Wednesday 14 May 2014

BENGKANG UBI BALAS KUAH ROJAK...

This is not cake..But.. This is Tapioca Kue...heee speaking sikit sebab esok English Paper..heeee
Senang cakapnya ...ni Kuih Bengkang Ubi Kayu....Petang tadi nyer projek mak aku..
Kuih Bengkang ubi Kayu ni panas2 baru kuar oven...mak aku buat petang tadi...
Mak aku buat 2 bekas...Satu untuk makan sendiri  & satu lagi nak bagi mak Kak Nurul .Kak Nurul yang kerja ngan kakak..Semalam mak Kak Nurul bagi 1 bekas Kuah Rojak...Mak Kak Nurul tu Cikgu Che Rohani..Cikgu Che Rohani tu mak Zamir..Zamir tu kawan aku..bak kata mak aku...pi mai..pi mai tang tu..
Masa kakak bawa balik Kuah Rojak tu terus aku tanya mak aku ..apa yang boleh makan ngan kuah rojak ni sebab x beli buah untuk rojak pun..Sekali mak aku kata ada betik mengkal dalam peti ais..Betik mengkal tu maknay betik yang dah merah tapi isinya masih keras dan rangup..Pastu mak aku pun potong betik tu & tuang sikit kuah rojak yang mak Kak Nurul kasi..
Pedas,tapi sedap...x sedar aku makan sampai tinggal 2 ketul je dah ..Sampai mak aku suruh benti makan betik tu sebab takut sakit perut sebab dah malam...
Jadinya hari ni  buat Bengkang Ubi Kayu ni,mak aku kata nak balas Kuah Rojak tu la....
Selalu mak aku buat dalam loyang yang besar..Tapi hari ni lain plak.Bila tanya mak aku kata buat dalam bekas ni supaya boleh terus bagi ngan bekas sekali..X yah la nak potong-potong..Lagipun nak bagi masa masih panas-panas ni mana boleh potong...
Kakak habis kerja pukul 6.00..masa ni dah dekat 5.30.. Kelam kabut mak aku kuarkan dari oven terus alas ngan beberapa helai tissu & masukkan dalam plastik ni... Biarkan terbuka sebab masih panas berasap..
Sampai tempat kerja kakak pukul 6.05 minit.Kak Nurul dah balik sebab ayah dia dah sampai dulu...huhuhu..
 Tapi kakak suruh hantar juga kat rumah Kak Nurul..ala,bukan jauh pun..hee...Lastly mak aku hantar kat jalan belakang dekat Shell...Kakak call Kak Nurul suruh tunggu kat pintu pagar belakang...Mak aku siap pesan suruh kakak bagitau Kak Nurul supaya suruh mak dia bake lagi sekali supaya garing....
Ni yang kat rumah kitorang..Sampai je rumah lepas amik kakak memang sejuk sebab hujan lebat...Kuih Bengkang ni masih panas lagii....Ni aku ngan mak aku makan..dah tinggal separuh..Kakak x makan sebab dia hanya makan makan omputeh..hahahaha..ala,akupun dulu x makan juga kuih ni..tapi hari ni sebab tengah lapar...aku makan la..sedap  memang la sedap tapi kalau ada cheese cake,harus la aku pilih cheese cake ...hohohoho.. :-)

BENGKANG UBI KAYU-
1 kg ubi kayu
2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula
sikit garam
sikit pewarna kuning

1.Kupas dan basuh ubi kayu.
2. Potong2kan  anggaran sebesar ibu jari supaya senang nak blend.
3. Blend ubi kayu yang dah potong bersama air secukupnya supaya senang nak blend.
(xpe air ni  x kisah kalau terlebih pun sebab nanti nak tapis)
4. Tuang ubi yang dah blend dalam penapis santan atau pengayak tepung.Bila airnya dah ditapis,ubi yang tinggal tu biasanya dapat anggaran 2 cawan atau 2 1/2 cawan
5.Air tu jangan buang.Biarkan mendap.Mendap tu maksudnya biarkan hingga airnya jadi jernih & bawahnya ada macam tepung putih..
6. Buangkan air yang jernih tu perlahan-lahan & ambil tepung yang mendap tu campur sekali bersama ubi yang dah tapis.(gambar bawah ni yang mak aku buat 2 beberapa minggu yang lepas..

7. Campurkan gula,garam ,pewarna kuning & santan serta kacau rata,Adunannya memang sangat cair tapi jangan risau sebab ubi kayu banyak kanji,nanti kuih akan tetap beku dan keras.Kalau kurang cecair nanti kuih akan jadi keras bila masak.Kadang2 kuih akan mentah ditengahnya kerana x cukup cecair.
8.Sapukan margerine atau butter pada loyang.
9. Tuang ubi kayu yang dah dicampur semua bahan & bakar dalam oven selama 1 jam atau hingga nampak jernih & ada lapisan garing..


Gambar step by step tu yang 2 minggu lepas.mak aku buat dalam loyang.Yang bawah ni gambar hari ni...guna bekas aluminium.Mak aku kata 2 bekas aluminium ni sama dengan 1 loyanng atas tu..
Sebab guna bekas yang kecik sikit,mak aku kata kurangkan masa membakar jadi 45 minit..

**** Pesan mak aku,ubi kayu ni biasanya diparut atau disagat..cerita  mak aku,kalau zaman mak aku remaja,dia rajin parut ubi..Tapi sebab zaman aku ngan kakak,mak aku ajar supaya ubi kayu tu blend je sebab dah tau aku ngan kakak seumur hidup x pernah guna pemarut...hahahaha..tapi aku tau pemarut tu ye..sebab memang ada kat umah aku...
*** Tapi mak aku kata,kalau dah ada kemudahan moden,guna je...Mak aku kata dia guna blender sebab xde food processor...Kalau nenek kat kampung lagi kreatif..Nenek guna mesin parut kelapa...hahahaha
 

No comments:

Post a Comment