Saturday 3 November 2018

SAYUR BETIK MASAK AIR

 Sayur Betik Masak Air..
Haaaa...apa ke pelik nama sayur ni..?
Mak aku cakap patutnya kena tulis Batik Masak Sayur Air..
Alaaaa.....macam sama jer..
Biar lah nama dia Sayur Betik Masak Air...


Lauk mak aku...
Sebab aku x berminat pun lauk ni
Mak aku pu  cakap ni lauk orang tua- tua jew...
Heeeeee...

SAYUR BETIK MASAK AIR
1/2 biji betik mengkal
 sejemput ikan bilis dibersihkan
2 ulas bawang putih
2 baaang merah
2 cili padi - belah
3 cawan air
1;2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam

1. Kupas betik dan belah 4..potong tebal2
2  Campur betik hiris dan air serta ikan bilis..
3. Masak hingga mendidih.
4. Masukka  bawang2 hiria dan garam serta serbuk lada hitam..
5. Bila betik emouk..sesuaikan rasa.

*** Lebih sedap dan harum jika dicampur daun selasih..

Bila semak older post...dah pernah post about

SAYUR BETIK DAUN SELASIH & PAIS IKAN kat sini...


Ni kira Sup Betik versi free oil la..
Mak aku cakap dolu2 nenek memang tanam betik..
Tapi mak aku cakap yang peliknya orang kampung nenek x reti makan betik masak...
Mereka hanya makan betik mengkal yang  dah masak tapi masih rangup macam yang mak aku masak sayur ni..
Eh...biar betul..?
Haaa....mak aku cakap memang betul..
Kalau ada betik masak dipokok memang dibiarkan menjadi makanan burung dan keluang..?
Keluang..?
Yer..mak aku lata keluang tu macam kelawar tapi lebih besar saiz dia...
Macam Kluang Man...
Haaa...yer..yer.. dulu aku selalu tengok Kluang man dalam TV..
Mak aku kata ..benek pun sama...
Memang x reti makan betik masak merah lembik tu..
Nenek hanya ajar makan betik yang masih keras sama ada yang muda atau yabg mengkal...
Betik muda direbus dijadikan ulam atau sayur lemak putih.
Yang dimakan hanya betik mengkal..
Sama ada sebagai dessert atau dimakan bersama pencicah..
Pencicah tu macamana..?
Mak aku cakap pencicah tu macam kuah rojak tapi versi homemade dicampur bersama air asam jawa pekat..
Mmmm...macam x pernah makan jer...
Betik mengkal juga dimasak kari dengan ayam kampung atau dimasak kari dengan sardin...


Betik masak air ni pun mak aku cakap nenek x pernah masak pun...
Mak aku cakap sebab nebek memang x suka sayur yang dimasak air..
Nenek hanya suka sayur tumis dan sayur lemak..
Mak aku cakap kerana nenek x pernah masak Sayur Air Betik ..
Maka dolu2 mak aku cakao xde lah penah makan sayur air ni..
Habis camana lak boleh makan..?
Mak aku kata ...sebab makcik yang jual betik kat pasar yang ajar..
Uihs....x tengok dalam Google ker..?
Haaa....mak aku kata ini cerita  1/4 àbad yang lepas..
Zaman abang pun belum lahir..
Masa tu mak aku kata internet belum lagi meluas macam sekarang...
Resepi hanya diturunkan dari mak kepada anak..
Paling moden pun mak aku kata resepi dari Buku Masakan dan majalah serta surat khabar..
Sebab tu mak aku kata masa rumah lama dolu mak aku bangak simpan majalah masakan..
Ok..ok..aku masih ingat about koleksi majalah yang banyak kat rumah kuaters tu..
Mmmm....ok..ok...malas nak ingat..
Kalau  semak older post ...
Memang banyak juga masakan mak aku menggunakan  buah betik...
SAYUR LEMAK PUCUK MANIS DENGAN BETIK
SAYUR BETIK LEMAK PEDAS...
KARI SARDIN CAMPUR BETIK...
KARI AYAM CAMPUR BETIK

Banyak lagi masakan mak aku menggunakan betik...
Kata mak aku sebab dolu2 tingval.kat kamoung kena kreatif  sebab sayur2 moden macam carrot..broccoli...green peas bagai tu mak aku cakap memang xde kat kampung nenek..
Tapi kat kampung banyak tumbuhan lain yang boleh dijadikan sayur..gulai..ulam dan kerabu
Contohnya betik ni la
Boleh buat ulam...kerabu...satur..kari..gulai..acar..jeruk..
halwa etc...
Macam juga nangka...
Buah yang muda juga direbus dijadikan ulam...gulai...kerabu
Buah masak dimakan dan bijinya juga direbus dijadikan kudapan..
Mmm.....yer lah..bila mak aku citer baru aku perasan
Selama ni memang aku makan tapi x pernah buat investigation..
Ok..bye



9 comments:

  1. Betul lah mak cella ckp tu,lauk org tua sebab anak aunty pun tak makan sayur betik masak apa pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee.....kiter gang anak aunty..
      Taoi tak tahu lah kot nanti dah jadi tua kiter rasa nak makan plak..
      hahahaha

      Delete
  2. sayur betik!! huhu.. selalu makan buah betik je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa...kalau si muda lagi memang x pernah makan..
      Sebab mak kiter cakap ni lauk orang tua jew..hahaha

      Delete
  3. Salam..
    Betik tunsedang elok buat jeruk.. dan makan dengan colek air asam.campur belacan pekat..cili boh..gulandan garam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee...kiter bukan gang jeruk.
      mmg dh cuba jeruk tapi gigi jd ngiluuuuuuu..
      Colek air asam tu mak kiter pun ckp sedap..tp kiter cannot go .
      x tahulah dh tua nnt kiter suker...heee

      Delete
  4. Memang benar cerita tentang betik dibuat sayur. Saya pernah makan sekitar tahun-tahun 60an. Hari ini saya akan masak betik seperti yang diupload untuk mengimbau kembali kenangan zaman silam. Mungkin saya seorang yang makan. Isteri, anak, cucu dan menantu belum oasti makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow lamanya tahun 60-an
      Mak kiter pun belum lahir kot sebab mak kiter lahir 70-an...
      Kiter plak batch 2000...
      Jarang jumpa pokok betik

      Delete
    2. Ni lauk peveret abh sya... Tpi rsepi arwah nenek sya ada letak lada hitam dan daun kunyit.Mmang sdap tpi sya hirup kuah je la sbb sya suka syur betik mengal ni klu di masak goreng dgn lada kering dan daun kunyit hiris... Cella,tryla buat... 😊 mmang sdap x sedar mkn dh abis smangkuk... 😂😂

      Delete