Puding Sagu Leleh Gula Melaka
Bukan hari ni
Tapi ni mak aku buat sebelum balik kampung lagi
Aku nak makan Sagu ngan Susu Cair
Actually namnay Sagu Gula Melaka
Tapi aku x suka letak gula melaka
Aku suka sagu ngan susu cair jer
Mak aku cakap kalau ori Puding Sagu Gula Melaka bukan guna susu cair
Tapi guna santan pekat + sikit garam
Bila campur ngan sirap gula melaka rasa dia macam kuah cendol
Mak aku cakap macam makan makan cendol versi sagu la...
Tapi sekarang dah dicontemporary kan
Dimakan bersama susu cair menggantikan santan..
Tapi aku suker
Ready to eat
tapi abang x makan pun keras gitu jer dalam peti ais..
Sblm balik kampung kemas peti ais jumpa 1 gelas x berusik ....buang jer..
Huhuhu...kalau aku tahu..aku makan jer
Yang kiri tu abang nyer
Yang tengah xdd gula melaka aku nyer
Yang jernih plain tu mak aku
Mak aku cakap nak makan yang plain sebab mak aku cakap kalau ori memang xde colour
Mmm....cam tu plak
PUDING SAGU LELEH GULA MELAKA
1 cawan sagu biji- rendam 1 jam
1/2 tin susu cair- sejukkan
1/2 caaan air gula melaka pekat
sedikit garam
1. Remdam sagu.Lagi lama direndam.lagi elok sebab cepat jernih masa dimasak.
2. Jerang air 1/2 periukhingga mendidih.
Biar banyak air supaya sagu masak cantik.Jangan risau takut lembik kerana nanti akan ditapis
3. Masukkan sagu yang sudah direndam itu kedalam air mendidih dan kacau hingga jernih
4. Matikan api.
5. Tuangkam sagu rebus ke dalam tapi dan lalukan dibawah air paip hingga habis kanjinya yang melekit
6. Tambah pewarna kedalam.sgu yang ditapis
7. Masukkan 1 suyu besar air gula melaka pekat dalam gelas
8. Sudukan sagu ke dalam gelas berisi sirap gula melaka dan sejukkan
9. Bila hendak makan tuangkan susu cair+ sikit garam dan korek2 kan sagu supaya nampak susu dicelah2 sagu
Sagu yang sudah direbus dan ditaois dan dilalukan bawah air paip.mengalir
Selepas dibasuh sahu nampak cantuk berkilat dan tidak bergumpal
Tambah pewarna
Gaul rata
masukkan 1 sudu sirap gula melaka pekat dalam gelas
Isikan sagu
Sejukkan dalam peti ais
Masa nak makan tuangkan susu cair @ santan pekat + sikit garam
Mak aku suka plain
Tuangkan susu cair sejuk dan korek2 guna sudu kecik..
Baru nampak effect melelh..
Aummmmm....
kk..bye
Kuih abok abok..
ReplyDeletePlain cam cendol
Sis nor panggil ni abuk-abuk ke...
DeleteMak kiter pernah buat kuih abuk- abuk tapi bungkus dalam cone daun pisang
tak kuih abok abok bungkus cam cone daun pisang.. tapi colour nya...
ReplyDelete