Friday 2 November 2018

SAMBAL KERING BILIS DAN KENTANG RANGUP

Sambal Kering Ikan Bilis & Kentang Rangup..
Baru dapat tulis sebab baru sampai rumah..
Amik kakak tadi...
Mm...post Sambal Kering Bilis & Kentang Rangup ni dulu lah..!
Lauk mak aku masak hari ....
Mmm....hari apa ek....
Hahaha...aku pun dah lupa
Tapi dalam.minggu ni la...
Minggu ni agaknya Minggu Sambal kot
Everyday mak aku masak Sambal Tumis
Hahaha...
Mak aku cakap sebab Sambal Tumis jer yang rasa sedap dan tak jemu



 Sambal Kering Ikan Bilis & Kentang Rangup
Haaa....Hari tu Sambal Telur la..Sambal Sardin la...
Yang ni versi Sambal Kering...
Aku sukaaa...!



 Ikan Bilisnya Rangup..
Kentang juga rangup
Sebab..mak aku cakap kentang tu mak aku sagat kasar..
Sagat tu apa..?
Ooo...ok..ok..mak aku cakao sagat tu parut la tapi versi kasar...
Chunk..!
Pastu mak aku cakap goreng garing sampai rangup
Sebab tu namanya Sambal Kering Rangup

SAMBAL KERING BILIS & KENTANG RANGUP
1 mangkuk kkan bilis belah
5 biji kentang besar
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula perang
minyak masak

Bahan Blend:
15 cili kering
1 bawang besar

1. Bersihkan  dan buang tulang bilis..Goreng garing
2. Kupas kentang dan sagat memanjang kasar2
 Goreng segenggam demi segemgam hingva garing rangup
3. Dalam minyak yang sama tumis bahan blend
4. Masukkan juga garam,asam keping dan gula perang.Masak hingga naik minyak
( minyak kena banyak supaya garing)
5. Sesuaikan rasa masam,masin dan manisnya.
6. Cedok dan buangkan sedikit minyak yang  erlebihan.
7. Masukkan bilis dan kentang garing...gaul rata


2 comments:

  1. Salam buat sambal kacang.dan ikan bilis sebagai rencah pack kecik boleh jualè

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee....mak kiter cakap nanti nak buat untuk kakak bawa balik kolej..

      Delete