Monday, 16 March 2015

HOMEMADE FISHBALL SOUP WITH PASTA.....


Homemade Fishball Soup With Pasta....
Nampak cam Mee Sup kan....
Sup tu dah betul....
Tapi Mee tu yang x berapa tepat...
Buka salah ...x tepat je...
Kata mak aku....
Tu namanya ayat positif....
Kalau kawan jawab x betul ...jangan kata salah...nanti dia sentap...
Cakap je x berapa tepat...
Kurang sikit sentap tu...
Hahahaha.....ada ke kaitannya dengan sup ni



Nak panggil apapun xtau nih...
Mak aku kata Sup Pasta pun boleyyyyyy...!!!
Yang ni sebenarnya Fishball Soup jew....
Tapi sebab xnak makan ngan nasi....
Makanya mak aku kata tambah jew pasta dalamnya...
Pasta apapun boley....
Kalau nak nampak vouge...guna la pasta spiral ke...bow tei ke...pasta shell ke....whatever la...


Yang ni maka ku kata guna pasta Vermicelli....
 Kalau guna Spagetti pun mak aku kata ok je sebab rasa sama jew...
Cuma kat umah aku....kitorang lagi suka Vermicelli sebab pasta dia x besar sangat macam Spagetti..
Pernah juga mak aku beli Angel Hair....
Tapi aku plak x suka sebab halus sangat...
Mak aku kata aku cerewis macam mak nenek....
Hahahahaha...
Bukan aku x makan langsung....cuma aku x berapa suka jew...

 Ni mangkuk aku nyer.....
Memang sedap...
Sebab aku makan semangkuk rasa x cukup...
Heeeeee.....

Mak aku kata nak masak ni x la susah sangat....
Tu kata mak aku ye...
Bukan aku yang kata....
Kang kalau aku yang kata...
Kalau ada orang suruh aku masak....memang aku x reti nak buat ni...
Hmmm...kalau aku reti pun mesti la x sesedap yang mak aku masak...
Masakan mak kan paling sedap in the world....!!!
Ayat amik ati mak aku...
Hahahahaha...
Sebab nak suruh mak aku taip resipinya...
ngeh..ngeh...ngeh...!!!

HOMEMADE FISHBALL SOUP WITH PASTA


15 biji  Homemade fishball

***Cara nak buat Fishball boleh tengok SINI....










Bahan Tumis:
1/2 bawang besar- dadu
2 bawang putih - dadu
1 ketul halia- hiris halus
2 sudu minyak









Sayur:

1 batang carrot - potong bunga
1 batang sadri - potong
1 pokok daun sup

garam & lada sulah







Pasta:
1 cekak pasta Vermicelli
4 cawan air










Cara masak:
1. Panaskan 2 sudu minyak & tumis bahan tumis.Masukkan juga kulit ikan & tulang ikan yang sudah diambil isinya untuk buat fishball....
*** tulang & kulit ikan akan buatkan kuah rasa sedap..

2. Masukkan fishball & 4 cawan air serta  biar hingga mendidih selama beberapa minit .Buangkan tulang & kulit ikan.Masukkan sayur-sayuran.

3. Masukkan secekak pasta vermicelli & teruskan memasak selama beberapa minit hingga pasta lembut.Jika suka pasta ala dante masak ikut arahan pada pack.Jika suka rasa seperti mee kuning,lebihkan masa memasak hingga pasta lembut sepenuhnya.


4. Masukkan garan & serbuk lada sulah....
Sup ini tidak memerlukan perencah atau perasa tambahan kerana kuah rebusan tulang,kulit ikan & fishball yang segar cukup memberi rasa yang sedap & asli..








AIR LEMON.......


Air Lemon....
Hari Sabtu nyer...
Dah seminggu mak aku asyik buat Air Lemon.....
Setiap hari mak aku buat sorang segelas....
Aku suka.....aku suka...
Heeee


Seminggu juga minum dalam gelas plastik ni...
Haaaa...ada sebab tau...
Sebabnya....kat notice board tu ada tampal kata bekalan air kawasan rumah aku akan terganggu..
So...mak aku kata minum dalam gelas plastik ni je...
Kalau xde air ...xyah cuci gelas...buangkan je gelas palastik tu..
Haaaa....
Sib baik sampai hari ni air tetap mangalir dari paip...
Tapi still kena minum air dalam gelas plastik ni...
Tak kisah pun....
Yang penting airnya enak dong...!!!



AIR LEMON..
2 biji lemon
2 sudu gula
1/2 gelas air panas
1/2 gelas air masak
Ais kiub secukupnya...

1. Cuci lemon hingg bersih.
2. Parut kulit lemon(lemon zest) dalam bekas & tuangkan 1/2 gelas air panas.Biarkan 10 minit.
3. Tapis air kulit lemon dalam bekas lain & tambah air masak & gula..
4. Perahkan lemon & kacau hingga gula hancur.
5. Masukkan dalam gelas hingga separuh penuh..
6. Penuhkan gelas dengan ais kiub...& biarkan sekejap hingga ais mencair...
Siappppp...

JUS MANGGA ....

Cer teka....
Ni Jus Mangga ke Jus Lemon....
Haaa...warnanya kuning.....
Lemon pun kuning....
MAngga pun kuning....
Tapi mangga tu dah tinggal biji la....
Sebab isinya dah di belnd buat jus...
Ops......dah terbagi jawapan....!!!!
Hahahaha....

Hmmmm...betul la tu...
Jus Mangga....
Heeee.....
2 hari lepas nyer ..
Balik dari sekolah ....mak aku buatkan Jus Mangga...
Sebab panas sangat sekarang ni....
Sebenarnya mangga tu mak ada 1/2 biji jew...
Separuh mak aku dah makan malam tu...
Esoknya baki yang 1/2 biji tu mak aku blend buat jus....
Mangga tu xmanis sangat....
Tapi sebab x manis sangat lah mak aku kata jus tu sedap sebab bila dah letak gula...rasanya jadi manis & ada sikit rasa masam....
Sedap..!!!!



JUS MANGGA
1/2 biji mangga masak
2 sudu gula
1 gelas air masak
ais kiub secukupnya...

1. Kupas mangga & potong-potong isinya.
2. Masukkan isi mangga, air masak & gula.Blend hingga halus berkrim
3. Tuangkan dalam gelas hingga separuh penuh..
4. Penuhkan gelas dengan air batu...
Siappppp....

Sunday, 15 March 2015

MEATBALL WITH HOMEMADE GRAVY.....

Meatball With Homemade Gravy......
Mak aku kata .....Biru mata hitamku....
Hahahaha.......




Brunch semalam......
Breakfast + Lunch = Brunch.....
Mak aku masak westernfood sebab semalam tu abang ada post westernfood kat Family Group WhatsApp....
Abang kata dorang baru siap masak western....
Nampak mak aku respon masakan abang...
Grill Salmon...Roll Chicken....Mushroom Soup & Beef Wellington....!!!
Waaaa.....abang dah tau masak western la....



So ..semalam mak aku masak ni & post balik kat abang....
Hahahaha.....abang tengok gambar je la....
Mak aku kata nanti kalau abang balik....suruh abang masak western untuk aku...!!!
Heee
Meatball tu mak aku kata readymade  beli yang frozen...asalnya mak aku kata nak buat bakso...
Lastly jadi Meatball & Gravy ni...
Gravy ni mak aku kata copy paste dari SINI.....
Memang sedap la gravy tu...!!!!
Ulang-ulang aku makan....
Kakak ngan abang tengok gambar je lar....heeee

Sauce Gravy 
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging

Cara penyediannya:



1-  Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.












Sepatutnya guna bawang holland.Tapi sebab xde stok guna la bawang besar merah.












2-  Masukkan tepung gandum. Kacau hingga 
berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.

** akibat tamak....guna lebih tepung











3-  Masukkan air sejuk & susu segar (susu cair)










4. Masukkan sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy (kiub daging). Kcau rata dan biar sampai mendidih.






 



 
4-  Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar. 
Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.














 5. Biarkan sedikit suam & masukkan dalam blender & blend hingga halus berkrim...




6. Masak semula hingga mendidih..




















Goreng meatball hingga masak & siramkan dengan gravy....
Hidangkan bersama fries  & salad...


Petang ...aku makan lagi....mak aku suruh makan ngan bun ni supaya kenyang....
Kata mak aku...makan ngan bun tu ssupaya aku xde la nak minta nasi lagi....heee

Saturday, 14 March 2015

CUTI SEKOLAH PERTENGAHAN PENGGAL PERTAMA.....


Dah hari Ahad la....
Esok dah Isnin....
Alamak....kasut sekolah belum basuh...!!!!
Rileks arrr....esok kan cuti...
Cuti apa...?
Kan Cuti Pertengahan Penggal Pertama dah mula....
Huh dah cuti ke...?
Ye...dah cuti dah pun....
Laaaaa.....lupa plaks aku...!!!
Berapa hari cuti...?
Mula 14Mac 2015 hingga  22 Mac 2015
1..2...3...4....5...6...7....8...9 hari do......!
Horeyyyyyyyy......Cutiiiiiii.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Thursday, 12 March 2015

HOME MADE CHICKEN BALL SOUP...

Home Made Chicken Ball Soup...
Nama je omputih tapi yang masak & yang makan ni Melayu...
Dinner malam semalam...


Sup Bebola Ayam buatan sendiri...
Hmmm...camtu kot klu translate
Bebola Ayam ni memang mak aku buat sendiri...
Sedappppp...!!!


Memang dah lama mak aku buat fish ball sendiri..
Tapi dolu...kadang-kadang pernah juga makan fishball beli terutama kalau beli yong taufoo...
Kata mak aku ...sejak ada berita fishball guna plasma darah babi tu..
Memang langsung x pernah beli lagi dah yongn taufoo pun...
Memang ada juga fishball yang halal...
Tapi kata mak aku bila kita was-was...memang x boleh makan la...
Apapun kata mak aku lagi kalau JAKIM kata halal...maknanya boleh makan..
Aku dah pernah tulis info   Pasal JAKIM kat sini....

Mak aku kata kalau nak beli atau makan kena la pastikan halal dulu
Ayam pun mak aku kata dari dolu hanya beli kat 1 kedai ni je sebab memang orang Islam & dia sembelih & proses kat kedai tu...
Kedai lain pun memang ada...tapi memang suka nak beli kat sini... Kata mak aku lagi...nak selamat kita buatlah sendiri...
Tengok mak aku buat pun rasanya macam x la susuh sangat...
Tengok la memang x susah sebab aku tengok jer...
Aku xbuat pun..heee
Hari ni mak aku buat chicken ball plak...



HOME MADE CHICKEN BALL SOUP.

bahan chicken ball
1keping dada ayam tanpa tulang
2 sudu tepung ubi
1/4 sudu teh lada sulah serbuk
secubit garam


1. Gunakan blender kering & blend isi ayam,garam & lada sulah guna cara pulse..Campurkan tepung ubi & uli rata.













2. Bulat-bulatkan anggaran sebesar guli











Bahan Tumis:

1ketul halia- hiris halus
1/2 bawang besar- cincang
2 bawang putih - cincang
2 sudu minyak









Sayur-sayur:


1/2 batang carrot
sikit broccoli
1 batang sadri
2 batang daun sup
2 kentang- potong kiub
3 cawan air
garam & lada sulah




Cara Masak:

1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga harum..
2. Masukkan 3 cawan air & biar hingga mendidih.
3. Masukkan chicken ball & carrot serta batang sadri.
4. Masak hingga chicken ball timbul.
5. Masukkan semua sayur yang lain & garam serta lada sulah.
6. Masak sekejap hingga sayur lembut & siap...

Makan sorang semangkuk ngan mak aku....
Brrrrrrr
Alhamdulillah........!!!!!

Wednesday, 11 March 2015

KUIH SAMPRET....AKAN KE SABAH...!!!!

Kuih Sampret....
Raya memang la lambat lagi....
Puasa pun belum...
Camaner nak raya kan...
Heeee......


Memang la kuih ni selalu orang buat masa raya kan....
Tapi sekarang ni mak aku kata orang buat & makan dah x kira hari raya...
Macam juga ketupat...lemang....lontong & rendang...
Kata mak aku...dolu-dolu,makanan camtu hanya ada pada hari raya...
Kuih Sampret ni...masa Raya Cina hari tu pun mak aku dah buat 2 balang....
KAT SINI.......


Yang ni mak aku buat sebab ada kawan aku nak 5 balang...
Kawan aku kata nenek dia nak bawa balik Sandakan, Sabah....
Minggu lepas aku & Nad  gi study umah Fatimah...
Umah Fatimah tu kondo wei..!!!
Fatimah baru pindah umah baru kat kondo tu..
Mak Fatimah offer kitorang gi study situ...
Pergh....best giler view umah dia...
Sebab kondo tu baru lagi....x ramai lagi orang tinggal situ..
Kitorang study tepi swimming pool...!!!
Swimming pool tu kat tingkat berapa ntah...x ingat..
Tapi view dia...boleh nampak 1 KL do...!!!
Rasa cam xnak balik la...
Sebab umah aku mana ada swimming pool...heee


Masa gi umah Fatimah..mak aku suruh aku bawa 1 balang kecik Kuih Sampret yang buat masa Raya Cina tu..
Kata mak bawa sebagai Buah Tangan...untuk mak Fatimah...
Esok tu Fatimah kata dia x sempat makan Kuih Sampret tu sebab nenek dia dari Sabah dah haniskan kuih tu...
Mak aku memang buat kuih ni untuk jual masa musim raya....
Kata Fatimah...nenek dia suka sangat Kuih Sampret tu...Fatimah nak 1 balang & nenek dia nak 4 balang untuk bawa balik Sabah...
So hari Selasa mak aku buatkan 5 balang untk Fatimah & 2 balang untuk bawa balik kampung ....
Tengah aku tulis entri ni....Fatimah whatsApp aku ....nenek dia nak lagi 2 balang....
Sebab nak tambah lagi untuk bawa balik Sabah...
Wah...Sampret ni akan naik belon la ya...
Boleh bah kalau kau...!!!!!





Tuesday, 10 March 2015

TAUHU GORENG RANGUP..!!!!!

Tauhu Goreng Rangup...
Cicah dengan Sambal Cili Cuka..
Sedappppp...
Makan malam aku ngan mak aku ...
Mak aku x masak nasi...
Sebab waktu petang masa aku balik sekolah dah singgah makan mihun sup...
Tapi aku makan sikit je...mak aku yang habiskan
Sebab mak aku kata sedap...tapi aku makan rasa macam kuah sup tu masin je...


Mak aku kata Tauhu Goreng Rangup ni antara makanan kudapa yang popular kat Indon.
Idea nak buat Tauhu Goreng Rangup ni pun mak aku kata dari orang Indon...
Waduh sedap banget dong..!!!

Kata mak aku lagi ini antara makanan yang murah tapi sedap & berkhasiat..
Wa...mak aku dah macam pakar pemakanan la pulaks...!!!
Heee...
TApi betul...
Memang sedap...
Mak aku kata kos nak buat ni x sampai RM5...
Ye ke....jom kira...

TAUHU GORENG RANGUP
3keping tauhu (RM1.05)
1 bawang putih -tumbuk (5 sen kot)
sikit garam & lada sulah (agak-agak 10 sen kot)
1biji telur ( 45 sen)
1 cawan tepung gandum (agak-agak 30 sen)
Minyak untuk goreng.( camaner nak kira...50sen kot sebab minyak tu boleh guna semula)
** + gas RM 1.00

Sambal Cili Cuka:..... Paling senang guna Thai Chilly Sauce
2biji cili merah-(20 sen)
1 bawang putih(5 sen)
sikit cuka,garam & gula (20sen)


1. Tumbuk cili bersama bawang putih hingga halus..Tambah garam,gula & cuka secukup rasa

Cara Buat Tauhu Rangup:
1. Setiap keping tahu dipotong 3x3.Maknanya satu tauhu dipotong 9.
2. Gaul tauhu dengan bawang putih tumbuk ,lada sulah & sikit garam.Biarkan sekejap hingga mesra.
3. Pukul telur.Celupkan tauhu dalam telur.
4. Tauhu yang sudah dicelup telur,digolek-golekkan dalam tepung gandum.(Tepung kering).
5. Celup sekali lagi dalam telur & sekali lagi golek dalam tepung supaya tebal.
6. Panaskan minyak & goreng tauhu hingga rangup
7. Hidangkan bersama Sambal Cili Cuka @ sos cili Thai..


Untuk nampak vouge...cucuk dengan lidi sate atau guna pencungkil gigi..Sebab guna 3 ketul tauhu dipotong 9..maka dapat 27 ketul..Setiap lidi dicucuk 3 ketul..Dapat 9 cucuk..
Mak aku makan 3 cucuk...Aku makan 6 cucuk..heeee

**** Haa...betullah....Kalau kos tu macam kat atas hanya RM3.90 je.....
Tapi mak aku kata tu kos untuk bulan Mac la..nanti bulan April dah ada GST...!!!!



PENGAT PISANG...LEMAK BERKRIM...!!!

Pengat Pisang....
Hari Ahad nyer minum, petang...
Hari Ahad x gi mana-manapun....
Makan...tengok TV.....basuh baju & kasut sekolah...
Pastu makan lagi & malam plak iron baju sekolah...
Mak aku je yang kuar gi kedai mamak..
Kata mak aku nak beli kelapa parut & surat khabar...
Hmmm...mak aku mana boleh xde surat khabar kalau hari Ahad..!
Cuma dolu-dolu...abang yang akan gi kedai...
Pastu bila abang xde...giliran kakak plak gi kedai...
Pastu bila abang & kakak xde.....
Hmmm aku nak gi kedai...
Tapi mak aku yang x kasi...
Bukan jauh pun kedai tu...
Tapi mak aku x kasi aku pergi...
Mak aku kata risau kalau aku gi sorang...
Mak aku yang akan gi sendiri...



Pengat Pisang ni mak aku kata favourite abang ni...
Sedap sangat makan bila dah sejuk...
Lemak berkrim...!!!!!
Kalau bulan puasa abang suka pengat pisang ni...
Tapi yang ni hany aku ngan mak aku je makan.....
Mak aku kata Pengat Pisang ni biasa-biasa je....
Cuma bila make-up dengan daun pandan & buah ceri tu nampak lebih menarik...
Tapi itu yang untuk amik gambar & mak aku nyer mangkuk...
Aku....??
Memang aku x suka ceri...
Boleh potong stim ooo kalau ada ceri...


 Aku nyer mangkuk...
Biar la x santik...xde make-up ceri tu...
Aku lagi feel makan kalau xde ceri tu...
Huhuhuhu..

Mak aku kata nak masak pengat ni x susah sangat...
Tapi aku nak buat mak aku x kasi juga...
Mak aku kata tengok je...
Nanti dah besar baru masak sendiri..
Eh,aku belum besar ke...???
Heeee

PENGAT PISANG ...mak aku
6 biji pisang raja
2 sudu sagu biji-rendam 10 minit
3cawan santan
3 sudu brown sugar
2 sudu gula pasir
sikit garam
2 daun pandan

1. Kupas pisang & potong serong anggaran sebiji pisang tu dipotong 5.
2.Masukkan santan,pandan  & pisang dalam periuk & masak hingga mendidih.
3. Masukkan sagu yang sudah direndam & masak hingga sagunya jernih.
4. Masukkan garam,gula & biar hingga agak pekat.Siap....Boleh makan panas-panas atau biar sejuk