Friday, 30 November 2018

MANGKUK TINGKAT BERISI BEKAL

Mangkuk Tingkat
tiffin in English
Tapi kat Kedah mak aku cakap mangkuk tingkat ni dipanggil " SIA"
Ejaan dia "sia" tapi kena sebut macam orang sengau baru betul sebutannya
Hahahaha....bapak complicated nama dia..!
Actually aku selalu nampak pekerja-pekerja Bangla selalu akan bawa bekal menggunakan Mangkuk Tinggkat yang warna silver macam ni
Tapi selalu aBangla2 tu akan bawa yang 2 layer jer
Ni yang kat umah aku ni ada 4 layers
Mak aku cakap Mangkuk tingkat ni dah berbelas tahun tidak digunakan
Mak aku cakap mak aku beli sejak tinggal kat kauters dulu lagi
Sampai sekarang dah lebih 10 tahun pindah rumah ni....mangkuk tingkat tu hibernate dalam kabinet sapur atas kepala..
Hahaha....
Sebenarnya dah lama aku minta mak aku gunakan mangkuk tingkat ni untuk aku bawa bekal..
Tapi mak aku cakap takut nanti ada juga la aBangla yang ingat aku ni sedara sekampung dorang...!
Hahaha....
Tapo semalam dapat juga aku bawa Mangkuk Tingkat ni
Isi bekal untuk lunch
Sebab semalam aku ikut mak aku
Nak tolong mak aku
Mak aku cakap bawa bekal dalam Mangkuk Tingkat dah macam nenek bawa gi sawah dolu2..
Aku excited giler nak bawa mangkjk tingkat ni..
Dia nyer feel tu....
Rasa macam bawa handbag  Coach brand la...
Hahahaha....
Ini pun nak bawa mak aku soh masukkan dalam paper bag besar...!
Aku nak bawa cenggitew jer..
Tapi mak aku soh masukkan salam paper bag jugak..
Mmm...ikut jer lah..
Aku baru jer nak   berangan Gadis Melayu Terakhir menjinjing mangkuk tingkat ..
Kikikiki....


1 layer mak aku isikan nasi


1 layer mak aku isikan Sardin Masak Lemak Cili Api ngan Peria tu..
Haaaa.....siap ngan sudu yang sama spesis  ngan mangkuk tingkat tu jugak oooo....
Mak aku cakap sudu ni orang Kedah panggil CAMCA..
Kalau sudu yang biasa ada pasangan ngan garfu tu mak aku kata nenek panggil CAMCA PANJANG...
Kalau Sudu Teh tu nenek panggil CAMCA KECIK
Camca is Sudu...
Sudu is Spoon..
Hehehehe...



Sardin Masak Lemak dah dibahagi dua
Yang dalam mangkuk tingkat nak bawa untuk lunch ngan mak aku nanti
Yang
Telur Dadar & Telur Masin



Nugget

Dah siap isi semua 4 layers tu



Lunch time..
Hahahaha....
Mak aku cakap dah macam makan kat kebun lak
Siap ada ulam pegaga mak aku petik



Mai la makan....!
Bismillah.....

Mmmm......feel do...!
Makan habis licin tak tinggal sedikit pun kecuali kulit telur masin...
Pedas berapi..
Tapi berselera sebab penat tolong  mak aku kumpulkan file dan asingkan ikut tahun..
Pukul 2 baru benti lunch
Pastu sambung lagi
2 kotak Ice Lemon Tea aku sedut..
Brrrrrr.....
Alhamdulillah....
Samapi rumah ingat nak landing..
Sekali baru nak duduk mak aku cakap terlupa handphone lak
Camaner boleh lupa..?
Mmm.....nak tak nak kena la gi semula..
Dah nak maghrib serem do nak masuk  dah gelap sunyi sepi xde orang..
Sib baik abang security tu ada kat pondok lagi..
Mak aki tunggu kat pintu..
Aku masuk cari handphone mak aku..
Mmmmm.....patut la tak perasan...
Bila call axa bunyi tapi x nampak..
Handphone tu dah ditutupi segala file..!
Begitu lah kisahnya .....!
2x datang
Esok nak datang lagi..
Ok..bye

MASAK LEMAK CILI API PERIA DENGAN SARDIN

Masak Lemak cili Api Sardin Dengan Cili Api
Lauk lunch semalam
Haaaa...sis nor ...
Ni la Peria separuh yang kiter cakap mak kiter dah masak tu
hahaaaaaaaaa...Masak lemak Cili Api is my fav



Masak Lemak cili Api Peria Dengan Sardin
Aku tak makan la peria tu
Tapi mak aku ada campurkan juga Ubi Kentang untuk aku ngan abang yang x makan peria
Heeee.....dah la masak ngan sardin kan
Letak lak peria
Kalau xde kentang memang aku ngan abang makan kuah jer la
Ni dah ada kentang
Makan la ngan kenatng
Mmmmm.....sedappppppp


MAsak Lemak peria Dengan Sardin
APtutnya letak nama Masak Lemak Peria,Kentang dan Srdin
Heeeee



Aku suka sangat Masak Lemak cili Api
Lemak..masin.masam..pedas...
Sedapppppppp


MASAK LEMAK PERIA DENAGN SARDIN
1 tin kecil sardi
1/2 peria kambas
2 biji kentang
1 asam keping
1 sudu garam
1 batang serai
1 kotak kecil santan

Bahan tumbuk 
15 cili padi merah- cili Bangladesh
1/2 bawang besar
3 bawang putih
1 ketul kecik kunyit
(boleh ganti 1 sudu teh erbuk kunyit)

1. Masukkan bahan tumbuk,kentang ,serai dan 4 cawan air dalam kuali.Masak hingga kentang empuk
2. Masukkan asam keping,garam dan peria.Masak hingga peria lembut
3. Tambahkan sardin bersama sosnya
4. Tambah santan kotak dan biar mendidih sekejap
5. Sesuaikan rasanya & siap

 
Pagi-pagi lagi mak aku dah ready bahan nak masak
Aku pun siap awal juga sebab nak aikut mak aku
Nak tolong mak aku buat kerja

Bahan untuk tumbuk
Kena + kunyit segar atau serbuk kunyit juga



Cili Api yang dah kecut
Tapi mak aku cakap masih elok dan boleh guna



Peria KAmbas dibelah dan buang bijinya
Potong tebal


Masak mabahan tumbuk,serai dan kentang hingga kentang empuk
Kemudian tambah asam keping dan peria



Bila peria lembut baru masukkan santan dan masak hingg pekat


Sesuaikan rasa...
Taraaaaa...dah siap..
Ok,,,bye

Thursday, 29 November 2018

CUCUR JAWA,KUIH CUCUR,KUIH PENYARAM,COQ TUANG..

Cucur Jawa....tu kata maka aku..
Kuih  Cucur...mak aku kata ada yang panggil macam tu
Kuih Penyaram...mak aku cakap masyarakat Sarawak  sebut begitu..
Coq Tuang...mak aku citer kalau kat Kedah ada yang panggil demikian..
Maxican Hat....haaa mak aku bilang yang ni agaknya telah diEnglishkan
Tu yang mak aku citer ..
Tapi bila explore lagi cari info about kuih ni...KAT SINI....
Rupanya kuih ni bukan sahaja popular di Malaysia tapi juga di negara lain..



Cucur Jawa ni mak aku masak semalam..
Untuk sarapan....
Semalam mak aku cakap nak outing geng mak- mak..
Aku bangun mak aku tengah masak Cucur Jawa ni..
Tapi bila buka tudung saji...
Ada sosej rebus & roti hotdog..
Mak aku cakap abang x suka Cucur Jawa tu
Sebelum keluar mak aku pesan suruh aku buatkan hotdog untuk abang time abang nak gi kerja nanti...



Haaaa....syantik tak Hotdog kiter...?
Haaa....jangan tak cayer lak ni kiter buat..
Snap pic untuk hantar kat mak aku nak bagitau aku dah buatkan hotdog untuk abang  .
Actually aku buatkan 2 set untuk abang..
Tapi abang makan 1 jer
Abang kata tengah on diet
Hahaha..aku ketawa tapi abang cakap abang serius nak diet..!
Ok..ok...caiyokkkk!!


Aku pun makan 1 set jer..
Sosej yang lebih abang makan 1
Lagi 4 aku punya...!!
Hahaha....
Sudahnya Cucur Jawa x habis..
Petang mak aku balik.....
Mmm...mak aku bawa balik 5 Macican Bun...
Garlic Bread...Sweet Bun...Ginger Halva & Kacang apa ntah..
Banyakk...
Mak aku cakap mak aku kuar ngan mak zamir & mak Ismail...
Gi mana..?
Mmm...mak aku cakap rahsia..!
Alaaaa.....!
Mak aku cakap mak Zamir yang belanja semua roti tu..
Huh..bapak banyak...
Siap kirim duit  lagi rm20 untuk aku..
Minggu lepas masa ikut mak aku ngan mak ismail gi beli candy mak ismail bagi rm20
Huh best juga setiap minggu ada jer masyuk...!
Mak Ismail & mak Zamir memang selalu bagi duit raya dan duit x raya..
Haaa...ada ke duit tak raya..kikjki
Alhmdulillah...semoga Allah limpahkan lagi rezeki mereka..!
Amiinnn..


 Ops...Cucur Jawa...ni siapa nak makan ?
Heee....kalau kakak asa mesti kakak yang habiskan
Sebab Cucur Jawa ni fav kakak...!


 Aku suka koyakkan Cucur Jawa ni
Sebab dalam kuih tu macam ada fibre..
Haaa..tapi mak aku cakao xde fiber pun..
Tapi tu corak yang terbentuk dalam dia
Mak aku cakapnkalau cucur jawa yang menjadi
Dalam dia mesti jadi jalur2 macam tu..

Mmm...sebab kuih ni memang selalu banget mak aku masak....dah banyak post aboit Cucur Jawa ni...just c&p jer resipi dari SINI....



CUCUR JAWA RESIPI 2
1cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
3/4cawan gula perang
3/4caran gula putih
 2 cawan air suam
sikit garam
minyak masak

1. Campur dua2 tepung dan gaul dengan garam dan dua2 jenis gula.
2. Bancuh dengan air suam sikit demi sikit hingga sebati
3. Biarkan semalaman atau beberapa jam supaya kembang
4.Panaskan 1/2 cawan minyak hingga panas dalam kuali yang dalam
5. Perlahankan api bila minyak sudah panas.
Tuang sesenduk adunan & ia akan membentuk seperti ropol sekeliling kuih,
Biar garing & terbalikkan.Toskan minyak & siap...

KARI PARU,DAGING,JANTUNG & TELUR

Kari Paru,Daging,Jantung dan Telur..
Paru Lembu
Daging Lembu
Jantung Lembu
Telur?
Pun Telur Lembu..
Heeeee......segan nak sebut
Tapi kalau tak sebut
Jadi Telur Ayam
Sebab selalunya kalua sebut Telur jer
Mesti dah setting Telur Ayam
Kalau selain Telur Ayam kena sebut penuh
Telur Itik
Telur Puyuh
Telur Ikan
Telur Sotong
Telur  Belangkas
Haaa..jangan ingat aku tak tahu walaupun aku tak pernah makan Telur Belangkas..!
Tapi kalau sebut Telur Lembu
Telur Kerbau
Telur Kerbau
Rasa something wrong jer kan....?
Hahahaha...sebabnya mak aku cakap ada perbezaan
Kalau Ayak...itik..burung...sotong...ikan...belangkas semua tu mak aku cakap dari haiwan betina
Haaa...BETINA ok...!
FEMALE...!
Sebaliknya Lembu,Kerbau.Kambing dan sewaktu dengannya telur didapati dari haiwan jantan..MALE..!
Ok...kita stop about that..
Kita sambung about Kari



Kari Paru,Daging,Jantung Dan Telur Lembu..
Mmmmm....seang cakap  aku namakan ni Kari Campur jer lah
Panjang sangat nak sebut...



Kari Campur ni mak aku masak hari Selasa untuk lunch
Haaaa.....aku buat bawa bekal
Bekal gi mana.kan ke cuti sekolah?
Haaaaaa.....bawa bekal sebab aku ikut mak aku
Sebab bored duk umah
Aku cakap nak ikut mak aku
Aku bawa bekal Kari Campur ni ngan Lempeng Kosong
Aku xnak bawa nasi sebab teringin nak makan lempng yang mak aku buat sarapan tu
Mak aku cicah ngan Sambal Sardin
Aku ngan abang makan Lempeng cicah Kari Campur ni
Abang kat rumah sngsorang sebab abang masih MC jari luka..


Kari Campur ni memang sedap sangat
Tapi aku hanya pilih makan daging jew..
Hahaha...sebab Paru,jantung & dot dot dot
Hahaha..aku memang x suka paru
Jantung pun
Apa lagi dot..dot..dot
Memag geli aku nak makan..
Paru tu fav abang
Jantung tu mak aku suka
Dot..dot..dot?
Haaaa...yang tu mak aku cakap random antara mak aku ngan abang kot
Sebab  semua habis jer..
Hahahah

KARI CAMPUR
250 gm daging
250 gm paru
1/4 pc jantung
1 pc telur lembu
3 biji kentang- kupas & potong wedges
1 kotak kecil santan
2 paket kecil kari daging
1 sudu garam
3 sudu minyak

Bahan Tumis :
3 bawang merah
3 bawag putih
3 hiris halis
3 cengkih
2 bunga lawang
1 kayu manis
1 tangkai daun kari

1. Bersihkan daging,paru,jantung dan telur lembu dan rebus hingga lembut
2. Potong semua bahan rebus dan simpan air rebuan
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum
4. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1 cawan air
5. Masak hingg naik minyak.
6. Masukkan kentang dan air rebusan daging tadi. Tambah air biasa jika perlu.
Masak hingga  kentang empuk
7. Masukkan daging dan semua yang direbus dan sudah dipotong
8. Tambah garam  dan santan
9 Biar mendidih dengan api perlahan supaya naik minyak
10. Sesuiakan rasa & siap
 

Seketul Daging lembu- yang  atas sekali tu
Dua ketul Paru Lembu- yang pinkish skit tu
1/4 pc jantung Lembu-yang macam bentuk cili belah kanan
1 pc Telur Lembu - yang bawah sekali bentuk bujur panjang tu



Rebus semua daging,jantung,paru & telur
Rebus hingga lembut
Rebus seketul-seketul besar
Lepas dah empuk baru potong/hiris
Simpan air rebusan untuk kuah



Hiris daging,paru,jantung dan telur
Yang warna kuning tu la telur lembu



Dah tinggal 1/2 kuali jer
1/2 lagi dah makan
hahaha..
Ok bye..!

PERIA KAMBAS GORENG TELUR

Peria Kambas Goreng  Bertelur
Bukan Peria tu yang bertelur
Hahaha...Peria tu goreng nga telur
Telu ayam
Bukan telur peria tu


Paria Goreng Bertelur
Mmmmm...lauk mak aku la
Peria...saper jer nak makan
Abang x makan
aku pun x makan
Mak aku sowang jew makan



Sayur Peria Goreng Bertelur
Mak aku cakap ni peria kambas
Peria kambas tu apa?
MMmmmm mak aku kata kalau Peria yang besar ni
Yang warnanya hijau muda ni namanya Peria Kambas
Kalau Peria yang kecik skit warna hijau glap tu Peria Katak...



Ni la Peri Kambas tu
Besar juga buahnya
Mak aku kata Peria Kambas ni juicy
Kalau Peria Kata chruncy..
Tapi kalau Peria kat Indon ganteng..!!!
Hahahaha....sebab kalau lelaki muda di Indon dipanggil Pria
Contohnya..." Pria tampan itu menjadi rebutan gadis-gadis desa"
Hahahahahaha...lawak la ayat tu...
Tapi mak aku cakap memang kat Indon ....PEMUDA dipanggil PRIA
Habis tu Buah Peria ni panggil apa?
Haaaa.....mak aku kata kalau
Buah Peria dorang panggil "PARE"....Sebutannya "PAREY"
 Ooooooo


Mak aku cakap sebab peria ni besar
Yang nak makan hanya ak aku sorang
Maka mak aku kata nak masak separuh jer..!
Separuh lagi masak next time


PERIA GORENG BERTELUR
1/2 biji peria kambas
1 biji telur
sedikit ikan bilis bersih
1/2 bawang besar
2 bawag putih
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
2 sudu minyak
1 cili merah

1. Peria dibelah dua dan hiris tebal. rendam dalam air garam dan basuh
2. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis
3. Bila ikan bilis garing masukkan bawang besar hiris dan bawag putih
4. Masukkan peria hiris dan sedikit air
5. Tambahkan garam dan cili hiris
6. Bila peria sudah lembut masukkan telur dan terus kacau
7. Sesuaikan rasa

Sekali lagi diulangi....
Ni lauk mak aku jer..!
Hahahahaha..
Ok....bye

Wednesday, 28 November 2018

NASI GORENG PETAI BEKU

NASI GORENG PETAI BEKU

Nasi Goreng Petai Beku
Sebab memang menggunakan petai beku
Petai Frozen yang nenek bekalkan beberapa bulan yang lepas
Mak aku masa Nasi Goreng Petai


Ni la petai frozen tu
Memang dah macam petai zama mesopotamia kannn
Haaaaa....petai yang digali di Iceland ni
Kah..kah...kah
Actually ni salah satu cara nak awet petai asa musim petai tengah murah
Walaupun petai x pernah murah
Hahaha...
Tapi ni petai beli kat Kedah
Bijinya memang besar-besar
Sekeping singgit la
Klau kat KL nak dapat yang biji yang macam ni....mmmm
Tapi nak masak kena defross la dulu
Mak aku kata kna rendam dullu kasi lembut
Masa rendam....bau diaaaaaa....aumm
Hahahaha..kalau cium bau dia sampai kat otak bai


NASI GORENG PETAI FROZEN
4 cawan nasi putih
1 cawan petai frozen
1/4 cawan minyak

Bahan Tumbuk:
10 cili padi merah- cili Bangladesh
1/2 bawang besar
2 bawang putih
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu teh belacan
1 sudu teh garam

1. Petai direndam dan buang airnya
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk
3. Masukkan petai
4. Masuk plak nasi dan gaul rata
5. Sesuaikan rasa

Nasi Goreng Petai
Makan bila2 pun sedap jer
Pagi sebagai sarapan aku ok jer
Kalau mak aku masak untuk lunch pun ok
Kalau untuk dinner  lagi sedap
Kena lak ada Teh O Panas
Tapi mak aku cakap lagi sedap minum Kopi O Panas
Mak aku kata sebab kopi boleh serap bau petai

DUA JARI YANG TERLUKA....

Dua Jari Yang Terluka...
Bukan tajuk drama..
Bukan juga tajuk cerpen or tajuk lagu
Tapi ni tajuk entri ..
Haaa.....
Tajuknya
Dua Jari Yang Terluka....
Bukan Dua Hati Yang Terluka..
Ok..kita tengok jari yang pertama..

 Jari yang pertama..
Jari Telunjuk


 Haaa...ni bukan isyarat lucah
Ni jari telunjuk
Bukan jari hantu
Actually ni Jari Telunjuk milik mak aku
Weekend malam...
Mak aku potong keledek untuk supper aku ngan mak aku..
Tetiba mak aku kuar dari dapur datang depan TV soh aku cari handyplus kat bilik abang...
Mmm...sah ada jari yang terluka..
Mmm...memang menitik2 darah


Ni hari ke-3
Mak aku buka nak cuci
Darah dah kering.
Tapi isinya merah  menyala..

 Mak aku soh aku cari serpihan kulit jari tu kat tempat potong keledek..
Hahaha..mana ada..
Ntah2 dah kena goreng ngan keledek dah
Patutlah keledek tu sedap..
Hahaha...
Macam kisah MEEHOON SUP RAJA BERSIONG kat sini....


 Malam jari mak akubyang terluka

 Esoknga Isnin...
Jari abang lak yang terluka...
Lagi dalammmmmmm....
Sampai kena injection..
Kena jahittttt...
Abang cakap abang nak potong carrot
Tapi carrot tu tergolek..
Abang terhiris ibu jari..
Abang cakap doktor inject sebab takut kancing gigi..
Besar bengkak kat bahu abang  bekas inject..
Mak aku isi air panas dalam.plastic soh abang tuam tempat bengkak..
Abang cakap doktor kata luka abang dalam sampai nampak lemak
Sebab tu kena jahit
Asalnya abang kata doktor cakap kena 4 jahitan
Tapi lepas 2 injection kat jari abang
Abang kata tetap x rasa kebas..
Masa doktor jahit abang kata sangat sakit sebab x kebas..
Sebab tu doktor just buat 2 jahitan jer
Haaaa....2 hari abang MC


Ni abang buka masa nak gi dressing semalam..
Lepas dressing doktor kasi balut semula..
Takde pic berbalut..
Mana plak pic yang berbalut..
Mmm...
ok bye