Wednesday, 14 May 2014

KUIH APAM & LEMAK CILI API AYAM NGAN UBI KAYU

 Hari cuti alamatnya makan tidur je la....eh,tidur sikit je pun..hehehe...Ni hari Selasa nyer Kuih Apam..Mak aku panggil Kuih Apom....A.P.O.M okey...macam kelakar je aku dengar.. Selalu orang panggil apam..Kalau beli kat tempat nasi lemak tu pun orang akan sebut apam..Tapi mak aku kata Kuih Apom..
Mak aku cakap,sejak dok KL je panggil Kuih Apam..Kalau balik kampung panggil Kuih Apom..Sebab mak aku kata kalau kat kampung nenek,Kuih Apam tu adalah Kuis Serabai yang versi untuk kenduri arwah jika ada oranng meninggal dunia....alamak, ngeri la plaks...!!!!
Hmmm...dah cukup..cukup..xnak dengar..serammmmm..!!!

Kuih Apam ni mak aku buat dwi warna...haaa..hari Ahad belajar perk
ataan dwi ni..masa ulangkaji BM sebab Isnin tu PKSR 1 ...Ingatkan soalan dalam buku tu yang salah..bila tanya mak aku kata dwi tu maksudnya dua...contohnya dwi tahunan..maksudnya setiap dua tahun..dwi rasa..maksudnya dua rasa...haaa Kuih Apam ni dwi warna..maksudnya dua warna...heee

KUIH APAM DWI WARNA
1cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan nasi blend dengan 1 cawan air
1/2 cawan air suam
1/2 cawan gula
1 sudu teh yis mauripan
 pewarna hijau

1. Gaul tepung gandum & tepung beras & gula.
2. Tuangkan nasi yang dah blend hancur itu kedalam tepung & gaul sampai rata.
3. Tambah air suam & yis.
4.Biarkan lebih kurang 1 jam.
5.Isi air dalam periuk kukus & biar sampai mendidih
6. Sementara tu,sapu minyak pada acuan kuih.
7. Panaskan acuan kuih yang kosong sampai agak panas.
8.Pastu baru isikan tepung kuih tu....kukus yang plain dulu,pastu tambah warna hijau dalam tepung selebihnya untuk dapatkan dwi warna...
9.Kukus agak-agak 20 minit hingga kuih masa.
10. Boleh hidang dengan kelapa+ sikit garam


Ni lauk tengahari semalam..Tapi nampak timing kat gambar tu..pukul 8.28..Ni bukan 8 malam tau..tapi 8 pagi..Sebabnya lepas hantar kakak gi kerja...mak aku terus gi pasar & beli ayam apa bagai..Balik je terus mak aku masak siap2 pepagi tu.Sambil tu nampak mak aku siapkan tepung untuk Kuih Apam.Mak aku kata buat siap-siap,nanti petang dah boleh kukus..Ayam tu ....mak aku jadikan Lemak Cili Api Ayam ngan Ubi Kayu..Kenapa Ubi Kayu..?
Sebab mak aku kata lupa nak beli kentang..Tapi seriouslyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy sesangat sedap gilos..Mula aku jual mahal xnak makan ubi kayu tu..tapi bila cuba rasa sekali..hmmmmmmmmmmmmmm..malas la nak cakap...sebab nak makan...sebab sedap...heeeee

No comments:

Post a Comment