Tuesday, 6 November 2018

BIHUN GORENG & TELUR AYAM vs TELUR ITIK

Bihun Goreng
Bersama Telur Ayam vs Telur Itik
Proses house keeping draff yang berderet lagi...
Hari ni...giliran pic Bihun Goreng Bersama Telur Ayam vs Telur Itik untuk publish


BIHUN GORENG
1/2 paket bihun
1 cawan isi ayam- hiris
1 cawan kobis- hiris nipis
1/2 batang carrot- potong jejari
1 pokok daun sup
2 sudu minyak
2 sudu kicap manis

Bahan Tumbuk:
2 cili merah
2 bawang merah/
½ bawang besar
1 sudu teh garam halus

1. Rendam bihun dalam air sejuk hingga lerai
2. Panaskan 2 sudu minyak dan tuliskan isi ayam hingga masak
3. Masukkan bahan blend dan masak hingg anaik minyak
4. Masukkan bihun yang dah lerai dan gaul rata
5. renjiskan kicap
6. Masukkan carrot dankobis dan gaul rata
7. sesuaikan rasa dan tabur daun sup


Cer teka...
Mana jantan mana betina..?
Hahahaha....
Cer teka mana Telur Ayam..
Mana 1 Telur Itik...?

Yaaaa..betullllll....!
Yellow one is Telur Ayam
Orange one is Duck Egg
Hahaha...Sebab telur campur2
Bahasa pun campur2


Haaa...ni Telur Ayam dan Telur Itik Rebu
Yang brown tu Telur Ayam
Yang kulitnya putih tu Telur Itik
Bukan Telur Masin tau..!
Telur itik..!
Tapi Telur Masin tu diproses dari Telur Itik la
Cuma yang ni telur itik fresh..plain
Direbus

Yang ni...?
Haaa...yang ni Soya Bean Milk la...
Takde kaitan dengan telur ..
ok..bye..!!

2 comments:

  1. salam,

    best nya mihun.. tapi ngeri lak sebab 1/2 batang carrot- potong jejari..
    alamak nak kena potong jejari...?
    jadi raja darakula ka? puteri bersiung kakakaka
    anyway saja usik.. tahu kena potong memanjang halus halus a la julienne

    usik je

    soya bean sedap dengan cincau... kurang manis..

    ReplyDelete
  2. Hehehehe....ok lah...xguna jejari...guna fingers..hihihihi

    ReplyDelete