Sunday, 28 June 2015

KUIH KETAYAP..SUP SAYUR...SIAKAP BERBAGAI RASA....SAYUR KACANG BENDI ...IFTAR KE-4 RAMADHAN 2015

Hari Ahad..Ramadhan ke 4....kami semua terlepas sahur...!!!
Puncanya pukul 3.30 pagi mak aku dah kejutkan aku untuk gi amik abang kat Hentian Duta...
Abang tengah cuti semester 2 minggu..Malam tu abang naik bas pukul 11.00 malam..
Biasanya dalam pukul 4.30 pagi abang akan sampai la..Sempat la balik rumah bersahur
Tapi kami tunggu sampai pukul 5 pagi abang belum sampai..Pukul 5.30 baru nampak bas yang abang naik tu masuk...Memang x sempat nak balik sahur la...Pastu abang terus gi beli sandwich & air mineral kat gerai tepi bus-stand tu...Sambil mak aku drive abang pun buka sandwich tu...
TAPI....bukan sandwich rupanya...hanya roti sapu marjerin..Dahtu marjerin dia bau hapak memang x boleh nak telan la...Akhirnya semua pakat minum air je...Sampai rumah dah pukul 6.00 pagi..huhuhu..

Kuih Ketayap....
Kuih berbuka hari Ahad tu..

KUIH KETAYAP..
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 cawan air pandan ( blend daun pandan + air sukat 1cawan)
1 biji telur
sikit pewarna hijau
sikit garam 2 sudu minyak

Inti Kelapa:
Boleh Klick Sini

1. Semua nbahan kuih diblend hingga halus & tidak bergentel



2. Begini rupa better yang dh diblend




 

3. Sapu sikit je minyak pada kuali yang sudah dipanaskan.Tuang sesenduk better & buat pusingan dengan belakang senduk hingga menipis seperti mamak buat tossei.




4. Dah siap masak angkat



5. Isikan inti kelapa memanjang..



 
6.Gulungkan sedikit sekali sahaja



7. Sambil tu lipat kiri kanan supaya inti tak terkeluar





8. TEruskan gulung hingga hujungnya degan kemas


9. Dah siap...


Susun kemas-kemas dalam pinggan

Potong 2 jika nak nampakkan intinya...


Ni plak Sup Sayur + kaki & Leher ayam...
Minta resipi,mak aku kata malas nak taip...Mak aku baru nak solat..




Ikan Siakap yang dah siap goreng nak buat Siakap 3 Rasa..

Ni kush sos 3 rasa yang sedang mendidih dalam kuali..
Masa nak berbuka aku pun lupa nak amik gambar ikan yang dak dihias dengan sos ni..huhuhu
Masa berbuka ingat nak makn jer..heee

Sayur Kacang Bendi Tumis Sotong Kunyit...


Ayaq Cendoi...
Hahahaa...neper tetiba aku cakap loghat utagha..?
Sebab abang la ni...
Sejak abang sambung belajar kat utara ni..abang dah cakap utara..
Abang kata Ayaq Cendoi ni xsedap sebab Cayaq Ceroi...
Hahahaha....apa yang abang mencarut tu...?
Rupanya abang kata cayaq ceroi tu maksudnya cair la...hahahaha


Ni cendol yang abang beli kat Bazar Ramadhan Sungai Besi...AKu ngan abang jer minum..Mak aku xnak ais..Mak aku minum teh 0 panas ngan air suam jer....
































Tuesday, 23 June 2015

KASWI PANDAN...WANTAN GORENG...CHICKEN BALL SOUP...& IKAN BERLADA ..IFTAR HARI KE-3 2015

 Kuih KAswi Pandan..
Harum wangi bau daun pandan...
Kuih untuk iftar hari ke-3 Ramadhan 2015
Mak aku kata ni resipi dalam Group WhatsApps..
Huh..resipi pun mainwhatsapps do...
Kata mak aku resipi asal agak banyak..
Ni yang mak aku dah kurangkan sebab kami hanya 3 orang jer nak makana\

KASWI PANDAN
1cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan santan pekat
2 cawan air daun pandan (blend daun pandan)
1/4 cawan air kapur sirih
1/2 cawan gula
pewarna hijau

Bahan gaul:
Kelapa putih + garam

1. Blend daun pandan dan air & tapis untuk dapatkan 2 cawan air pandan
2. Masukkan semula air pandan dan semua bahan lain kecuali kelapa + garam.
3. Blend hinga sebati
4. Dalam kukusan..panaskan acuan kuih lompang atau sebarang acuan .
5. Kukus kuih hingga masak anggaran 201 minit.
6. Biar sejuk baru keluarkan & gaul dengan kelapa bergaram..


Kuih Wantan Goreng...
Paling aku suka kalau cicah Tahi cilli sos..


WANTAN GORENG
20 keping kulit wantan
Minyak untuk goreng


 Gambar ulit wantan


Inti:
1keping dada ayam-isi sahaja
2 sudu tepung ubi
sikit garam & lada sulah
1/2 batang carrot dadu halus
1/2 batang sadri-dadu halus


1. Buat intinya dahulu:- Dada ayam dipotong2 & guna blender kering & blend jingga halus.


2. Campur garam & lada sulah.. Dalam mangkuk gaulkan bersama bahan inti hingga sebati



3. Ambil sekeping kulit wantan & bulatkan iti agak2 sebesar fishball letak tengah2.


4. Bunjutkan macam nak sup bunjut..x perlu gam sebab nanti bila goreng akan melekat sendiri


5. Buat sampai habis

6. Dah nam makan baru goreng supaya kekal rangup



7. Boleh juga buat bentuk karipap


Homemade Chicken Ball Soup...
Sebab malas nak taip semula...so tengok je pada entri yang lepas...sama je...mak aku juga yang buat pun..

Bahan dah siap....


Cara nak buat Chicken Ball  & nak masak soup boleh  KLICK SINI




Ikan Berlada.... 
Untuk resipi ....sama jer  KLICK JE SINI

Mak aku ada buat sambal belacan & ulam bendi rebus..tapi malas nak taip...
Penat weh... puasa....




Monday, 22 June 2015

ASAM PEDAS AYAM...IKAN MASAK KICAP...SAYUR BUNCIS & SARDIN ROLL..IFTAR HARI Ke-2 2015

Hari Jumaat...Iftar hari ke-2 masih bebrbuka bertiga..
Kakak masih cuti lagi...
Seronok dapat makan agak ramai sikit...
Kalau makn berdua ngan mak aku je...hmmm aku jer lah yang makan ...mak aku dah x makan sangat dah..kata mak aku..nak deit ...hahahaha

Asam Pedas  Ayam..... Haaa...snap dari dalam periuk lagi...
Lauk peberet kakak...kot..hahahha



Nampak merah menyala kan...
Tapi seriously...x padas sangat pung..
Aku boleh makan cenggitu jer...

ASAM PEDAS AYAM
6 ketul ayam
2 tangkai daun kesum
1/2 cawan air asam jawa
1 buah tomato
garam & sikit gula
1/4 cawan minyak

Bahan Blend
15 cili kering-potong & rebus
1 bawang besar
3 bawag putih
1 hiris lengkuas
1 batang serai
sikit belacan
sikit kunyit hidup

1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak & garing
2. Masukkan ayam & kacau hingga ayam kecut
3. Masukkan air asam jawa + 2cawan air
4. Biar mendidih hingga ayam empuk & masukkan garam sikit gula , buah tomato *& daun keseum


Ni plak Masak Kicap Ikan..request dari haku ler ni....
Dua-dua ekor ikan ni aku makan sowang-sowang jer..heee

MASAK KICAP PEDAS IKAN

2ekor ikan kembung besar- sapu garma kunit & goreng garing
3sudu minyak
1/2 cawan kicap manis
2sudu air asam jawa
serbuk lada hitam-jika suka
1 cili potong
1/2 bawang besar hiris
daun sup

bahan blend:
 2biji cili merah
1/2 bawang besar
2 baeang putih
sikit halia

1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga garing
2. Masukkan air asam jawa & kicap & tambah sikit air.
3. Masukkan ikan..bawang cili potong & lada hiram
4. Tabur daun sup


 Ni plak Sardin Roll versi pastri..
Mak aku kata kalau biasa buat ngan roti gardenia..tapi yang ni buat kulit dia ngan tepung..
Inti dia still sardin la....sebab tu namapun Sardin Roll..
Heee...tu pun tak tau....

Sardin Roll sebelum digoreng..
Dah nak makan bari goreng,,,
Baru la sedap dan garing...

SARDIN ROLL

kulit:
2 cwan tepung gandum
1 sudu teh marjerin..jangan guna banyak nnati kulit akan jadi gebu & x rapuh
sikit garam
air
Minyak untuk goreng

1. Uli teping dengan marjerin garam & air agak-agak hingga boleh dibentuk..Uli sampai lembut dan licin macam nak buat karipap.
2. Bahagikan kepada 10-12 bebola.
3. Ambil sebiji bebola & gelek hingga nipis memanjang.
4. Latak sikit ini & gulung sambil pegang dua-dua hujung kulit tu supaya inti x keluar.
5. Goreng dalam minyak sederhana pans hingga garing


Inti:
1 tin kecik sardin -ambil isi je
1 bawang besar-cincang
sikit cili padi
minyak untuk tumis
daun sup cincang

1. Panaskan minyak & tumis bawang..
2. Hancurkan isi ikan sardin & masukkan dalam tumisan & masukkan cili & tabur daun sup..
3. Biar sejuk dulu baru guna

Minuman..?
Jeee...Air Oren jer...
Mak aku am biasa la Teh 0 limau panas....
Ais tu hanya ku ngan kakak jer..
Mak aku xnak minum ais...

Sunday, 21 June 2015

KARI IKAN + REBUNG..KUIH TEPUNG BUNGKUS IFTAR PERTAMA 2015

Dah masuk bulan Ramadhan dah...
Dah masuk hari ke4 dah pun....

Huh lam tul aku x hupdate blog aku nih..
Buka xde citer..
Bukan juga mak aku x masak...
Tapi sejak masuk sekolah menengah ni memang penat do...
Banyak kerja sekolah...
Bulan 5 hari plak axam...memang bz la
Pastu cuti sekolah 2 minggu pun mmg bz giler..
Gi konvo kat UPSI Tanjung Malim...
Pastu hantar kakak masuk sem baru ket UiTM Segamat plak..
Pastu achik,nenek,pakcik ,aqil haikal semua datang umah...memang meriah la umah aku..
Sampai lasaday cuti baru aku sempat basuh kasut sekolahhh...hahahaha...alasan kuat tuh...heee

Hari ni baru rasa free nak hupdate blog haku nih...
Tu pun sebab puasa kan...
hehehee...

1st day puasa ...kakak cuti...kakak balik hari Rabu malam..
Sepatlah 1st sahur kat umah sama-sama..
Abang belum cuti ..hari Ahad baru abang nak balik KL...
Tiap tahun nenek mesti tipon pesan mak aku suruh beli dagingn untuk 1st sahur...
Tapi tahun ni nenek lupa kot nak tipon...mak aku pun x beli daging..saur ayam goreng ngan sup jer..huhuhu

Kari Ikan + Rebung...
Lauuk peberet mak aku...
Tapi aku ngan kakak pun suka kari ni..
Resipi aku copy paste dari entry lepas je sebab mak aku kata sama jer...

KARI IKAN+ REBUNG
1 ekor ikan bawal emas (potong 3) atau ikan kembung
3 sudu serbuk kari ikan (mak aku suka guna jenama Baba's)
1camt halba campur( ada dalam botol kat kabinet dapur mak aku..hehehe)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
setangkai daun kari(tp aku tak nampak mak aku bubuh pun)
1/2 camt pes asam jawa- mak aku guna pes asam jawa Adabi
2biji tomato(jika suka)
1 mangkuk rebung
3 cawan santan
minyak,garam,gula

1. Mula-mula panas minyak dalan 1/2 cawan.
2. Pastu tumis bawang-bawangan,daun kari & halba campur.
3. Boh plak serbuk kari yang dah bancuh ngan air.
4.Mak aku pesan lagi...Kacau dengan api kecik sampai naik minyak  ( eh, kalau gajah naik minyak bahaya tau)..Maksudnya sampai jadi satu lapisan minyak naik kat atas ..ntah la x paham aku..
5.Masuk ikan,asam,garam & sikit gula (sikit je tau dalam secubit je) kang jadi pengat plak.
6.Bubuh santan & segala sayu kalau guna.. Tunggu sampai didih & sayur empuk..
7. Pastu rasa la tengok cukup tak rencahnya...tiru macam dalam Master Chef..hehehe 


Selain lauk kari ni ...mak aku juga masak Ayam Goweng & Sayur Kacang Bendi....
Tapi xyah lah nak masuk resipi tu ka..muahahahaha...

Kuih plak mak aku masak kuih peberet aku...
Kuih Tepung Bungkus...
Mak aku kata selera orang -orang tua tu...
Biar la.....dah aku suka....
Lagipun kalau mak aku yang masak memang aku suka...

Resipi & cara nak buat aku dah pernah masuk enri dah sebelum ni.... KLIK KAT SINI

Tapi sebab nak makan 3 orang je...mak aku cuma buat 15 biji je kuih ni...
Itupun makan sampai sahur ada lagi....



Air pun minum Air Owen Sunquick jer...
Takyah nak beresipi la kan...hahahaha
Guna Oren Sunquick je pung....hehehe
Brrrr.....dah kenyang....