Sunday, 23 December 2018

PUDING SAGU LELEH GULA MELAKA

Puding Sagu Leleh Gula Melaka
Bukan hari ni
Tapi ni mak aku buat  sebelum balik kampung lagi
Aku nak makan Sagu ngan Susu Cair
Actually namnay Sagu Gula Melaka
Tapi aku x suka letak gula melaka
Aku suka sagu ngan susu cair jer


Mak aku cakap kalau ori Puding Sagu Gula Melaka bukan guna susu cair
Tapi guna santan pekat + sikit garam
Bila campur ngan sirap gula melaka rasa dia macam  kuah cendol
Mak aku cakap macam makan makan cendol versi sagu la...
Tapi sekarang dah dicontemporary kan
Dimakan bersama susu cair  menggantikan santan..
Tapi aku suker


Ready to eat
tapi abang x makan pun keras gitu jer dalam peti ais..
Sblm balik kampung kemas peti ais jumpa 1 gelas x berusik ....buang jer..
Huhuhu...kalau aku tahu..aku makan jer


Yang kiri tu abang nyer
Yang tengah xdd gula melaka aku nyer
Yang jernih plain tu mak aku
Mak aku cakap nak makan yang plain sebab mak aku cakap kalau ori memang xde colour
Mmm....cam tu plak


PUDING SAGU LELEH GULA MELAKA
1 cawan sagu biji- rendam 1 jam
1/2 tin susu cair- sejukkan
1/2 caaan air gula melaka pekat
sedikit garam

1. Remdam sagu.Lagi lama direndam.lagi elok sebab cepat jernih masa dimasak.
2. Jerang air 1/2 periukhingga mendidih.
    Biar banyak air supaya sagu masak cantik.Jangan risau takut lembik kerana nanti akan ditapis
3. Masukkan sagu yang sudah direndam itu kedalam air mendidih dan kacau hingga jernih
4. Matikan api.
5. Tuangkam sagu rebus ke dalam tapi dan lalukan dibawah air paip hingga habis kanjinya yang melekit
6. Tambah pewarna kedalam.sgu yang ditapis
7. Masukkan 1 suyu besar air gula melaka pekat dalam gelas
8.  Sudukan sagu ke dalam gelas berisi sirap gula melaka dan sejukkan
9. Bila hendak makan tuangkan susu cair+ sikit garam dan korek2 kan sagu supaya nampak susu dicelah2 sagu

Sagu yang sudah direbus dan ditaois dan dilalukan bawah air paip.mengalir


Selepas dibasuh sahu nampak cantuk berkilat dan tidak bergumpal


Tambah pewarna


Gaul rata


masukkan 1 sudu sirap gula melaka pekat dalam gelas


Isikan sagu

Sejukkan dalam peti ais


Masa nak makan tuangkan susu cair @ santan pekat + sikit garam


Mak aku suka plain


Tuangkan susu cair sejuk dan korek2  guna sudu kecik..
Baru nampak effect melelh..
Aummmmm....
kk..bye

3 comments:

  1. Kuih abok abok..
    Plain cam cendol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis nor panggil ni abuk-abuk ke...
      Mak kiter pernah buat kuih abuk- abuk tapi bungkus dalam cone daun pisang

      Delete
  2. tak kuih abok abok bungkus cam cone daun pisang.. tapi colour nya...

    ReplyDelete