Monday, 31 December 2018

KULIT LEMBU MASAK LEMAK CILI API DENGAN PERIA

Kulit Lembu Masak Lemak Cili Api Dengan Peria
Lauk semalam Ahad ..
Weekend yang memang end..
Ahad terakhir 2018...
Mak aku masak lauk ni sama ngan masak Gulai Kicap Ayam
Sebabnya Kulit Lembu ni hanya mak aku yang suka
Aku makan sekeping dua jer
Kakak & abang langsung x sentuh
Abang bawa bekal Gulai Kicap Ayam
Kakak kuar makan ngan kak  Ziha..
Aku ngan mak aku jer makan kat umah
Aku makan Gulai Kicap
Mak aku makan lauk Kulit Lembu ni..

Kulit Lembu Masak Lemak Cili Api Dengan Peria ni nampak sedap
Sebab aku memang suka Masak Lemak Cili Api
Tapi sebab Kulit Lembu...
Makanya aku banyak makan kuah dia jer
Kulit Lembu tu aku just boleh makan
Tapi bukan la suka macam mak aku
Rupa kulit lembu tu macam juga perut lembu..
Tapi rasa kulit lembu tu kenyal


Beberap minggu lepas mak aku ada masak Kulit Lembu Asak Lemak Cili Api Dengan Petai
Hari ni mak aku masak ngan peria
Kata mak aku lauk Kulit Lembu ni juga terkenal dalam masyarakat Indon..
Kalau kat Indon ..Kulit Lembu ni mak aku cakap diproses menjadi keropok yabg sedap
Kalau di Malaysia mak aku kata kulit lembu ni famous dimasak Sambal Tahun
Sambal Tahun tu mak aku kata macam masak lemak juga..
Tapi extra pedas la...sebab tu dipanggil sambal
Tapi aku belum pernah tengok dab belum pernah rasa
Tapi boleh bayang la..
haaaa...bayang jer lah


Kata mak aku Kulit Lembu ni macam juga perut lembu...
Ada bau lembu yang kuat sebelum di masak
Perlu bersihkan betul2 ...
Sebab tu dimasak pedas untuk hilangkan bau dia


KULIT LEMBU MASAK LEMAK CILI API 
1/2 kg kulit lembu siap proses
2 biji peria katak
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu garam

Bahan tumbuk:
1 genggam cili padi merah
1 ketul kunyit
2 bawang merah besar

1. Bersihkan kulit lembu dan rebus hingga empuk
2. Campurkan bahan tumbuk bersama kulit lembu rebus + 3 cawan air masak hingga mendidih
3. Tambah peria siap dipotong,garam,asam dan masak hingga peria lembut
4.Tambah santan kacau sentiasa supaya kuah tidak berkeladak
5.Sesuaikan rasa

Kulit lembu yang dah siap diproses
Basuh...kikis sisa2 lemak dibawah kulit lembu dan basuh lagi hingga bersih dan rebus hingga lembut



Kulit lembu siap direbus


Tumbuk cili padi merah,kunyit dan bawang


Ni Peria
Mak aku cakap ni namanya Peria Katak..
Hahaha...Peria Katak masak ngan Kulit Lembh
Mmm...2 binatang..
Hahaha....nama jer peria katak tapi bukan makan katak
Macam gak Buah Mata Kucing
Bukan makan kucing nyer mata


Peria Katak ni mak aku cakap kulit dia hijau gelap dan lebih keras
Kalau Peria yang hijau susu  dan besar tu mak aku kata dipanggil Peria Kambas
Peria ni memang pahit..
Aku x suka
Tapi kalau Peria Goreng macam chip yang selalu lat restoran mamak tu aku makan
Heeee


Bahan tumbuk...kulit lembu rebus dan air.
Masak hingga mendudih

Kulit Lembu Masak Lemak Cili Api Dengan Peria
In the making


Siap.....
Ok..bye

Sunday, 30 December 2018

BUAH BIDARA a.k.a JUJUBE

 Nasi Lemak Buah Bidara
Sayang Selasih Hamba Lurutkan
Buang Emak Buang Saudara
Kerana Kekasih Saya Turutkan...

Haaaa...sapa lah yang cipta pantun tu..
Anak derhaka tul...!
Ada ke patut dibuang emak hanya nak ikut kekasih..
Esok dah kena tinggal ngan kekasih mana nak gi..?
Haaa....yang dok buang emak buang saudara tu...cer jawab..!
Memang la boleh cakap aku pandai cakap sebab amu x lalui..
Tapi aku memang xnak lalui ..!
Semoga Allah lindungi dari apa yang dikatakan dalam pantun tu...


 Aku just nak menikmati Buah Bidara..a.k.a Buah Jujube
Haaa...Jujube tu sebab ada tulis kat bekas buah tu...
Tak tahu la sapa yang panggil Jujube tu..
Mungkin Cina tokey pasaraya tu..
Mungkin Indon supervisor pasaraya tu
Mungkin juga Bangla pekerja pasaraya tu..
Yang pasti memang dia tulis Jujube kat pack Buah Bidara ni
Takde langsung perkataan Buah Bidara..
Yang Tahu Je Tahu...YTJT
Kalau xkenal Buah Bidara memang jenuh la nak cari walaupun dah ada depan mata..
Sekali pandang macam Green Apple
Dua kali tengok macam tomato hijau
Sekali baca dah tulis Jujube
Dua kali tanya belum tentu Bangla pekerja tu nak jawab..
Sekarang ni beberapa orang Bangla pekerja Pasaraya tu memang kerek semacam..
Kalau customer hulur ikan untuk timbang
Lepas timbang memang dia hempas campak suka hati dia jer..
Kadang kesian tengok nenek2 tua yang punyalah memilih ikan
Nak cari yang cantik bagai
Sampai kat pekerja tu lepas timbang dihempas dicampak plastik berisi ikan tu..
Nk jer aku sound....oit...makcik tu beli wei....bukan minta sedekah kat ko..!!
Eiiii...besar kecik besar kecik jer aku pandang...
Kalau buat kat mak aku...
Aku xkan kasi mak aku amik ikan tu..
Biar jer situ..
Padan muka dorang
Padan muka aku x dapat makan ikan tu..
Haaaa...marah ni...marahhh..!!!!


 Actually mak akunyang suka sangat Buah Bidara a.k.a Jujube ni
Sampai 2 pack mak aku beli..
Sib baik dah siap tanda harga...xyah nak timbang bagai!
Mak aku cakap alangw tengah murah beli jer 2 pack terus..
Esok lusa belum tentu asa rezeki nak jumpa Buah Bidara ni
Kalau jumpa pun belum tentu nak dapat harga ni..
Mmm...layan jer lah sambil tolak trolly .
Kakak xnak turun..
Kakak tidur dalam kereta
Ingatkan sesekali aku nak jadi bos dalam kereta.
Biar kakak jadi PA mak aku merangkap tukang tolak trolly...
Hahahaha...


 Mak aku dah basuh dan slices Buah Bidara ni
Makan ngan Kuah Rojak
Layannnn.....


GULAI KICAP AYAM

Gulai Kicap Ayam
Ayam Masak Gulai Kicap
Jangan tanya aku naper namanya macam tu
Sebab mak aku yang cakap namanya gulai kicap ayam...
Mak aku cakap sebab kuahnya banyak dan cair macam sup..
Bukan macam Ayam Masak Kicap yang selalu mak aku masak
Mak aku cakap sepatutnya Gulai Kicap ni lagi sesuai masak guna daging..
Kata mak aku Gulai Kicap Daging tu lauk nostalgia kat asrama masa sekolah..
Mmm....aku tak tahu



 Yang aku tahu memang Gulai Kicap Ayam ni kuahnya banyak macam.kuah sup
Tapi ada rasa rempah dan rasa sup berkicap
Kuah dia manis2 skit
Sedap ...
Hirup macam sup pun sedap..
Mak aku kata kuah dia memang manis ori dari ayam dan kicap...
Takde guna  perisa makanan atau kiub perisa
Kata mak aku kalau nak.kuah sedap pilih bahagian ayam yang bertulang sebab bila masak perisa dari tulang akan buat kuah sedap
Sebab tu kalau sup tulang kuah dia lagi sedap
Mmmm...kata mak aku la...
Aku belasah makan jer..
Tapi memang aku suka bahagaian ayam yang ada tulang...macam drum stick & wing
Baru feel nak makan..
Kalau breast ayam goreng ngan tepung pedas sedap la..
Kalau buat sup aku x minat bahagian isi
Kecuali kalau mak aku modify jadikan Chicken ball...
Aummmm....



GULAI KICAP AYAM...
1 mangkuk ayam bahagian tulang
1 bawang holland
2 biji kentang
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 cawan kicap lemak manis
3 cawan air
2 sudu minyak
1 paket rempah tumis sup tulang
1 sudu rempah masak kicap
2 bawang putih
3 hiris halia
cili padi dan daun sup

1. Goreng kentang yang telah dikupas dan potong
2. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis rempah tumis sup tulang
3. Masukkan ayam dan biarkan ayam kecut
4. Tambah bawang putih cincang,halia  dan rempah masak kicap
5. Masukkan air dan masak hingga mendidih dan ayam empuk.Masukkan kentang goreng
6.Tambah asam,garam,kicap,cili padi dan masak hingga mendidih sekali lagi.
7. Sesuaikan rasa dan tabur daun sup


Bezanya Gulai Kicap ni mak aku kata ayamnya x digoreng ..terus masak dengan kuah..
Lagi satu kata mak aku sebab yang tinggal memang stok àyam bertulang sahaja dalam.peti ais...
Kalau digoreng dahulu nanti isinya akan kecut melekat pada tulang sebab bahagian bertulang
Isinya mak aku cakap dah dihiris untuk masak Me Maggi Goreng semalam..
Hanya tinggal tulang
Tapi siyes cakap.memang feel...
Sebab advanture nak cari isinya..
Hahahaha.....
Kuah dia pun sedap giler..
ok..bye

Saturday, 29 December 2018

2019-PURPLE THEME- DIARY HARI SABTU TERAKHIR 2018

Sabtu 29 December 2018
Sabtu terakhir 2018..
Ikut mak aku lagi..
Mak aku nak makan Nasi Ambeng.
Semalam dah makan Nasi Ayam Penyet
Hari ni nak makan Nasi Ambeng lak..
Wong Jowo apo..?
Hahaha...


Visi mencari Nasi Ambeng
Dah beli 3 bungkus
Mak aku cakap 2 bungkus tu nak bagi Achik Yati & achik Ruby..
Sebungkus mak aku nyer..
Aku xde idea ni nak makan apa
Kakak pun lum deside nak makan apa...
Selalu apa2 pun kakak la yang paling lambat kuarkan result..
Paling cepat mak aku ngan abang
Tapi hari ni abang x ikut
Mak aku cakap untuk abang mak aku masak maggie goreng  untuk brunch
Mmm...baru beli Nasi Ambeng..
Jalan lagi...


Lum jumpa idaman hatiku
Kakak pun lum jumpa yang berkenan
Baru jumpa Aneka Mee Sup
Jalan lagi...


Gerai Aneka Pulut..
Pulut Kuning
Lemang
Apa lagi ntah
Selalunya kakak suka Pulut Kuning
Tapi kali ni kakak xnak.plak..
Semalam pun lepas makan Nasi Ayam Penyet kakak muntah dalam kereta..
Mungkin sebab x makan dari pagi..
Dah petang makan lak Nasi Ayam Penyet banyak..
Mak aku cakap perut dah masuk angin..




Coq apa ni..?
Kalau mat Kedah nenek selalu beli ni..
Nenek panggil coq peniram..
Aku panggil Kuih Cincin
Mak aku beli sebekas ni
Kalau kat Kedah 1 bekas ni rm5
Tapi sebab ni kat Key El..
Sebekas tu sepohenggit...!
Habis xkan nak balik beli kat Kedah..?
Hahaha...


Ok..aku dah jumpa 1 idaman hatiku
Coconut Shake..
Beli 1 jer..
Mak aku cakap share



 Kakak pun dah jumpa pujaan hatinya
Nasi Lemak Sambal Sotong
Nasi Lemak Beratur..
Hahaha...nak beli oun beratur panjang
Sanggup lak kakak beratur panjang2..
Aku ngan mak aku dah 2 kali lalu sini belum.juga sampai turn kakak..
Panjang tul..!
Actually minggu lepas mak aku kata kakak merajuk..
Kakak nak makan Sambal Sotong Kembang
Tapi mak aku cakap xjumpa sotong tu..
Jumpa kat Hero ada sekor jer mak aku kata dah x elok warna sotong tu dah birat..
Birat tu warna apa..?
Mm...lupa nak tanya mak aku..
Masa mak aku kuar ngan kakak..
Ada beli Siput Sedut
Hari kakak nak balik.kolej minggu lepas sekali mak aku masak Nasi Impit Rendang Daging..
OTW balik kolej kakak tanya naper x masak Siput..?
Pastu kakak merajuk...
Kakak diam jer sepanjang jalan..
Mmmm....sudahnya siput yang dibeli swmua dah mati.
Naper x masak..?
Aku pun suka Siput Sedut..!
Mak aku cakap sajer  x masak..
Sebab nanti takut kakak kacik hati..
Naper lak.?
Mak aku cakap sebab kakak yang teringin nak siput tu..
Kang kaalu masak masa kakak xde nanti kakak kecik hati...
So..tunggu kakak balik nanti leh beli semula dan masak.
Laaaa....camtu plak....!
Mmm....kan dah membazir...dah la siput tu susah nak dapat..
Hari ni cari pun xse siput tu..
Nasib baik jer kakak jumpa Nasi Lemak Sotong Kembang idamannya..
Kalau x....jadilah Batu Belah Batu Bertangkup ..!
Hahahaa...
Ok...kakak dah dapat makanannya.
Mak aku dah dapat..
Aku..?
Mmm...aku minum coconut shake tu jer
Nanti share lah ngan mak aku makan Nasi Ambeng tu..
Takkan nak share Nasi Lemak Sotong kakak tu lak..
Hahaha


 astu terus gi sambung kerja yang tertangguh..
Hari Jumaat xdapat siapkan sebab aku ada orientasi sekolah
Pastu gi amik kakak
Hari ni dah boleh siapkan kerja tampal wallpaper kat Bilik Kerja mak aku..
Mak aku cakap 2019 mak aku nak.mode purple
Semangat tul mak aku nak kemaskan Bilik Kerja
Mak aku kata kosongkan minda serabut2  2018 seperti berserabutnya Bilik Kerja..!
Penuh file x tersusun dan x berkemas!
Biar minda 2019 lebih lapang
Sebab tu Bilik Kerja kena lapang juga
Hari tu sebelum balik kampung aku memang ikut mak aku setiap hari..
Tolong mak aku asingkan file dan kemaskan bilik.mak aku..
Mmm...berkotak2 segala macam file dan kertas terpakai achik yati & achik ruby tolong pilih dan ikat..


Ruang Rehat kat depan ni pun achik Yati ngan achik Ruby dah tolong kemaskan.
Hari Khamis mak aku bawa balik sarung kusyen tu basuh dan hari ni nampak dah siap pasang semula..baru lah bersih sikit..


Sebab nak mood baru 2019...
Mak aku kata nak mood purple
Nak feel dalam Taman Bunga ...
Mak aku cakap bunga macam ni dolu2 kat kampung nenek banyak jer tumbuh dalam paya dan sawah padi...
Biar betik..???
Mm...mak aku kata memang dolu2 macam2 tumbuhan cantik ada..tapi sekarang banyak dah pupus..huhuhu...x sempat aku menikmati suasana itew..!
Haaa...jangan tak tahu bunga tu semua aku yang gubah tau..!
Pasu tu dah lama beli..
Hari Jumaat lepas makan Nasi Ayam Penyet..
Cari lak bunga dan daunnya..
Aku yang pilih ..!
Ops aku ngan kakak yang deside bunga ni..
Tapi aku yang match & gubahkan..!
Kakak kat bilik.sebelah tengah siapkan assignment dia...
Lepas makan Nasi Lemak Sambal Sotong fav kakak terus buat asignment dia..
Aku ngan mak aku sambung kerja


Multi Purpose  Box pun mak aku nak purple juga..
Hahaha...sejak bila mak aku reolace taste ni
Selalau mak aku suka merah..
Aku yang suka pink & purple
2019 betul2 mood purple ni..!
Jam nak search...apa ciri2 warna purple dengan manusia..

Cari kat Google Image dapat ni...
Mmmm...purple lebih banyak +ve berbanding merah..
Hahaha...x tahu la betul ke x...
Pink...?
Waaa...hampir semua betul about aku..
Kecuali yang no 6 tu..
Kurang bercakap ..
Hahaha...kontra sangat dengan aku ..!
Hahahaha...

Ok..break jap
Kita makan dolu....!
Nasi Ambeng yang beli masa nak datang tadi la..
Kongsi sebungkus berdua ngan mak aku...
Kakak dah makan nasi lemak
Mak aku kata nak ajak chik yati & chik Ruby makan tapi dorang tengah busy.
Nanti dorang akan naik lepas siap kerja..
So ..kiter makan doluuuu...
Bismillah.....




Hahaha..mak aku cakap jari aku panjang macam jerangkung
Alhamdulillah ....jari panjang xper kan..
Jangan "Panjang Tangan"
Sedapnya Nasi Ambeng
Memang dah di AMBANG 2019..
ok..bye

ORIENTASI 2019 & MAKAN NASI AYAM PENYET @ WONG SOLO

Semalam pagi ..
Jumaat 28 Dec 2018....
Jumaat terakhir 2018...
Tapi aku dah starat sekolah dah...
Hahaha...hari orientasi lah..!
Sekolah aku memang special skit..
Bukan form 1 jer ada hari orientasi
Semua form pun kena gi orientasi..


Pic kat Dewan Tertutup..(kredit to KSIB)
Form 1 siap ngan uniform dah
Ngan parents sekali..
Form 1 & form 3 kat dewan la
Sebab form 1 ada briefing dengan parents sekali
Form 3 la sebab nak pilih aliran lepas pt3
Lain2 form pakai baju koko & amik buku teks & masuk kelas la..
Masuk kelas aku dah coop tempat nak dok depan..
Hee...hazam nak fokus tahun ni..!
Dapat guru kelas idaman lak tu..
Sukanya aku ..sebab aku dah risau takut cikgu dot..dot..dot yang jadi guru kelas aku..
Kalau cikgu tu..mmmm...pishang ar..
Hahaha..
Aku xde masalah pun ngan cikgu tu
Cuma cikgu tu yang selalu bahasakan kelas kotorang ni
Menci betul cikgu tu kat kelas kitorang...
Even kalau sesekali kena relief kelas kitorang..
Masuk pintu jer..belum letak handbag lagi dah bebel dah cakap x suka kena relief kelas kitorang...
Al maklong paklonglah kelas kitorang ni bukan Kelas Sains..bukan kelas pandai
Heee...tapi don't say like that la...
Jujur sangat tu..
Hahahaha...!
Semalam juga dah siap lantik Ketua dan Penolong Kelas dah..
Ada yang suggest kekalkan ketua dan penolong tahun lepas..
Tapi awal2 lagi cikgu kelas aku x setuju..
Cikgu kata biarlah tahun baru semua baru..!
Cikgu dah tetapkan nak Ketua Kelas WAJIB lelaki..
Aku cadangkan Danial & semua setuju..
Penolong lak ...
Ehem..aku laaa..
Hahaha...lari dari jadi pengawas...
Dilantik lak Penolong Ketua Kelas..
Mmm...nanti Kemotivasi sah2lah sama ngan pengawas2..
Hadoiii...
Apapun alhamdulillah...diberi kepercayaan..
Habis kelas gi lepak gerai Pak Nan ngan Auni..Nik..Imah & Sisbak..
Ingat nak call maknaku soh datang amik awal skit sebab buku teks berat
Tapi mak aku wasap bagtau tengah kursus lagi..
Pukul 12.30 pun mak aku cakap lum tentu habis..
Nik Anis pun sama wasap mak dia berkali2 mak dia x reply..
Lastly pakat usung buku berjemaah gi warung Pak Nan jer lah...
Tu jer yang dekat..!
Siap usung buku teks tu...
Hehehe..
Pukul 2.00 terus gi amik kakak kat Puncak Alam..
Kakak ngah final axam tapi sebab gap panjang kakak nak balik
Dah petang ...semua pun lapar.
Kakak kata belum makan
Mak akunpun cakap belum makan..
Aku pun belum makan..
Yang warung Pak Nan x kira ar..hahaha
Tapi mak aku cakap kalau erea Puncak Perdana tu mana ajer yang ada tempat makan pun..!
Masa sampai Puncak Perdana  kakak suggest  makan Nasi Ayam Penyet Wong Solo
Kakak kata sedap...
Bila mak aku tanya location
Kakak kata tempat tu x jauh darinUitm Shah Alam..
Tapi ssbab ikut waze..
Ntah mana2 dibawa..
Masuk 2 tol kot baru jumpa..
Yang kelakarnya dah sampai baru perasan sebelah Jakel jer..
Memang depan uitm la..
Hahaha..mak aku cakap kalau tahu tadi xyah waze...ikut jer jalan nak balik lagi dekat..
Hahaha...


Kakak dah x sabar nak makan
Muka lapar betul..
Dah pukul 4 mana x lapar

 So...jadi wong jowo dino ike
Hahaha...betul ker Java language aku tuh...?
Aku pun x tau nak makan apa...

 Kakak ngan mak aku dh deside dah...


Kalau nak rasa berada kat Medan orderlah Set Medan
Surabaya...Jakarta....
Bandung pun hafo...
Set Aloq Staq xdak na..
Hahahaha


 Aku order nasi ngan ayam panggang


 Asal mak aku nak order  set ayam goreng fapi kakak kata nanti xde samabal..
Lastly mak aku order Nasi Ayam Penyet la


Kakak pun sama...
+ Limau Ais



 Sebab ssmua tengah lapar..
Memang senyap jer makan..
Kakak plak pilih tempat makan duduk bersila
Mm...layan..
Nanti kalau nenek.datang boleh la bawa sini
Sebab nenek.memang suka sangat Nasi Ayam Penyet..!
Nyum..nyum..nyum...
Selesai...
Merangkan makan malam..
Hahaha
Dah jom balik...
Perut dah kenyang..!
Masa dah kuar dari restoran wong solo tu baru aku perasan memang tepi Jakel.jerk..
Dolu pernah datang dah ...
Tapi masa tu xde lagi Wong Solo ni..
Kakak pun kat Segamat lagi masa tu
Masa tu datang sebab  nak gi..
LAMAN SENI 7 ...kat sini...

Friday, 28 December 2018

BUAH PISANG KAKI

Mak aku kata  ni Buah Pisang Kaki
Persimmon in englis
Ngah naper in Malay namanya Pisang Kaki
Yang aku tahu sebab mak aku selalu beli
Sekarang mang tengah musim kot
Sebab kat supermarket & pasar banyak jer buah ni
Tapi mak aku cakap ni bukan buah local
Ada yang import dari Indon...Australia & Korea


Mak akunjer suka buah ni
Hari tu beli bawa balik Kedah untuk nenek  1 pack & untuk Aqil 1 pack
Taoi dorang macam x minat jer nak makan
Nenek pun sama tersimpan jer dalam peti ais
Aqil labgsung xnak
Dia kata x sedap
Aku makan la juga tapi xde la feel pun sebab rasa dia dia manis rangup
Mmm..tapi not bad la


Mak aku jer suka
Mak aku cakap bau dia macam bau buah ciku
Tapi aku still x tahj naper namanya Pisang Kaki
Dah la nak makan namanya kaki
Aku tak.nampakmpun mana kakinya
Kalau pisang still.boleh terima sebab swbab warna nya jingga
Atau pokoknya macam pokok pisang..?
Mak aku cakap pokoknya xde rupa.pokok.pisang langsung pun
Pokoknya mak aku kata macam pokok apple jer
Mmmm...habis mana datang nama pisanv..?
Ntah....
Kalau jumpa kat hutan
xde nye aku nak amik.nih
Nampak cam buah yang x boleh dimakan jer
Mmm...apapun buah ni memang boleh dimakan.
Namaya Pisang Kaki @ Persimmon..
Ok..bye

AYAM MASAK KICAP BERCILI

Ayam Masak Kicap Untuk Kakak
haaaa....saper cakap mak aku ikut taste aku jew..
Ini untuk kakak nyer...
Hari sabtu nyer lunch untuk kakak
Sebab kakak x balik
Tapi kakak minta mak aku hantar kasut ..
Dahtu xkan nak hantar kasut jer
Mestilah dengan nasi sebab hantar waktu lunch
hahahaha.....
Yang pasti ni dari draff beberapa minggu dah
Aku pun dh lupa tarkh
Tapi sebab dah tulis half way
Sebab tu tahu hari Sabtu & nak hantar kat kakak
Semak draff..
Jumpa draff yang ni dah tulis separuh..
Sambubg jer skit
dah boleh post


Actually hari ni bz
Tak boleh nak tulis banyak
Just nak publish dulu yang ni



AYAM MASAK KICAP PEDAS
½ ekor ayam - potong kecik & gaul garam kunyit
2 biji kentang-potong wedges dan goreng hingga masak
½ cawan cili blend
½ cawan kicap pekat manis
½ cawan air asam jawa cair
½ cawan air
¼ cawan minyak
2 sudu sos tiram
1 sudu rempah soto@ serbuk rempah sup adabi
½ bawang besar
1 cili merah + cili padi
daun bawang

Bahan Tumis:
1 kulit kayu manis( saiz kecil0
5 buah pelaga
1 bunga lawang
5 bunga cengkih
1 daun pandan

1. Ayam digaul garam dan serbuk.kunyit
2. Goreng ayam sekadar untuk baginmasak..Tak perlu garing
3. Kentang potong wedges dan goreng
4. Panaskan 3 sudu minyak dak tumis rempah masak kicap..Kalau xde rempah masak kicap gantikan dengan rempah tumis sup tulang.
5. Masukkan bahan blend dan masak hingga naik minyak
6. Masukkan kicap manis dan pes asam jawa yang dibancuh bersama 1 gelas air..biar mendidih.Masukkan juga cili padi
7. Masukkan ayam goreng dan kentang goreng..
8. Bila nampak pekat sesuaikan easanya..
9. Sebelum matikan api masukkan bawang besar,daun sup dan daun bawang





Tumis bahan blen hingga naik minyak


Masukkan ayam goreng  & kicap


Bawang & tomato

Daun bawang supaya nampak colourfull & ffesh
Ok bye