Monday 19 November 2018

KARI AYAM vs ROTI BENGGALI

Kari Ayam..
Mak aku masak
Hari Sabtu nyer...
Awal pagi mak aku dah masak Kari Ayam
Mak aku cakap sebab nak gi Jemputan Kahwin Pak Umar tu..
Asalnya aku nak ikut tapi lastly x jadi sebab mak aku gi ramai2 ngan gang mak- mak


 Mak aki pesan nanti abang nak gi kerja tolong  hidang nasi untuk abang makan ngan Kari Ayam ni...


Aku xnak makan nasi...
Tapi nak makan Kari Ayam  ni


 Akhirnya aku deside makan Kari Ayam vs Roti Benggali
Haaa....Roti Benggali tu apa..?
Ni la Roti Benggali..
Benggali tu mak aku kata salah satu etnik India yang selalu menjaja roti dolu2..
Mak aku cakap dolu2 kat kampung akan ada Benggali yang jaja roti naik basikal..
Roti dolu2 mak aku cakap x sama ngan roti sekarang
Mak aku kata dolu2 texture roti lebih kasar dan ada aroma arang sebab dibakar dalam ketuhar arang...
Haaaa....lama dah x dengar perkataan ketuhar..
Last denfar perkataan tu masa aku darjah 6..
Hee...

 Aku suka Roti Benggali ni sebab walaupun kasar tapi rasa dia light2 gitew...
xde lah rich macam roti slice gardenia
Tapi just rasa kasar2 skit
Bila cicah ngan Kuah Kari
pergh...kembanggg sedap
Masa mak aku whatsApp sent pic makan kenduri....
Aku lak tengah makan Roti cicah Kari Ayam..


KARI AYAM
1/4 ekor ayam- potong
2 ketul ubi kentang - kupas & belah 4
1/2 kotak santan
3 cawan air
1 sudu teh garam
1 paket kecil serbuk kari ayam+½ cawan air
3 sudu minyak

Baham Tumis:
2 bawang merah
2 bawang  putih
2 hiris halia
2 bunga cengkih
1 kulit katu manis
1 bunga lawang
1 pelepah daun  kari

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum.
2. Masukkan pes kari dan masak hingga naik minyak
3. Masukkan ayam dan masak hingga ayam 1/2 masak
4. Tambah kentang dan 3 cawan air
5. Biar mendidih hingga ayam dan kentang empuk.
6. Tambah garam  dan santan.
7. Biar mendidh dengan api perlahan supaga kuah  naik minyak
8.Sesuaikan rasanya



Aku x pandai buat Air Kopi
Tapi aku pandai buat Air Teh O ..
Heeee....sebab Milo dah habis...!!

5 comments:

  1. Sabtu kita buat kari labu dan keledek rencah ikan bilis dan letak yoghurt dan asamjawa.. daun ķetùmbar... sedapp nsi sedap..cicah roti pun sedap..separuh buat pengat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaa ..sama2 mkn kari..Kari Keledek & labu selalu nampak dorang masak dalam TLC Memang kalau westrern...labu dimasak kari ek..?
      Macam sexap jer

      Delete
  2. Sebab dioarang copy orang india vegetarian masak.
    Tapi seripus sedap.buat pekat kuah..
    Kalau ada ikan masìn wow bagus punya..
    Apa apa labu dhn keledek ... memang sedap.. kuah rasa masam masam sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaa...cam sedap la...
      Kalau kari keledek mak kita selalu juga masak kari ngan ikan..tapi labu lum pernah
      Nanti leh minta mak kiter masak

      Delete
  3. kita huna kari.o utk ikan.. so pwdas kuat. Guna asam jawa untuk kuah dan masam.. banyakla asamjawa..setengah penumbuk..
    Lepas tu yoghurt plain.. pengganti santan..
    Daun ketumbar banyak banyak potong halus. Sedap..
    Rencah ikan bilis.. je..
    Makan dgn ikan masin sedap dan macam.macsm.. santan reserve utk pengat labu dan keledek ..also cubes..
    Sedap..sedap. jangan manis. Manis buah sayup sayup je..

    ReplyDelete