Thursday, 12 March 2015

HOME MADE CHICKEN BALL SOUP...

Home Made Chicken Ball Soup...
Nama je omputih tapi yang masak & yang makan ni Melayu...
Dinner malam semalam...


Sup Bebola Ayam buatan sendiri...
Hmmm...camtu kot klu translate
Bebola Ayam ni memang mak aku buat sendiri...
Sedappppp...!!!


Memang dah lama mak aku buat fish ball sendiri..
Tapi dolu...kadang-kadang pernah juga makan fishball beli terutama kalau beli yong taufoo...
Kata mak aku ...sejak ada berita fishball guna plasma darah babi tu..
Memang langsung x pernah beli lagi dah yongn taufoo pun...
Memang ada juga fishball yang halal...
Tapi kata mak aku bila kita was-was...memang x boleh makan la...
Apapun kata mak aku lagi kalau JAKIM kata halal...maknanya boleh makan..
Aku dah pernah tulis info   Pasal JAKIM kat sini....

Mak aku kata kalau nak beli atau makan kena la pastikan halal dulu
Ayam pun mak aku kata dari dolu hanya beli kat 1 kedai ni je sebab memang orang Islam & dia sembelih & proses kat kedai tu...
Kedai lain pun memang ada...tapi memang suka nak beli kat sini... Kata mak aku lagi...nak selamat kita buatlah sendiri...
Tengok mak aku buat pun rasanya macam x la susuh sangat...
Tengok la memang x susah sebab aku tengok jer...
Aku xbuat pun..heee
Hari ni mak aku buat chicken ball plak...



HOME MADE CHICKEN BALL SOUP.

bahan chicken ball
1keping dada ayam tanpa tulang
2 sudu tepung ubi
1/4 sudu teh lada sulah serbuk
secubit garam


1. Gunakan blender kering & blend isi ayam,garam & lada sulah guna cara pulse..Campurkan tepung ubi & uli rata.













2. Bulat-bulatkan anggaran sebesar guli











Bahan Tumis:

1ketul halia- hiris halus
1/2 bawang besar- cincang
2 bawang putih - cincang
2 sudu minyak









Sayur-sayur:


1/2 batang carrot
sikit broccoli
1 batang sadri
2 batang daun sup
2 kentang- potong kiub
3 cawan air
garam & lada sulah




Cara Masak:

1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga harum..
2. Masukkan 3 cawan air & biar hingga mendidih.
3. Masukkan chicken ball & carrot serta batang sadri.
4. Masak hingga chicken ball timbul.
5. Masukkan semua sayur yang lain & garam serta lada sulah.
6. Masak sekejap hingga sayur lembut & siap...

Makan sorang semangkuk ngan mak aku....
Brrrrrrr
Alhamdulillah........!!!!!

No comments:

Post a Comment