Sunday, 28 September 2014

KARIPAP SABAH....BANYAK JUGAAAAAA......!!!!

Masih lagi minggu lepas nyer citer.....Pasal Karipap Sabah yang banyak ni.....

 Karipap Sabah ni dah banyak kali mak aku buat ..& aku memang perasan mak aku asyik buat Karipap Sabah ni je sekarang ni...Dalam piggan kat atas ni Karipap Sabah yang dah siap goreng untuk aku ngan abang...
Banyak mak aku buat Karipa Sabah ni..Bila tanya mak aku ada lebih dari 1000...
Huh banyaknya....
Ni semua Karipap Sabah yang dah siap dibentuk tapi belum goreng lagi....
Nampak mak aku buat tengah malam...kan time kat gambar tu pun pukul 12.24 tengah malam...
Gambar yang atas yang dah siap goreng tu pukul 2 petang esok nya..heee
Aku dah citer pun dalam entry Kuih Tepung Bungkus tu yang Karipap Sabah ni juga untuk kawan mak aku yang pesan untuk Majlis Berttunang...
Ni Kuih Karipap Sabah yang belum digoreng...
Tengok mak aku buat kuih ni....rasanya kalau aku memang x sanggup nak buat banyak-banyak...
Kalau beberapa biji mungkin aku boleh buat kot...hehehehe...
Yang sebelah kanan nampak warna kuning ,sopan & malu-malu tu Kuih Karipap Sabah yang belum digoreng...
Yang sebelah kiri ..nampak tersengih hingga ternganga tu yang dah goreng 1/2 masak..!
Aik..ingatkan telur je ada 1/2 masak...Karipap pun ada 1/2 masak jugak kew..?
Heee..mak aku kata goreng 1/2 masak dulu sebab nak frozenkan...Esok tengahari baru nak goreng untuk hantar majlis bertunang tu....
Oooooo....
Ni semua dah siap goreng 1/2 masak....tunggu sejuk dulu baru frozen kan dia...
 Ada beberapa biji kuih ni yang bentuk dia bulat tu..mak aku kata sebab inti karipap dah habis...tapi tepung tu masih ada lagi...makanya mak aku isi dengan inti serunding daging....So,untuk bezakan intinya mak aku kata buat bentuk dia lain sikit.. Kang kalau buat sama bentuk nanti bila dah goreng x tau pula yang mana inti kentang..yang mana inti serunding daging...heee
Kata mak aku..Kuih ni hipokrit...!!!
Hah...biar betul...!!!!!
Hahahaha...mak aku kadang2 lawak la juga...
 Kata mak aku sebabnya masa belum digoreng..kuih ni nampak sopan & semua mulut tutup rapat..
Bila dah goreng...hahaa..tersenyum tersengih...sampai hilang kesopanannya,,,
Hahahaha....lawak la tu kiranya...
Ni yang dah siap goreng & sedang bersidai di atas redai kuih untuk menanti sejuk sikit sebelum diisi dalam bekas...
75 biji Karipap Sabah yang telah siap digoreng sedang sabar menanti untuk dihantar ke majlis bertunang kawan mak aku.
Eh,bukan kawan mak aku yang bertunang ....tapi kawan mak aku pesan kuih ni untuk Majlis bertunang...heee
Betul...!!!!
Aku tau sebab aku ngan abang yang hantar kuih-kuih ni sampai kerumah yang buat majlis bertunang tu....
Kaya giler orang yang buat majlis tu...
First time aku masuk kawasan rumah yang cantik-cantik tu..Selalu nampak dari jalan je rumah-rumah tu....Cantik la rumah-rumah kat situ...Yang aku tau,kawan kaka ada sorang yang tinggal kat situ..Kata kakak rumah tu harganya dekat 1 million ringgit tuh...!!!!
Harap2 satu hari nanti...aku dapat beli rumah yanng canti macam tu untuk mak aku....Aminnnnn..!!!
Mula aku ngan abang nak hantar sampai pondok guard tapi akhirnya abang hantar sampai rumah tu...
Dapat la masuk kawasan rumah tu ..hee

Sebab mood aku dah tak berapa rajin ..maka aku copy paste dari antri 11 February 2014 yang lalu...
Aku blm pandai nk link..so kena la copy paste sebab lain kali kalau nak tengok xder la tercari-cari lagi...cuma kalau nak banyak kena la tambah atau gandakan bahannya...
Lagi 1 aku dah minta mak aku editkan bahan untuk inti sebab mak aku yang suruh aku ingatkan supaya edit inti karipap tu..hee

KARIPAP INTI KENTANG BODO2
1/2 kg tepung gandum
2 sudu butter
sikit garam
1/2 cawan minyak
air
garam

INTI KENTANG
 10 biji kentang
1/2 cawan isi ayam/daging jika nak tambah
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
1 kiub ayam-hancurkan
1 sudu rempah kari
garam & sikit minyak

 Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk  tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.Masukkan rempah kari yang dah
    dibancuh dengan sikit air..Biar hingga garing..Kemudian masukkan isi ayam/daging yang dah
    rebus.
4. Masukkan  kiub ayam & sikit garam &  sikit je air bagi kiub & garam hancur.
5. Masuk kentang & daun sup.Gaul rata.Angkat & biar sejuk

 BUAT KULIT KARIPAP
1. panaskan minyak & butter.tuang dlam tepung yang dicampur garam
2. gaul rata & uli dengan sikit air sampai boleh bentuk.
3. Bulat-bulatkan agak2 saiz untuk sebiji karipap.
4. Gelek bebola tu sampai agak nipis.
5. Isi inti & kelim tepi..
 Buat sampai habis & goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana 
** Goreng separuh masak & frozenkan untuk guna bila2 masa.

 Cara buat pun aku copy paste entri yang lepas jew...
Ala...sama jugak ...

 1. Mula2 gelekkan tepung tu jadi nipis & panjang..
2. Pastu letak inti di pangkalnya..
3. Gulung separuh....Separuh lagi dikelar dengan hujung pisau..
4. Bahagian inti jangan kelar nanti inti terkeluar plak masa goreng...
5. Gulung hati-hati sambil adjust kiri kanannya supaya inti x terkeluar..Pastu kelim tepi kiri dan kanan macam kelim karipap biasa..
6. Buat sampai habis...Pastu goreng la sampai garing .Api kena guna yang kecik je..
Kalau nak frozrnkan..goreng 1/2 masak & biar sejuk.Pastu baru frozenkan...

Saturday, 27 September 2014

KUIH TEPUNG BUNGKUS....BANYAKNYAAAA...!!!

Kuih Tepung Bungkus.....
Minggu lepas nyer citer,,,
Mak aku masak kuih ni banyakkkkkkk...
Betulllll....!!!!
Dekat 100 biji..!!!
Aku suka sangat Kuih Tepung Bungkus ni...Sebelum tu mak aku dah buat dah untuk aku sebab aku nak makan kuih ni waktu malam2 buta..hahaha..
Ni untuk aku ngan abang makan...
Kuih Tepung Bungkus yang mak aku buat kali ni lagi sedap & feel nak makan sebab bebola yang ada inti kelapa tu mak aku guna tepung pulut hitam..nampak warna purple dia cantik sangat & lemak masin..manis kuih ni memang aku suka lah...Walaupun mak aku selalu kta ni kuih untuk orang tua..tapi aku tetap suka..
Mak aku buat banyak sebab mak aku kata ada kawan mak aku pesan nak 70 kuih ni untuk majlis bertunang...
Eh,orang bertunang makan kuih ni jugak ke...?
Bukan ke bertunang makan kek tang tingkat2 tu...?
Hmmm...x tau lah aku....
Dari malam tu dah nampak mak aku masakkan intu kelapa...banyakkkk..
 Daun pisang pun mak aku dah layur siap2 malam tu sebab mak aku kata esok pagi kena buat kerana kuih tu kena hantar sebelum pukul 2 petang...Hmmm..bukan Kuih Tepung Bungkus je,... tapi mak aku kata nak buat juga Karipap Sabah & Kuih Talam Tokyo...
Waaaaa.semua kuih oversea tu..
Sabah...oversea la tu kan...
Jepun...pun oversea..
heeeeee...
Mak aku kata kena simpan resipi ni sebab senang nak agak kalau lain kali nak buat banyak2..
Aku kan anak yang baik....tulis je apa yang mak aku suruh...jangan degilll..hehehehe

KUIH TEPUNG BUNGKUS...( untuk anggaran 80 biji)
Inti Kelapa:
2 biji kelapa
500 gm gula merah berkualiti supaya x berpasir
500 gm gula pasir
1 sudu garam halus
4 daun pandan
4 sudu tepung gandum...
2 cwn air

1. Masak semua gula,air,garam,pandan hingga pekat..Tambah kelapa putih & bila sudah agak kering taburkan tepung gandum....

Tepung Dadih Lemak Masin :
1pkt tepung beras cap teratai
1kg santan pekat
Air secukupnya untuk cairkan santan
2 sudu garam
( Ratio... 1: 3.5)nanti akan faham la tu..

Tepung Bebola Pulut Hitam
1 pkt tepung pulut putih
1/2 cawan tepung pulut hitam
Air secukupnya

Tips Nak Buat Banyak2...heee


1. Intinya..
i. Biar sejuk dulu...Pastu gentel bulat2 sama saiz supaya kuih sama saiz...Gentel macam nak buat tat nanas tu kata mak aku la...hee
ii. Agak2 le jumlahnya sebab 1 kuih nak guna 2 bebola...So nak buat 80 biji kena gentel 160 la...haa banyak tu..tapi kena la sabar...mana ada kerja yang senang kan...

2. Tepung Bebola
i. Campur & gaul tepung pulut biasa & tepung pulut hitam & bancuh dengan air hingga agak2 boleh dibentuk..Macam play dough tu..
Tepung ni x nampak hitam sangat walau dah campur tepung pulut hitam..Warnanya hanya kelabu asap je kata mak aku...Tapi jangan risau kerana masa kuih dah masak nantu warna dia akn jadi gelap warna purple2 gitew,,,!!!
ii Buat bebola kosong untuk senang nak buat anggaran bilangannya..Ingat tu...1 kuih nak guna 2 bebola..So kalu 80 kuih kena la ada 160 bebola...huhuhuu
 iii. Ambil bebola kosong tu & balut inti yang dah digentel...Buat jew sampai habis....x yah nak merungut2....Ingat tu 1 kuih nak ada 2 biji bebeola..So 80 kuih ken la gentel 160 ..huhuhuhu

3. Dadih Lemak Masin:
i. Sebab nak buat agak banyak...Mak aku kata elok guna kuali besar supaya senang nak kacau .
Haaa...pesan mak aku...
part ni kena betul2 ambil perhatian sebab santan & tepung nak kena pandai agak..Kata mak aku..dulu2 nenek ajar mak aku buat kuih ni agak2 je..xde sukat timbang bagai...Kata mak aku nenek ajar bancuh semua tu & guna sudip kayu untuk lihat agak..Jika tepung yang dah dibancuh tu ada nampak kesan butir2 tepung halus pada sudip kayu tu maka cantiklah sukatannya..
Hmmmm...faham..???
Jujurnya..memang aku sepatah habuk pun x faham apa yang mak aku terangkan tuh...
Nasib baik lepas tu mak aku kata dia dah sukatkan supaya lebih senang...
hahaha..pun aku bukannya faham sangat...
Tapi mak aku kata nanti dah tua2 nanti akan faham...
hah..pulak..?
Cuma kata mak aku
Rationya  1: 3.5
Maksudnya 1 bahagian tepung  kena guna 3.5 bahagian santan
Contonya 1 cawan tepung kena guna 3 1/2 cawan santan...
ii. Selepas dah bancuh santan,tepung.air & garam..kacau atas api sedrhana jangan henti..
Kacau hingga mulai pekat
iii. Kacau hingga meletup2 macam kawah gunung berapi..heee.
Nampak macam mak aku kacau bubur Asyura pun ada...
Kata mak aku lagi.kena kacau hingga tepung tu masak baru cantik,,,

4. Siapkan Kuih
i. Angkat kuali tu dari dapur & masa masih panas2 tu masukkan bebola yang dah berisi inti kelapa...
Jangan letak bebola terlalu banyak ...nanti sesah nak cedok sebab kalau banyak sangat masa cedok nanti takut bebola tu pecah sebab bebola tu mentah & belum masak...so dia mudah pecah..
Pasal tepung dadih tu mula membeku..jangan risau kerana tu memang kerja dia kena beku..hahaha
Cedok je & teruskan bungkus  hingga selesai..
Jangan risau kerana bila masak nanti ...tekstur kuih tu akan jadi licin dengan sendirinya...
Haaa...macam magic je kan..
Hmmm...dah itu pesan mak aku....mestila aku percaya & sebab aku anak yang baik..aku akan ikut..heee
ii. Bentang sekeping daun pisang yang dah dikoyakkan selebar tapak tangn & daun pisang tu dah dilayur & lap terlebih dahulu..Cedok   2 biji bebola dalam dadih lemak masin tu & pastikan cedok bersama tepung dadih tu...
Xyah nak adjust bebola tu supaya berada ditengah2 kerana bila dibungkus nanti pandai2 la bebola tu cari port yang selesa untuk landing...hohohoho...
Tepung yang masak cantik tidak akan melekat pada daun pisang tu...
Nak bagi nampak kemas pepandai la gunting dua2 hujung daun tu sepaya kemas...
 iii. Bungkus sampai habis & kukus anggaran 15- 20 minit
Takyah lama2 sebab tepung dadih tu dah masak..Kukus tu untuk masakkan bebola berinti dalam tu je & untuk eratkan hubungan antara bebola tu dengan dadih tu,,heee
Pastu angkat & sejukkan atas redai supaya daun tu kering dari wap & cepat sejuk...


iv.. Haaa..kan dah cakap...bebla tu tadi kelabu asap je..sekarang dah nampak warna purple sebab guna tepung pulut hitam...Bebola tu pun pandai je landing ..hee
Nyum3.....sedap...tapi  tengok proses mak aku buat kuih ni banyak2 camni....
hadoiiii...x tau la kalau aku mampu buat ke x sebab akku yang tengok pun rasa penat...
Tapi mak aku kata...kena sabar & kena buat dengan penuh kasih sayang,,,baru kuih tu sedap..hee
Hmmm...dah mengantuk la......



Friday, 26 September 2014

ROTI PURI & KARI SARDIN



Sarapan hari Rabu 17 September 2014...hahaha macam tulis dairy jew...
Hmm dairy la juga kan...dairy untuk perut...
Roti Puri cicah Kari Sardin + kacang apa ntah....Lupa nak tanya mak aku apa nama kacang dalam kari sardin tu...Kari Sardin tu sedap sangat sebab ada kacang apa nyah tu yang warna putih tu....Hari tu tanya mak aku dah nama kacang tu...Pastu lupa..huhuhu..

Roti ni memang mak aku dah selalu buat pun...Tapi selalu bukan panggil Roti Arab ka...?
Hahahaha...mak aku kata namanya dah tukar sebab kat kampung ke memang panggil ni Roti Arab...Tapi mak aku kata kalau makan kat Restoran mamak roti ni panggil Roti Puri
Dan kata mak aku lagi kalau tengok kat Restoran mamak ...Roti Arab lagi besar & lagi tebal...
Jadi hari ni kita panggil la yang ni Roti Puri...
X kisahlah roti apapun....
Yang penting aku memang suka...kalau makan panas-panas lagi la feel...hehehe

Kacang yang dalam kari sardin tu memang ngam lah makan ngan Roti puri ni...
Sebab masa aku nak makan Roti Puri ni...memang dah siap mak aku buat..makanya xde la aku nengok masa mak aku buat tu..
Tapi mak aku kata sama je macam yang selalu mak aku buat sebelum ni ..Aku pernah dah masuk dalam entri sebelum ni...cuma namany je sudah tukar ...dari Roti Arab dah jadi Roti Puri....heee
Suda takar ka...?????

Makanya aku copy paste dari entri sebelum ni  & kasi tukar itu nama..hahahaha


ROTI PURI...Masakan Mak aku
1/2 kg tepung gandum
1bungkus (11gm) yis mauripan
2 sudu susu tepung
2 sudu gula
sikit garam
2 sudu butter
1 cawan air suam-kalau x cukup boleh  tambah
minyak untuk goreng


1. Campur tepung,gula,yis,susu & gaul.
2. tambah air suam + garam sedikit demi sedikit & uli sampai lembut.
3. masukkan butter sikit demi sikit sambil uli sampai x lekat tangan..
4.Bahagikan adunan jadikan bebola sebesar bola ping pong & biarkan 20 minit.

Lepas 20 minit tepung tu akan kembang macam pau
Gelekkan bebola tu agak2 la  1/2 cm tebal..alas la ngan plastik spy x lekat
Panaskan minyak dalam kuali..biar panas..bila dah masuk tepung ni..perlahankan sikit apinya..
Memang dia akan kembung dan kosong dalamnya
Terbalikkan...biarkan warna nya golden...& angkat...
Roti ni memang akan ada ruang kosong dalamnya...Tu sebabnya bila cicah kari, aku suka cedok je kuah tu guna roti ni..
Bila tengok balik tarikh kat gambar tu baru aku perasan haribulannya hampir sama tapi tahun je 2013 & 2014..Hahahaha...setahun tu bezanya...tapi rotinya sama je sebab kata mak aku resipinya sama..namaje dah x sama...Kiranya Serupa Tapi x Sama la ni..hehehe

Wednesday, 24 September 2014

SOTO MADURA & PERISTIWA 11 SEPTEMBER....


Soto Madura .....
Antara makanan yang cukup laku dalam family aku...ni lah Soto Madura...
Wlaupun kitorang bukan orang Madura...Indonesia tu...tapi makanan ni sangat ngetop untuk kami..heeee
Ni juadah iftar mak aku pada hari ke-3 UPSR...bersamaan 11 September 2014...

11 September kan selalu kan pasal kapal terbang langgar bangunan apa ntah kat Amerika tu...sajer malas nak nak google tapi aku tau 11 September tu famous ngan citer tu...

Tapi bagi aku & kengkawan Tahun 6 yang lain akan tetap ingat PERISTIWA 11 SEPTEMBER sebab kes SOALAN UPSR yang bocor & kena repeat...!!!!

Heee..UPSR lagi...


Mak aku buatkan Soto Madura ni sebab nak buat buka puasa & sebab abang pun ada kat rumah...Abang balik sini sebab 9 September tu ada appoiment HUKM...
Lagipun abang suka sangat Soto Madura ni..
Kakak pun suka..tapi kakak xde..
Bila aku whatsapp gambar ni...kakak terus reply..dia nak juga..hehehhe
Aku pun suka Soto Madura..
Mak aku juga....
Semua sukaaaa   sebab sedap...

 SOTO MADURA....mak aku
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ketul halia
1 ketul kunyit- mak aku kata serbuk pun...bole
1 bungkus rempah sup serbuk
1 btg serai
1 cawan santan pekat - mak aku kata santan pekat xde...so dia guna 1 kotak kecik  santan kotak
minyak masak
garam,gula
Nasi impit - rebus & sejukkan
Hiasan:
daun sup
tauge mentah
limau nipis

isi ayam goreng
Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 bawang putih
gula,garam,cuka
**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti..heee

1. Blend semua bawang2,halia,kunyit  bersama rempah sup...
2. Panas minyak & tumis semua bahan blend
3.Bila dh naik minyak..masuk kaki ayam.. kalau guna ayam ..masukkan isi ayam...Bila isi ayam dh masak angkat & goreng.pastu koyak2 isi ayam tu tabur atas soto...
4. Masuk 5 cawan air & serai..biar didih..
5. Masuk plak garam,gula &  1 cawan santan
6. bila dh masak..hidang la ngan nasi impit & bahan lain macam mak aku buatkan untuk aku tu..hehehehe......

Aku copy paste dari entri aku masa bulan puasa...


KUIH TEPUNG GOMAK.....MAKE-UP TEBAL...!!!

Hmmm....UPSR tetap kena repeat....
Itu dah memang pasti....
So...redho je lah...
Kita makan doluuuuu.....!!!!
Ni Kuih Tepung Gomak....
Mak aku buat pada hari ke-2 UPSR hari tu....
Hehehe..sajer nak sebut juga UPSR....!!!!

Asalnya aku x tau pun apa nama kuih ni....
Cuma nampak mak aku tengah prepare nak buat kuih petang  tu..
Sepanjang akku UPSR hari tu mak aku puasa setiap hari...
So..buat kuih ni untuk buka puasa la...
Aku yang x puasa tupang sekaki...
Sekaki je tau..!!!
Kuih Tepung Gomak ni rupa dia bulat leper & liat-liat macam chewing gum je...hahahaha
Ada inti kelapa manis...
Kat luar dia berjerebu tebal macam jerebu gunung berapi kat Indon tu...hahahaha
Kata mak aku...ada orang panggil Kuih Tepung Gomak...
Ada orang panggil kuih ni Kuih Habuk-Habuk sebab ada banyak habuk kot..hehehehe

Lagi satu kata mak aku...intinya boleh guna inti kacang hijau yang buat bubur kacang tu...rebus sampai lembut & campur kelapa & gula...Mak aku kata inti tu lagi sedap..Tapi aku belum pernah makan ...
Yang ni mak aku buat guna inti kelapa manis..
Inti ni mak aku kata baki inti Kuih Tepung Bungkus hari tu...
Ooooooo...
Apa kaitan dengan tajuk kat atas tu...?
Apa  kaitan dengan Make-up tebal tu dengan kih ni...?
Haaaa...kata mak aku ...zaman mak aku sekolah dolu...
Mak aku kata siapa yang pakai make-up tebal ..
Atau pakai bedak muka tebal macam opera Cina tu...
Memang akan di panggil "MUKA TEPUNG GOMAK" la...
Sebab bedak tebal macam tepung gomak...hahahaha

KUIH TEPUNG GOMAK..mak aku
Bebola:
1cawan tepung pulut
sikit garam
Air secukupnya

Inti :
 1kelapa parut putih ( dalam 3 cawan la)
2 Gula Kelantan ( Gula Melaka)
3 sudu  gula pasir
1sudu kecik garam
1/2 cawan air
2 daun pandan
2 sudu tepung gandum

Bedak @ Make-up:
1/2 cawan tepung kacang hijau

1. Buat inti kelapa..Masak gula kelantan,gula pasir,garam,air & daun pandan hingga mendidih & agak pekat.Setelah pekat masukkan kelapa putih & terus masak hingga agak kering..Tabur tepung gandum supaya mudah dibentuk & rasa lebih sedap.

2. Buat Bebola..Bancuh tepung pulut garam & masukkan air sedikit demi sedikit hinggan jadi macam play dough @ macam nak buat Buah Melaka..

3.Cara buat Kuih Tepung Gomak..
i. Bulat bulatkan inti  agak-agak sebesar guli...Tepung pulut juga dibulatkan sama banyak dengan inti supaya dapat saiz kuih yang sama besar
 ii. Balut inti dengan tepung pulut....
iii.  Leperkan ..Buat hingga habis

 iv. Masak air yang banyak hingga mendidih & masukan bebola leper tadi & rebus hingga timbul...
     (kata mak aku..boleh juga dikukus...tapi sebab nak cepat..hanya rebus hingga timbul..)
v.
 Kata mak aku zaman dolu2..mak-mak & nenek-nenek memang rajin sangai kacang hijau & tumbuk jadikan tepung kacang hijau yang harum untuk sadur kuih ni...Tepung kacang hijau tu juga mak aku kata sangat sedap dijadikan Kuih Putu kacang...
Tapi mak aku kata sebab mak aku x serajin mak-mak & nenek-nenek zaman dolu..maka hanya guna tepung kacang hijau ready made macam kat atas ni...

vi. Supaya tepung kacang hijau tu lagi harum...mak aku kata elok sangai sekejap...Sangai tu aku dah tau maksudnya sebab dah selalu guna...Haaa sangai tu maksudnya ...goreng tanpa minyak la...
 vii..Sadur kuih tu dengan tepung kacang hijau sangai....Ni kiranya part pakai bedak @ ber make-up la ni.....Pakaikan bedak banyak-banyak....baru cantik..
 viii. Sebab pakai bedak tebal makanya sesuai la dinamakan Tepung Gomak...hahahaha

ix.. Awas....!!!!!! Kalau makan jangan bercakap..nanti bersembur...
Satu lagi ..kalau nak makan ...ambik 1 kuih letak dalam piring sebab kalau ambik & terus makan depan TV confirm kena marah ngan mak sebab tepung kacang tu berterabur...
Tambah lagi kalau makan atas carpet...Sah mak-mak akan berleter 3hari 3 malam sebab jenuh nak vakum...Bangla jual karpet tu xkan bertanggungjawab nyer...hahahahaha