Wednesday, 28 May 2014

BANYAKNYA BUAH MANGGAAAA...!!!!

Musim buah mangga...
Aku bukan ada pokok mangga pun..hahahaha
Nenek panggil ni buah pelam...
Mak aku plak kata ni buah mempelam telur..

Ni buah mangga dari pokok Achik...Nenek yang bawa dari kampung.....
Nenek kata,buah mangga ni banyak sangat kat umah Achik...
Aku memang tau kat umah Achik banyak buah mangga sebab masa balik Cuti bulan Mac hari tu memang buah tengah lebat tapi belum masak masa tu...
Nenek juga bawa macam-macam.....
Ni memang aku tau..namanya Daun Kaduk...
Aku tau sebab kalau balik kampung,mak aku selalu petik buat ulam...
Pastu kat Taman Sains Sekolah aku pun ada Pokok Kaduk ni...
Pastu nenek bawa juga Pucuk Ulam Raja...
Yang ni pun aku kenal sebab kat kampung banyak pokok ni..Nenek selalu tanam untuk buat ulam...
Bukan takat ulam-ulam...daun pisang pun nenek bawa...nenek bawa sebab mak aku kalau balik kampung memang mak aku selalu akan bawa balik daun pisang kat KL...mak aku kata boleh  uah bungkus Nasi Lemak...& bungkus kuih...
Ikan masin pun nenek bawa..Nenek kata ikan masin ni Pak cik beli kat Pasar tani masa hantar nenek naik bas untuk datang KL...

BELATED TEACHER'S DAY GIFT..!!!!


Kenapa lak tetiba ada pasal hari guru..?
Hari Guru kan ke 6 Mei..
Ni dah 27 Mei dah pun...
Semalam nyer citer...Semalam hari Selasa...lastday sekolah sebab start hari Rabu dah cuti sekolah ..Cuti pertengahan tahun
Semalam baru sekolah aku buat smbutan Hari Guru...Tiap tahun sambut hari guru 16 mei...tahun ni xtau naper cikgu2 sambut 27 mei plaks...Agaknya tarikh Hari Guru dah berubah kot...manalah tau,aku jer yang x sedar...hahahaha

Ni la gift untuk Hari Guru tahun ni....Petang hari Isnin masa balik dari amik kakak,aku ajak mak aku gi cari gift untuk Hari Guru...Aku ajak mak aku gi Mydin USJ sebab masa ikut mak aku beli barang dulu tu,nampak macam banyak barang yangsesuai nak beli buat hadiah..Tapi mak aku xnak..mak aku kata dah penat sebab dh nak malam...
Gi cari kat kedai barang kaca tapi semua nampak x menarik....

Ada ke..mak aku cadangkan supaya aku order je domino's pizza je sorang sebiji untuk bagi hadiah cikgu aku..hahahaha...xpernah di buat orang...hahahaha
Memang aku xnak la....bukan takat cikgu akan gelakkan aku....rasanya mau setahun cikgu gelakkan aku...huuuuuu x sanggup aku..
 Lastly kakak cadangkan suruh beli coklat je.
Kakak kata ...kalau coklat ok je buat gift.....
Akhirnya kotorang pun gi la cari coklat je....
Pastu tampal je ribbon supaya nampak cantik sikit....
Tapi memang dah dapat agak hari guru tahun ni x best sebab semua kawan2 aku pun cakap camtu..x ramai pun yang bawa hadiah..Langsung x nampak cikgu-cikgu buat sukaneka ke lawan bola guru & murid ke macam tahun2  lepas..Murid pun ramai yang x datang..sebab periksa dah habis..pastu nak cuti..Acara x meriah..Hanya ada persembahan murid ..pastu  hadiah guru..pastu balik.... x best langsung..!!

Sunday, 25 May 2014

NAK NASI JUGAAAAAAAAAAA....!!!!!

Kali terakhir makan nasi .....petang hari Sabtu...
Hari ni dari pagi sampai dah nak malam... belum makan nasi lagi......
Aku mana boleh hidup...kalau x makan nasi....
Biar x dapat cheese..masih lagi boleh hidup....Jangan x dapat nasi....bule pengsan oooooo....hahahaha
Dah pukul 7 malam...baru dapat makan nasi....
Nasi Goreng Tomyam + Daging Burger.....Dengan Telur Atas...!!!!
Rasa nikmat & sedap sangatttttttttt....macam dh setahun x makan nasi..hahahaha..

NASI GORENG DAGING BURGER TELUR ATAS..!!! 

2 mangkuk nasi
1/2 batang carrot- dadu
1 keping daging burger ayam - goreng & dadu
1 paket perencah tomyam
3 sudu minyak
1 biji telur
Daun sup & daun bawang

1. Dalam kuali yang kosong tanpa minyak,masakkan daging burger..
2. Bila masak buangkan minyak yang keluar dari daging tu & potong dadu
3.Panaskan minyak & goreng carrot sekejap..Kemudian terus masukkan nasi..
4. Kacau rata sambil taburkan perencah tomyam..
5. Masukkan daging burger & tabur daun sup & daun bawang
6. Buat telur mata kerbau & letak atas nasi..
Sebenarnya....x makan nasi bukan la maksudnya x makan apa2..tapi biasa la..aku punyer perut..tetap nak nasi..Mak aku kata perut aku ni Perut Melayu...
Pagi tadi mak aku masak Pasta Sardin ni buat sarapan & bekal kakak gi kerja...
Makanya..pagi dah makan pasta....heeeee
Pastu masa hantar kakak dah beli Chips More...heeee
Pastu makan Roti Bakar Cheese masa tengahari...
Pastu sebelum amik kakak balik kerja...makan biskut..


Pastu balik dari amik kakak...kakak nak makan Roti Telur..
Mak aku singgah Restoran Mamak...suruh aku makan apa2 sebab malam mak aku kata xnak masak..
Tapi hanya kakak je makan Roti Telur..
Aku xnak makan apa2...sebab rasa xnak makan..
Aku cuma minum Sebiji Air Kelapa...
Betul ke penjodoh bilangan untuk air kelapa tu...hahahahaha
 Tapi dah balik rumah...aku cakap la ngan mak aku..aku lapar....
Sebenarnya,masa kat mamak tadi memang aku xnak makan sebab aku dah plan..balik nanti nak minta mak aku buat Nasi Goreng Tomyam...sebab memang rasa teringin sangat nak makan Nasi Goreng Tomyam ni...Kat mamak tu memang ada Nasi Goreng Tomyam...tapi 2 minggu lepas,aku dah order Nasi Goreng Tomyam kat Restoran Mamak tu...tapi memang Hampeh..!!!!
Dah la mahal...tengok bil dia Nasi Goreng Tomyam+ Telur = RM 7.00
Sebab tu aku xnak makan tadi....Aku nak makan Nasi Goreng Tomyam kat umah...nak juga mak aku masak...Mak aku memang pot-pet..pot-pet sebab nak kena masak juga...tapiiiiii ada aku kesah..hahahaha
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....Alhamdulillah...





BAKE POTATO WITH CHEESE vs TOAST BREAD...!!!!

Bake Potato With Cheese...mata aku je la yang kenyang....Perut aku tetap lapar & mulut aku dah penuh ngan air liur...
Buka folder dalam camera..nampak gambar ni....
Tengok tarikh....
21 Mei 2014 tu hari Rabu...
Sah la aku xde kat rumah sebab 20-23 Mei aku kat PKKKL..Program Luar Sekolah Rendah...
Huhuhuhu...mesti kakak dapat makan ni...
Mesti kakak saje je amik gambar nak bagi aku terliur ni...
huhuhuhuhu
Tengok lagi gambar......20 Mei 2014...hari Selasa...tapi time dia tu pukul 7.52....sah2 la aku xde kat umah juga ni...
Waaaaaaaaaaaa...nak nangis ni sebab mak aku masak ni masa aku xde kat umah...huhuhuhu...
Bila tanya mak aku....
Mak aku kata sepanjang 4 hari aku gi kem memang mak aku kata dia x masak nasi pun...2 hari mak aku kata makan kentang ni...2 hari lagi makan kat restoran mamak ...
Yang makan kat restoran mamak tu aku x heran sangat la...
Ni...part makan benda yang ada cheese ni yang aku xleh nak terima  ni...huhuu..,
Minta mak aku buatkan untuk aku..mak aku kata nanti hari lain...
Waaaaaaa....ni nak nangis kuat2 ni...!!!!
Malas la nak minta mak aku resipi dia...sebab merajuk..!!!!

"Batu Belah..Batu Bertangkup...."
" Jangan la makan aku.....Aku nak makan cheeese....!!!!"
Huhuhuhuhuhuhuu...
Sebab nak juga makan benda yang ada cheese....makanya tadi aku minta mak au buatkan ni...
X dapat Bake Potato With Cheese...dapat ....Toast Bread With Cheese... pun jadi la....huhuhuhu
 Telangkupkan  dua2 roti tu ....
Dapatla tengok cheese tu meleleh...Sama cam air liur aku yang tengah meleleh....
Nyum..nyum..nyum..nyummm....!!!!!!

PLASTIK 20 SEN & CHOCOLATE CADBURY.....

Lelong..lelong..lelong....1 hanya 20 sen...
Hahaha..tau dah xde sapa nak beli pun..bagi free pun lum tentu ada yang nak plastik ni...hehehee
Kalau ada orang jual..aku pun xnak beli..Tapi apapun plasyik ni memang mak aku dah beli dengan harga 20 sen sehelai..2 ni dah 40 sen la...
Ni semalam nyer citer la...Semalam kan hari Sabtu..Ada kelas tambahan...Masa singgah 7Eleven Damai Niaga tu aku nak beli roti & susu sebab semalam mak aku x sempat nak buat sarapan...Pastu mak aku beli lagi beberapa barang lain...Masa pekerja 7E tu tanya nak plastik ke xnak..mesti la nak sebab barang banyak...Ok..pekerja tu cakap kena charge 20 sen sebab hari Sabtu..
Alamak..!!! mak aku lupa...akupun lupa yang hari ni sabtu ..hari tanpa plastik beg...Kena la bayar 20 sen..huhuhuhu..
Lagi satu plastik tu minggu lepas nyer...Mak aku simpan dalam dashboard kereta sebab plastik mahal tu..Bila masuk kereta mak aku kuarkan & mak aku kata kena simpan buat peringatan....hmmm yo la tu...minggu lepas dah kena..minggu ni lupa lagi..kena lagiiii...hahahaha
Masa singgah kat 7E tu juga aku minta kat mak aku nak beli coklat cadbury yang besar ni sebab aku nak bagi kat Zamir kawan kelas aku..Ala,hari Jumaat kan hari jadi dia,tapi aku belum balik kem masa tu..Tapi mak dia dh kirimkan aku 3 nasi ayam yang Zamir buat jamuan hari jadia dia tu..So,aku nak bagi la coklat yang besar ni untuk dia...Ada 4 jenis coklat kat 7E tu..Milk,Black Forest,Almond & Hazel Nut...Aku fikir mesti Zamir suka Black Forest...Sebenarnya minggu lepas aku dah beli kat Hero..harganya RM 7.90....Tapi sebab lupa nak bawa,aku minta kat mak aku nak beli yang lain kat 7E ni..Harga dia dah jadi RM 8.90...Mak aku kata xpe sebab yang lupa kat rumah,boleh makan..
Bukan aku je nak bagi hadiah coklat ni...Adriana kawan aku pun beli coklat cadbury juga nak bagi Zamir...Adriana siap tulis nota kat kad tu yang aku ngan dia bagi coklat sebab nak bagi Zamir gemuk sikit...Zamir kan keding jew..hahahaa..Tapi malangnya Zamir plak x datang Kelas tambahan semalam.....Adriana suruh aku masukkan sekali coklat yang dia punya tu dalam goody bag yang aku nyer..

Balik dari kelas tambahan memang aku nak gi umah zamir hantarkan coklat ni..tapi mak aku xnak hantarkan...Mak aku kata bagi je hari Isnin nanti..huhuhuhu


Masa kat umah...aku ngan mak aku makan coklat yang beli minggu lepas tu..Masa tengah makan tengok Astro Awani..Masa tu 7.45 malam..Sekali tengok Awani 7.45 macam ada cerita pasal coklat cadbury ni...tapi x jelas sangat apa dia cakap..Sebab nak confirm..malam pukul 8...tengok Buletin Utama & Berita TV1...
SAH....!!!!!!!!!!
Dalam berita sebut Chocolate Cadbury disahkan ada DNA Babi...
Yerk..!!!!!!!!!
Camaner ni...sebab aku ngan mak aku dah makan...Kakak je xmakan sebab dia xnak...
Bila dengar betul2 berita tu...Dia kata hanya Cocholate Hazel Nut & Chocolate Almond je yang disahkan ada DNA Babi tu....
Yang kitorang makan ni Black Forest....
Kalau ikutkan xde la kot DNA tu...
Tapi...tapi....
Mak aku kata ..
JANGAN MAKAN......!!!!!!
Kalau xde pun,dh brand dia sama tu   nak makan lagi ke..?
Kalau xde DNA Babi pun tapi bila kita dah was-was...memang xleh makan la jawabnya.....
Mak aku kata just buang yang dah makan tu je...
Yang belum buka tu hari Isnin nanti bagi je kat Hazel atau bagi je pada Parames kawan kelas aku tu sebab dorang tu non Muslim....
Tapiiiiiiiiiiiiiii.....SORY tau Zamir.......
Apapun nasib baik belum bagi kat zamir...
Cuma yang Adriana nyer tu aku akan pulangkan kat dia esok.. Terpulang la dia nak buang atau nak bagi pada kawan yang non Muslim....
Hmmmmm.................

Friday, 23 May 2014

SAMBAL TAUHU JEPUN......

Sambal Tauhu Jepun.....Lauk dinner pertama kat rumah selepas balik kem....Masa mak aku tengah masak aku ada bau macam telur goreng.....Tapi bila tengok xde plak telut goreng kat dapur....Rupanya mak aku kata dia nak masak Sambal Tauhu Jepun....


Mak aku kata dia tengah goreng Tauhu Jepun....Baunya macam telur sebab tauhu ni dibuat dari soya & telur...
Sebab tu dekat pack tu ada tulis Tofu Telur....Kata mak ni tauhu juga...Tapi biasanya tauhu yang 4 segi yang selalu masuk dalam mee & buat  kuah lontong tu dibuat dari soya je..Yang ni dibuat dari soya & telur..Sebab tu masa goreng tadi bau macam telur goreng....Oooooooooooo
Ni la Tauhu Telur yang dah goreng ..yang aku bau macam telur goreng tadi tu....Rasa diapun macam telur goreng je..


SAMBAL TAUHU JEPUN @ TAUHU TELUR
3 bungkus tauhu Jepun@ Tauhu Telur
5 batang cilki merah
1 bawang besar
1 genggam ikan bilis
1 asam keping
sikit garam & gula
minyak
sikit daun bawang

1. Tauhu Jepun dipotong 6 setiap sebatang & goreng sampai garing
2. Blend cili merah,bawang & ikan bilis.
3. Dalam minyak yang goreng tauhu tadi,tumiskan bahan blend hingga garing & naik minyak.
4. Masukkan asam keping,garam & gula.
5. Masukkan pula tauhu yang dah goreng & kacau.tabur daun bawang supaya cantik
6. Siap..




Selain Sambal Tauhu Telur ni,mak aku juga goreng Ikan Masin & Telur Dadar untuk aku..Telur lagi....haa yang ni baru betul2 telur goreng..Mak aku goreng telur tu sebab aku nak..
Sayur..?
Sayur xde sebab tu hanya ada daun salad je..

 Nasi jangn lupa pulak....hahahaha..Cam biasa,nasi aku mesti kena letak dalam pinggan yang ada gambar snow ni...baru selera nak makan....
Aku ngan mak aku je makan Sambal Tauhu Telur ni....Kakak makan Nasi Ayam....Nasi Ayam ni mak Zamir yang bagi kat sekolah tadi..Hari ni Hari Jadi Zamir...sebab aku xde kat kelas kerana belum balik kem...mak dia kirim.. 3 bungkus lagi..!!!!!
2 bungkus,aku ngan mak aku dah makan masa lunch tadi..tinggal 1 untuk kakak...ni  kalau kawan2 kelas aku yang lain tau ni....mesti dorang jelous sebab dorang dapat sorang 1 je...aku dapat 3...!!!!!!! heee


DAH BALIK DARI PUSAT KOKO....

4 hari 3 malam tido di Pusat Perkembangan Kokurikulum Kuala Lumpur....Panjang kan nama tu... Selalu orang sebut sebagai PKKKL je...Tapi selalunya Cikgu Mior & Cikgu Iswandi sebut Pusat Koko jew..Aku pun sebab dah selalu sangat ke sana dah biaa sebut ngan kawan-kawan sebagai Pusa Koko jew...


Ni hasilnya 4hari 3 malam kat Pusat Koko tu...
Pendidikan Luar Sekolah Rendah 1 Malaysia.....
Dapat Sijil Penghargaan je pun......hehehee......
Tapi ni cikgu kata Sijil Peringkat Negeri.....
Patut la banyak sekolah yangn terlibat..Yang aku ingat SK Desa Tasik,SK Bandar Tasik Selatan,SK Anggerik & ada beberapa lagi dari seluruh Wilayah Persekutuan...
Markah tu...untuk Anugerah Kokurikulum Nanti..heee


Heee..masa kem ni aku dilantik jadi Penghuluwati........Danish plak dilantik sebagai Penghulu..Dua2 dari sekolah aku wei...heeee
Tugas kitorang,kiranya aku sebagai ketua untuk kumpulan perempuan...Danish plak Ketua untuk lelaki..
Cikgu dah warning awal-awal....Kalau disiplin pelajar lelaki x bagus,Danish yang akan dipanggil dulu..Kalau pelajar perempuan yang buat hal...hmmmm aku la yang akan kena dulu...huhuhu
Ada 1 kumpulan ni kena denda xboleh amik makanan tengahari sebab bising..Kerana aku penghuluwati,aku juga kena terima hukuman yang sama ..Masa kumpulan lain makan,kumpulan ni & aku tengok je...semua kumpulan tu menangis..Aku pun sedih & geram juga tapi ketua mana boleh menangis..hehehee...Aku diam je la...Lastly cikgu pusat koko yang bertugas tu panggil aku & suruh aku sorang je gi amik makanan sebab aku cool kot..heee...Lagi la kumpulan yang kena denda tu menangis kuat......hahahahhaa
Akhirnya, cikgu panggil juga dorang semua tu & suruh amik makanan selepas bagi "ceramah" kat dorang...hahaha  buat lagi...!!!! Aku dah larang tapi dorang degil...kan dah nangis...!!!!


Ni sampul surat yang diisi dengan sijil-sijil tu..Ada 6 sijil sebab 6 orang dari sekolaha ku yang terpilih ke Program Pendidikan Luar ni...3 Perempuan...& 3 lelaki...
Minggu lepas masa GPK Kokurikulum,En Shahrir panggil aku & bagitau aku terpilih untuk ikuti program ni...3 perempuan...aku..Umi Amirah & Nik Ilyana.....Lelaki plak...Mukhriz,Amirul & BFF aku Danish Haikal..

Danish ni anak Den Wahab..Ala Den Wahab artis & Taylor Baju Melayu yang terkenal tu...Danish ni jarang ikut gi kem..Minggu lepas sebelum gi kem ni...setiap hari dia sibok call aku tanya kat mana nak beli kasut getah...Sebenarnya dalam list barang tu ada sebut soh bawa kasut getah yang murah..Siap tulis Kasut Getah yang harga RM7-8...hahahaha...Puas aku explaine kat dia ,yang kasut tu macam kasut sekolah je tapi dibuat dari getah & untuk guna masa aktiviti air...tapi dia kata mak & ayah dia dah cari x jumpa...
Hmmmm...yo la..dia kan anak orang kaya ..mana nak kenal kasut2 murah....Harga selipar dia je pun dah lebih dari harga Baju Raya aku....huhuhuhu...Lastly,aku yang buat keputusan untuk dia...suruh bawa je kasurt sekolah..Kalau kasut tu rosak nanti,suruh je bapak dia beli lain..hehehehe


Aku sebab dah selalu cikgu pilih gi kem....so,mak aku memang dah sediakan untuk aku beberapa jenis kasut...
- Kasut Sukan- ni untuk aktiviti riadah atau senaman pagi
-Kasut Hiking - ni untuk aktiviti Jungle Tracking
- Kasut Getah - ni untuk aktiviti Air..contohnya kayak,Water Confient & yang sewaktu dengannya
-Selipar- yang ni memang aku jarang bawa sebab nak jimat ruang..selalu kasut getah tu la aku buat sebagai kasut serbaguna....tapi kasut getaj aku antik hokey..heeee..walaupun kasut murah jew...
Ni la sijil kitorang ber-6 ..Cikgu Mior suruh bawa hari Isnin ni untuk Guru Besar bagi masa perhimpunan...Yang paling bestnya..............Semua kitorang ber-6 dari sekolah aku terpilih untuk ke Program Pendidikan Luar Peringkat Kebangsaan kat Kelantan yang akan cikgu bagitau tarikhnya nanti....
Waaaaaaaaaaaaaaaaaa...seronoknya....walaupun UPSR sedang melambai-lambai...hahahaha
Cikgu kata kitorang semua terpilih sebab kitorang menunjukkan disiplin yang baik & memberi kerjasama yang bagus..

 Tak sabar nih.......!!!!!!!!

Monday, 19 May 2014

NAK GI PUSAT KOKURIKULUM .....

Vermicelli Pasta Carbonara....Dinner awal tadi sebab lapar...Tapi ni pinggan mak aku tu yang penuh ngan sayur tu...
Ni baru pinggan aku..Ada sikit daun basil ..ada banyak pasta & kuah..hehehe

Esok aku terpilih untuk  Program Luar Sekolah anjuran Pusat Kokurikulum Kuala Lumpur...Masa ni mak aku tengah bising sebab katil aku penuh ngan baju..Aku bukan sepahkan la..
.Aku tengah nak siapkan beg la ni...

Syyyyyy...
Sebenarnya mak aku dah siapkan beg aku ni..Tapi...tapi..
Aku keluarkan balik semua yang mak aku dah masukkan dalam beg pack tu..
Sebabnya selama ni memang mak aku x siapkan beg aku..Tiap kali nak gi camp @ kursus apa2,aku akan siapkan sendiri bag aku...
Sebab tu bila mak aku kata dia dh masukkan pakaian aku dalam beg tu,aku kuarkan balik sebab rasa x puas hati je...Takut ada barang yang mak aku x bubuh..
Bila aku chek...Hmmmm...memang pun,mak aku bubuh baju yang aku xnak..Lastly,aku kuarjan semua & susun balik,baru aku tau kat mana aku nak letak baju,seluar track,stokin,tudung & macam2 lagi la..
 Makanan ni aku nak letak bahagian atas sebab nanti senang nak amik..Ada lagi aku beli roller coster snack tapi kat dapur..
Nanti aku kemas la balik.....Kalau x sempat kemas,campak je semua barang tu dalam locker ni..Kemas la tu...hahahahaha
Sanitary....semua dah ada..ops...berus gigi belum...sikat belum...hmmm kan aku dah kata.....

Kain batik....
Haaa..ni yang wajib aku bawa setiap kali gi camp....Sebabnya...
 Kalau gi camp...memang selalu kena gelakkan ngan kawan2 ...Orang lain bawa sleeping bag..tapi  aku selalu bawa kain batik..
Ala,kat pusat kokurikulum tu nanti kan tidur dalam dorm...xyah sleeping bag..Aku dah banyak kali tidur kat pusat ko tu...kain batik ni la aku selalu bawa...senang..jimat ruang beg..Masa tidur aku masuk je seluruh badan aku dalam kain sarung batik tu...hmmmmm,best je...lagipun ni kain batik mak aku kan......mesti ada bau mak aku...hmmmm best sebab rasa macam tidur dalam pelukan mak aku jew...Zzzzzzzzzzzzzzzzzz


Haaa...baru puas hati dapat siap sendiri beg ni...hehehehe... Kalau mak aku siapkan,memang mak aku main letak je semua barang dalam beg ni...
Aku keluarkan semua tu balik...sebab aku dah biasa..setiap compartment tu aku dah biasa letak lain-lain barang supaya senang nak amik..
Barang yang nak guna dulu ,aku akan letak atas sekali,contohnya tuala & sanitary..& telekung mesti nak guna untuk solat zohor nanti...so,bila dah susun camtu,xyah la kelam kabut nak selongkar satu beg tu...
Dulu2 masa darjah 3,memang mak aku siapkan beg..tapi bila dah naik darjah 4 memang aku dah selalu gi camp..dari situ aku belajar nak susun barang & bawa barang seminimum yang mungkin...
Untuk 4h 3m aku bawa 1 beg ni jew...tu pun masih ada ruang kosong..Tadi baru ada kawan aku call tanya nak bawa apa lagi...bila dia cakap dia tengah kemaskan 2 beg.. & dia juga bagi tau dia bawa beg roda yang macam beg AF tu...aku dah mengucap panjang..Aku dah nasihatkan dia jangan bawa banyak barang & tukar bawa beg sekolah je,jangan bawa beg AF tu...tapi dia kata mak dia suruh bawa beg tu juga...
Hmmmmmmm...suka hati lah...xpelah,kalau cakap pun dia x mesti x ikut...lagipun mungkin juga dia takut nak bagi tau mak dia...xper...biar esok kat sana mesti dia akan tau...kenapa aku cakap camtu..Biar dia belajar dari pengalaman...heeeeee
Dah pukul 10.30...nak tidur dah sebab semua dah siap...Sian Bear aku 3 ekor ni...aku tidur sana 3 malam...esok Selasa sampai hari Jumaat baru balik..........ZZZZZ.zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


BEKAL NASI LEMAK SAMBAL SOTONG....

Bekal Hari ni,Isnin....Nasi Lemak Sambal Sotong Kembang...Dah lama juga mak aku x masak Nasi Lemak.Semalam memang sarapan macam Nasi Lemak,tapi tu Pulut Sambal...
Nasi Lemak ni kakak yang request sebab dia kata dah lama x makan Nasi Lemak...Pastu kakak nak sambal sotong kembang..Sotong Kembang tu,sotong yang dorang rendam adalam air & nampak macam besar je tu...
 Aku dah pesan ngan mak aku...Nak bawa sikit jew sebab takut mengantuk makan banyak..Hari ni kan ada axam..tapi dah tinggal sujek x teras dah sebab minggu lepas dah axam subjek teras...
 Kakak nyer...Banyak Nasi & sambal sotong...
Dah siap sorang 1 bekal...Yang Kuning aku nyer..Yang merah kakak nyer & yang Hijau mak aku nyer..Telur ti sorang sebiji....hari ni mak aku x tolong kupaskan kulit telur..terus masuk dalam tupperware cam tu jew...huhuhuhu...Tadi aku makan Nasi Lemak ni kongsi ngan Umi Amirah....nasi habis tapi sambalnya kitorang ambik sotongnye je sebab aku memang x suka sambal cili kering..Umi Amirah pun makan sambal tu sikit jew sebab pedas...


PULUT SAMBAL....X SEMPAT JADI BEKAL

Pulut Sambal & Kopi Panas....Tapi ni mak aku nyer air kopi..Aku minum air kosong je..
Walaupun nampak macam Nasi Lemak...tapi ni memang bukan Nasi Lemak...
Pulut Sambal...sarapan weekend...Semalam kan hari Ahad...dapatlah malas2 nak bangun tidur..lambat2 mandi...& lambat2 makan...heee
Sepatutnya kakak bawa bekal Pulut Sambal ni gi kerja...tapi sebab mak aku lambat bangun...ala bukan lambat banyakpun...mak aku kata lambat sikit je pun...Selalu bangun pkl 5.00 pagi..tapi semalam maka ku kata dia bangun dah pukul 6.00 pagi .Selalu jarang la nampak mak aku bangun lambat,tapi semalam mak aku kata sebab dia makan ubat batuk ,jadi mengantuk...Ooooo,kalau makan ubat batuk,mengantuk ke...?
Pukul 6.30 dah nak hantar kakak gi kerja..jadinya kakak x dapat la bawa bekal ni..Balik dari hantar kakak baru mak aku mula masak Pulut Sambal ni...2 bungkus mak aku makan..&...&...& lagi 4 bungkus ..aku yang makan..hahahaha...
Pulut tu ada lagi yag dah masak tapi mak aku x bungkus..simpan untuk kakak balik kerja nanti...mak aku kata kalau bungkus siap2 ngan sambal tu takut basi..

PULUT SAMBAL ..mak aku 
3 cawan beras pulut- rendal semalaman
1 cawan santan pekat + sikit garam & sikit gula
daun pisang- layurkan supaya lembut
Sambal:
1 cawan ikan bilis
1 cawan cili blend + 1 bawang besar
1 asam keping
garam & sikit gula melaka
minyak

1. Beras pulut yang dah rendam,kukus sampai masak
2. Masa masih panas tuangkan dalam mangkuk besar & gaul dengan santan yang dah campur garam & gula.
3. Mula gaul memang nampak berair tapi jangan risau sebab nanti pulut tu akan serap santan & pulut akan jadi cantik & berkilat.
 Samabal:
1. Panaskan minyak dalam kuali & goreng ikan bilis.angkat
2. Minyak yang sama,tumis cili yang dah blend dengan bawang besar.
3. Bila dah garing & berminyak,masukkan asam keping,garam & sedikit gula melaka.
4. masuk ikan bilis goreng & kacau sampai kering.
5. Sendukkan sedikit pulut & letak atas sekeping daun pisang.Letak sikit sambal & bungkus macam nasi lemak
Makan dalam pinggan pun ok je..Tapi kalau bungkus memang feel la nak makan...bau daun pisang tu memang best..

*****Pesan mak aku.......Lepas pulut yang dah masak tu digaul dengan santan,dah kira siap & boleh makan.Walaupun santan tu mentah tapi sebab pulut masih panas,sudah cukup memasakkan santan & sebab tu pulut nampak berkilat & berminyak.Lagipun rasa lemaknya lebih terasa berbending dikukus lagi sekali,pulut akan jadi lembik & berminyak..Tetapi kalau untuk jamuan yang jumlahnya banyak,selepas digaul santan elok dukukus lagi sekali untuk mengelakkan cepat basi.