Wednesday, 27 January 2016

ROTI JALA KUAH DURIAN

Roti Jala KUah Durian...
Favourite haku ni....
Tengok gambar ni pun aku dah teliur giler..
Sebab ni gambar tahun lepas lagi...



Rasanya kalau tengok tarikh...mak aku masak ni sebab ada tetamu nak datang beraya..
Hahahaa...musim raya tu do..!!!
Lama giler tu simpan gambar ni...
Asalnya  blog ni x boleh nak update sebab xleh nak transfer gambar dalam lappy sebab USB camera hilang..
Pastu dah jumpa USB tu...mood aku plak dah hilang...
Heeee



Kata mak aku kalau Roti Jala Kuning untuk kuah pedas...kari macam   KAT SINI.....

Kalau untuk makan ngan kuah manis mak aku kata lebih sesuai Roti Jala Hijau..
Ada bau pandan,,,baru rasa manis tu cam match  ngan warnanya..
Tapi aku teringin nak minta mak aku buat Roti Jala Purple..
HAhahahaha...ganas x...???
heeee


Seronok tengok mak aku masak banyak.banyak sebab boleh makan banyak-banyak...
Hahaha....



ROTI JALA  KUAH DURIAN

Bahan Roti Jala:
2cawan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan air
sikit garam
sikit pewarna kuning...
2 sudu minyak

1. Blend semua bahan hingga halus berkrim...
2. Panaskan kuali & sapu minyak menggunakan tissu paper atau daun pandan..
3. Cedok adunan tepung dengan acuan roti jala & kiraikan dalam kuali..
4. Biar permukaan kuih jadi kering, Angkat & lipat 4 atau gulungkan.

 Kuah Durian:
10 ulas isi durian(agak-agak 1 cawan isi)
6 cawan santan
2 daun pandan
2 keping gula melaka
sikit garam

1. Campur semua dalam periuk dan masak hingga mendidih dan pekat..
2. Adjust pekat cair ikut selera..

Tuesday, 26 January 2016

KERABU BUAH BEKKA...

Kerabu lagiiiiiiiii....
Ni mak aku la ni......
Suka makan kerabu...
Aku pun suka juga...
Heeeeee

Ni namanya Kerabu Buah Bekka...
Bekka tu mak aku kata sebutan orang kampung nenek..
Ada yang sebu Buah Beka jer...
huruh K hanya 1..
Mak aku kata klu nenek sebut dia punya idghom tu lebih sikit..
Sebutan tu kena teran sikit jadi bekka..
Hahahaha...lawak jer bunyi...

Tau ke Buah Bekka tu...
Hmm..asalnya aku pun x tau.
Tapi bila mak aku bagitau buah ni memang ada kat kampung nenek..poko tepi pintu pagar...
Buah dia macam papan..panjang..
MMMM..Thinggg..!!!!
.macam aku ingat la ....
.

Buahnya panjang nipis macam papan
Ni abang yang bawa masa balik KL hari tu,,
Abang kata nenek yang kirim sebab mak aku suka makan ..




KERABU BUAH BEKKA

1 keping buah bekka - bakar & basuh
1 ekor ikan selayang rebus
1 sudu kerisik
1/4 cawan pati santan
1/2 bawang besar hiris
1 biji limau nipis
Sikit garam & gula
1/2 sudu teh lada hitam tumbuk

Bahan tumbuk:
5 cili padi
1 sudu kecil belacan

Buah yang muda boleh dipatahkan ..
Bunyi macam rangup jer..
Mak aku kata buah yang tua keras x boleh makan..
Hanya buah yang muda boleh makan...
Tapi x boleh makan mentah macam tu jer..
Kena bakar dulu..
Macam bakar terung nak buat kerabu




Buah beka tu dibakar atas api dapur dan dibalik-balikkan hingga nampak terbakar macam ni....



 

Pastu kulit yang hangus tu dibasuh ..
Macam magik...
Terus kulit-klulit tu tertanggal dengan mudah dan buah beka dah jadi bersih...
Bau harum macam smoke 

 



Pastu mak aku kata kena la potong-potongkan  camni..


 


potong sampai habis...
mak aku kata  rasa mcam perut lembu rebus,,,
???????

 



masukkan dalam bekas...





 

Campur dengan semua bahan....



GAul hingga sebati dan sesuaikan rasa...
Mak aku kata rasanya macam kerabu perut lembu...
Aku x boleh nak komen sebab aku memang x makan...
Mak aku kata sedapppppp sangatttttt
Tapi kali ni mak aku x berjaya memaksa aku makan...
HAhahahaha...(Gelak Jahat..!!!)

KERABU PUCUK MENGKUDU...

Kerabu Pucuk Mengkudu...
Camaner aku tau nama daun ni,..?
Heee...ingat aku rajin sangat ke nak amik tau....
Aku tau nama pucuk ni sebab mak aku yang bagitau...
Heeeee..




 Jangan tanya aku pasal apa aku boh entri kerabu jer berderet....
Sila panjangkan pertanyaan tu pada mak aku...
Sebab salah mak aku la...
Buat kerabuuuuu jer..
Heeeee...

 KERABU PUCUK MENGKUDU
1 cekak pucuk mengkudu..

1 ekor ikan selayang rebus
sikit garam & gula
1 biji limau nipis
1/2 bawang besar
2 biji cili padi tumbuk dengan sikit belacan
2 sudu santan pekat

1. Rebus pucuk mengkudu hingga lembut (warna hitam) dan hiris halus
2. Dalam mangkuk lain gaulkan santan,bahan tumbuk..isi ikan rebus,garam,gula dan limau nipis.
3.Masukkan pucuk mengkudu rebus yang sudah dihiris dan gaul rata

Pucuk Mengdkudu yang mentah masih hijau tu....
Syyyyy....bau dia memang x sedap langsung....nak muntah aku..!!
Bila mak aku dah rebus warna dia hitam...langsung x selera aku nak makan..Rasa pun pahit
Bila dah jadi kerabu..mak aku suruh aku makan..
Aku memang xnak la.....
Mak aku paksa juga suruh aku rasa..
Aku amik sikit...
Huhhhh,...ajaib!!!!!!
Bau dah xde..
Rasa pahit tu ada lagi tapi sikittttt jer pahit tu...
Tapi aku tetap x boleh nak minat...
Jangan mare....!!!!
Sepinggan tu mak aku yang habiskan siap jilat2 jari lagi....0 0



KERABU TERUNG BAKAR

Hohohohoho...

Dah tahun 2016 ek....


Lamer giler xdan nk menziaran blog haku ni..
haaa...aku guna istilah ziarah sebab lama dah x tanya kabo blog aku ni...
Gambar aku amik banyak...
Tp xdan update...
Haaaaa...macam la bz giler...
xper...xper....
Perkara yang  lepas jangan dikenang....

Heeee...macm orang putuih chenta la pulop..
Xde kaitan tau...

Malas nk pilih2 resipi ikut tarikh gambar,,,
Ku nak main belasah jer...
Asalkan dapat penuhkan ruang jer...

KERABU TERUNG BAKAR
2 biji terung panjang 
1/4 cawan santan
1 sudu kerisik(jika suka)
sikit garam
1/2 sudu teh lada hitam tumbuk
sikit gula
1 biji limau nipis
1/2 biji bawang besar hiris

Bahan Tumbuk:
3 biji cili padi
1/2 sudu teh belacan


1. Mula-mula basuh terung dan bakar .Bakar atas dapur gas pun boley..
Tapi mak aku kata nk lagi sedap bakar atas bara api.
??????..hmmmm klu aku memang x kan la..hahaha



2. Sentiasa alih-alihkan dan balik-balikkan hingga nampak terbakar sekeliling terung tu..
Dont worry dengan kulit hitam tu..heee



3. Kupas kulit yang hangus terbakar tu...
Haaaa..kan dah cantik isi putih tu..
Syyyy....nak bagitau ni...time ni bau dia macam best jer....
Like smoke brinjal..
Heee..memang la sebab dah bakar kan...


4. Dalam mangkuk kecil gaulkan bahan tumbuk,garam,gula,bawang,lada hitam kerisik dan santan.Perahkan limau dan sesuaikan rasa
Curahkan bahan tadi atas terung & makannnnn.....
Aku ngan mak aku ratah cenggitu jer....Sedappppp...
Macam x caya la terung tu bila dah bakar rasa manis & sedappppp sangat..
Kalau mak aku masak kari atau sayur memang aku x makan terung tu..
Tapi dh jadi kerabu ni sdap la pulakkkk....
Heee