Wednesday, 27 January 2016

ROTI JALA KUAH DURIAN

Roti Jala KUah Durian...
Favourite haku ni....
Tengok gambar ni pun aku dah teliur giler..
Sebab ni gambar tahun lepas lagi...



Rasanya kalau tengok tarikh...mak aku masak ni sebab ada tetamu nak datang beraya..
Hahahaa...musim raya tu do..!!!
Lama giler tu simpan gambar ni...
Asalnya  blog ni x boleh nak update sebab xleh nak transfer gambar dalam lappy sebab USB camera hilang..
Pastu dah jumpa USB tu...mood aku plak dah hilang...
Heeee



Kata mak aku kalau Roti Jala Kuning untuk kuah pedas...kari macam   KAT SINI.....

Kalau untuk makan ngan kuah manis mak aku kata lebih sesuai Roti Jala Hijau..
Ada bau pandan,,,baru rasa manis tu cam match  ngan warnanya..
Tapi aku teringin nak minta mak aku buat Roti Jala Purple..
HAhahahaha...ganas x...???
heeee


Seronok tengok mak aku masak banyak.banyak sebab boleh makan banyak-banyak...
Hahaha....



ROTI JALA  KUAH DURIAN

Bahan Roti Jala:
2cawan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan air
sikit garam
sikit pewarna kuning...
2 sudu minyak

1. Blend semua bahan hingga halus berkrim...
2. Panaskan kuali & sapu minyak menggunakan tissu paper atau daun pandan..
3. Cedok adunan tepung dengan acuan roti jala & kiraikan dalam kuali..
4. Biar permukaan kuih jadi kering, Angkat & lipat 4 atau gulungkan.

 Kuah Durian:
10 ulas isi durian(agak-agak 1 cawan isi)
6 cawan santan
2 daun pandan
2 keping gula melaka
sikit garam

1. Campur semua dalam periuk dan masak hingga mendidih dan pekat..
2. Adjust pekat cair ikut selera..

No comments:

Post a Comment