Malam tadi abang ada call pukul 11.30 malam bagitau dah naik bas & dah bertolak....
So,mak aku kata kalau bertolak 11.30 biasanya dalam pukul 4.30 pagi abang akan sampai kat Bus Stand Jalan Duta tu...Makanya pukul 4.15 pagi tu aku ngan mak aku dah meredah kesejukan pagi untuk gi tunggu abang..Hahaa..macam cerita dolu-dolu je...
Rupanya kalau awal-awal pagi macam2 yang x elok kita boleh jumpa & tengok.Macam pagi semalam masa on the way gi amik abang tu aku berselisih dengan ramai mat rempit kat jalan..Ada yang menunggang sambil berbaring atas motor..sambil meniarap & yang paling kohajarnya dorang mencelah reramai masa mak aku tengah drive..Kelam kabut mak aku mengelak & kecut perut aku...
Ada plak yang drive kereta macam ular kena palu..Kejap ketepi..kejap ketengah...Bila tanya mak aku...Mak aku kata yang drive tu tengah mabuk sebab mesti baru balik berhibur tu..Kata mak aku lagi kalau malam minggu terutama tengah malam hingga awal pagi pemandangan macam tu adalah biasa..Hmmm..lagi la aku risau takut ada yang menghimpit kitorang...Hadoi..macam-macam rupanya pemandangan di pagi hari ni...Hampir pukul 5 pagi baru abang sampai...
Pucuk ubi ni antara barang yang abang bawa dari kampung..Hmm mesti nenk yang bubuh dalam beg abang tu...Selain daripada pucuk ubi ni abang juga bawa 4 biji cempedak yang belum masak..kek lapis..ikan terubuk masin yang Achik beli kat Sarawak minggu lepas..Abang kata dia x tengok pun apa isi beg tu sebab Pakcik yang hantar abang sampai bas & beg tu letak dalam perut bas...Sampai sini beg tu terus abang angkat & letak dalam bonet..Cuma cempedak tu je abang kata memang nenek bagi yang belum masak sebab kalau bawa cempedak masak...harus satu bas bau cempedak...hahahaha
Mak aku nak buat Masak Lemak Cili Api Ayam + Pucuk Ubi tu..Huh..peberet aku tu..Aku suka sangat pucuk ubi yang dimasak lemak cili api..Agaknya sebab tu nenek kirim pucuk ubi tu untuk cucu kesayangan dia ni..hehehehe..kembang hidung aku yang memang dah kembang ni...heee
MASAK LEMAK CILI API AYAM+ PUCUK UBI
1/4 ekor ayam-eloknya bahagian yang bertulang
1 ikat pucuk ubi
1 kotak santan
2 asam keping
1 batang serai -ketuk
garam & sikit gula
Bahan tumbuk:
5 cili padi
1 kunyit segar
1. Masuk bahan tumbuk bersama 2 cawan air dalam periuk.Kata mak aku ikut style nisemilan masak lemak cili api memang x letak bawang...Ooooo
2.Masukkan ayam & serai & biar mendidih hingga ayam 1/2 masak.
3. Masukkan pucuk ubi,asam keping,garam & sikit gula & masak lagi hingga ayam empuk & pucuk ubi lembut
4. Masukkan santan kotak & kacau sentiasa dengan api yang kecik.
5. Bila mendidih sesuaikan rasanya & angkat..Siap
Pagi lagi lauk ni dah siap..Mak aku kata masak awal-awal sebab lepas masak mak aku kata nak tido sebab malam tadi tu hanya tidur 2 jam je..Bila aku tanya kenapa sibuk nak masak dulu sebab masih awal...Mak aku kata supaya aku ngan abang x kacau mak aku tido..Kalau dah masak siap2..aku ngan abang boleh makan je...xde la kacau mak aku nak tido...Hahahaha..
Ikan Terubuk Masin Sarawak...Achik beli kat Sarawak minggu lepas...
Aku minta mak aku gorengkan sekali Ikan Terubuk Masin tu sebelum mak aku tido..heeee
Aku memang suka Terubuk Masin ni walaupun aku tau banyak tulang..Ingatkan Achik x beli ikan terubuk tu sebab masa Achik call hari tu aku cuma cakap nak Kek Lapis Horlick je...Hmmm tq Achik...!!!
Opppss...sebelum mak aku terlena aku minta mak aku potongkan juga Kek Lapis Horlick ni untuk aku...Nila kek yang aku pesan kat Achik minggu lepas.....
Bukan 1...tapi 2 Kek Lapis Horlick yang Achik belikan untuk aku...hmmm belum sampai tengahri sebatang kek tu dah habis aku makan tanpa perlu berebut ngan kakak...abang & mak aku...hahahaha
Masa whatsapp kakak bagitau Kek ni...Kakak kata...makanlah...dia x nak pun...
Alhamdulillahhhhhh........
No comments:
Post a Comment