Saturday 17 November 2018

SAMBAL GORENG JERUK MANDAI

Jeruk Mandai Masak Sambal Goreng Pedas
Ada Ikan Bilis Garing
Ada Jeruk Mandai
Ada Terung Pipit
Haaa...sekarang aku dah kenal dah terung pipit
Actually ni lauk mak aku..
Hahahaha...sebab aku x makan
Sebab ada terung  dan jeruk mandai tu..
Bilis jer aku makan...


Jeruk Mandai Masak Sambal Goreng Pedas
Mak aku yang beria makan..
Aku makan Mamie Cheff Instant Noodle jer..
Hahahaha...megi la...!
Sebab semalam petang mak aku masak lauk ni jer
Aku xnak lauk tu..
Mak aku nak gorengkan ayam
Aku xnak sebab rasa nak makan megi jer..!
Masa balik tu mak aku dah singgah teoi jalan tu nak belikan Nasi Lemak Ayam Berempah untuk aku
Aku xnak....
Minggu ni rasanya dah 2x makan nasi bungkus..
Aku sah muak..
Tak suka..sebab bau sia samaaaa jer..
Biarlah aku makan megi jer..
Mak aku lak cakap makan nasi putih ngan Jeruk Mandai..
Mmmm....tu.lauk fav mak aku...
Kat rumah masih ada 1/2 balang besar  lagi Jeruk Mandai...a.k.a Jeruk Kulit Cempedak..
Sebab hari tu masa mudim Cempedak.....
Achik dah bagi Jeruk Mandai ni
Pastu balik KL mak aku beli cempedak..
Buat lagi stok...
Tahu Jeruk Mandai...?




JERUK MANDAI & CARA BUAT JERUK.MANDAI kat sini...
Dolu2 aku pun tak tahu..
Tapi dah setiap tahun mak aku buat sampai aku dah jadi tahu..
Lately ni setiap tahun mak aku buat stok jeruk mandai....
1st post about Jeruk Mandai ni....
CARA BUAT JERUK PETAI,JERUK.MANDAI kat sini..




Selalunya mak aku goreng ngan cili bawang & ikan bilis jer...
Hari ni mak aku masak Sambal Goreng plak
Mak aku cakap memang sedappppp
Tapi aku x terliur pun...
Selain dari goreng cili bawang dan bilis..
Mak aku penah masak ...
JERUK MANDAI GORENG DENGAN PETAI kat sini....
Haaa....yang tu rasa la juga macam terliur sebab ada petai..
Owh....petaiiiiii...
Dah lama x beli petai....
Esok nak soh mak aku beli petai lah..
Tingin lak  nak.makan petai...
Heeee


SAMBAL GORENG JERUK MANDAI
5 keping jeruk mandai ( 1 mangkuk)
1 mangkuk ukan bilis bersih
1 mangkuk terung pipit
1 bawang holland - hiris
5 biji cili padi.merah hiris
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan gula.perang
1 sudu cuka makan
minyak

Bahan Blend:
10 cili padi merah Bangladesh
1/2 bawang besar
3 bawang putih

1 . Basuh jeruk mandai dan perah.Hiris nipis
2. Goreng garing jeruk mandai..dan bilis berasingan..asingkan biar sejuk
3. Dalam minyak yang sama anggaran 2 sudu tumiskan bahan blend.
4. Masukkan garam,gula dan cuka
5. Bila.kering dan naik.minyak..masukkan terung pipit & 1 cawan air.
6. Masak hingga terung empuk dan kuah kembali kering dan naik minyak. Sesuaikan rasa.
7. Masukkan jeruk mandai goreng,ikan bilis dan gaul rata...
8. Tambah baaang hiris dan gaul sekejap sahaja terus matikan api

**** Mak aku cakap lauk ni sesuai dihidangkan sejenis ni sahaja..hidangam kering tanpa lauk lain..supaya  dapat menikmatai rasanya

 Terung Pipit


Jeruk Mandai siap goreng


Ikan bilis goreng garing


SAMBAL GORENG PEDAS  JERUK MANDAI
Hari ni tak tahu la mak aku nak masak apa plak
Sebab dari semalam mak aku cakap Sabtu nak gi kenduri...
Aku xnak ikut.....
Ok...bye....


6 comments:

  1. Replies
    1. Heeee...not my taste...lauk mak-mak...swbab ada terung tu..heee

      Delete
  2. Terung is my fav. Sedap..kalau grill. Turkish lebanese etc food

    ReplyDelete
  3. terung pipit ada.. siam mali.. siam shop aaa.

    telung aubergine ada macam macam jenis.cuma pengerasnya aja.. samada cantik atau tidak. Pengeras=duit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...ingatkan pengeras tu apa mender..
      Rupanya duitt...
      Hahaha...

      Delete