bekas-bekas ni yang aku x suka nih...
Berminyakkkkk
Tapi mak aku dah warning  dah sebelum baking tadi..kena kemas balik..
mmmm...


Mak aku juga pesan..
Setiap kali baking kek @ cookies...
Kena masak air panas untuk memudahkan kerja mencuci bekas-bekas yang berminyak berbutter ni
Mak aku pesan suruh siram semua bekas tu dengan air panas...
BETULLLL laaaa...
Semua sisa-sisa butter tu cair sekelip mata...
Heehehehe..memangla sebab  air tu panas..
Pastu baru la senang nak cuci..
Oooooo.....

Makanya hari Isnin tu aku pun dengan Vangganya bawa la bekal hasil air tangan ku ini...
Makan ngan BFF aku..













5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. dah lama tak baking
    mode : lum datang kerajinan

    ReplyDelete
  3. Hee....kalau dah ada mode....ajak sy skali...hihihi

    ReplyDelete