Thursday, 28 February 2019

PUCUK JOHAR @PUCUK JUAQ MASAK RENDANG

Pucuk Johar Masak Rendang Dengan Ayam
Masakan nenek masa balik cuti CNY
Nenek kata ni antara makanan tradisional  yang istimewa di sesetengah tempat di Kedah
Kata mak aku kalau dolu2 pucuk johar ini menjadi hidangan istimewa pada hari raya untuk dimakan bersama Ketupat Daun Buluh..


Ni memang fully iar tangan nenek..
Nenek yang masak A to Z kecuali merebus dun tu mak aku yang tolong
Aku..?
Heee...masa ni aku tgh tolongvtampal wallpaper pada peti ais..
Tapi aku dapat la tengok dar A to Z sebab peti ais tu tepi dapur...
Mak aku pun tolong sikit jer sebab hanya nenek tang pandai masak ni..
Mak aku cakap mak aku pun x pandai nak masak macam yang nenek buat ni
Sebab ni antara makanan axotic jugak ni kata mak aku...

PUCUK JOHAR MASAK RENDANG DENGAN AYAM
3 cekak pucuk johar
1/2 ekor ayam- potong kecik2 macam untuk kari roti jala
3 bungkus kecil rempah kari ayam
1 sudu besar kerisik
garam & sikit gula melaka
1 kotak santan

Bahan Tumis:
5 bawang merah
3 bawang putih
5 hiris halia
3 bunga lawang
10 bunga cengkih
1/4 cawan minyak

1. Lurut dan ambil hanya daun pucuk johar
2. Rebus hingga mendidib dan tuangkan airnya
3. Tambah air dan rebus lagi sekali hingga mendidih dan buang airnya serta perah daunnya.
4. Panas minyam dan tumis bahan tumis hingga garing
5. Masukkan rempah kari ayam yang dibancuh dengan 1 cawan air.
6. Bila naik minyak masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut dan tuangkan 2 cawan air. airnya
7. Tambah pucuk johar rebus dan tambah santan dan masak hingga mendidih dan ayam empuk
8. Tambah kerisik,garam dan sedikit gula melaka
9. Masak hingga kering dan naik minyak macam rendang

** tak perlu letak asam..sebab nenek kata daun ni pahit- pahit tetapi ada juga rasa swdikit masam ori dari daun ni..


Ni la Pucuk Johar a.k.a Pucuk Juaq
Nenek kata ambik kat umah Mayah dikampung
Nenej balik kampung gi kebun
Tapi balik masak kat umah baru


Bau dia bukan lah wangi
Tapi bau dia macam bau peria pahit


Mak aku cakap dulu2 kalau gi Putrajaya nenek selalu ajak mak aku singgah tepi jalan dan petik pucuk johar ni..
Dolu2 kat sepanjang jalan ke Putrajaya memang banyak..
Dah la pokoknya rendang dan rendah.
Sekarang pun kalau lalu jalan Putrajaya ..mak aku akan tunjukkan deretan pokok2 johar ni..
Tapi sekarang semua dah tinggi- tinggi dah
Pekerja gardener pun pelik tengok nenek petik pucuknya
Nenek kata bukan semua orang tahu proses pucuk johar ni sebab pucuknya pahit dan baunya pun pahit.
Tak ramai juga yang tahu pucuk ni bileh dimakan...
Tapi setelah direbus dan dibuang airnya dan dimasak rasanya memang sedap
Kakak berulang- ulang makan..

Nenek sedang melurut pucuk johar untuk dibuang rantingnya..


Kemudian mak aku rebus
Bila dah rebus daunnya berubah jadi kuning coklat..


Selepas direbus 2x dan diperah airnya..
Nenek kata kalau rebus sekali sahaja nanti pahit
Kalau rebus bangak kali sangat nanti hilang rasa dia...


Tumis bahan tumis
dan masuk rempah kari

Bila rempah kari naik minyak masukkan ayam


Tambah air untuk mendidih &  empukkan ayam


Masak hingga kering dan ayam empuk
baru masukkan pucuk johar rebus


Tambah santan,kerisik,garam dan sikit gula melaka


Masak hingga kering dan naik minyak seperti rendang


Rendang ni memang sedap & rare
Aku pun suka..
Kakak pun suka..


Dah siap masak nenek soh call Achik..Pakcik..Haikal & Akil datang makan ramai2
Tapi Pakcik x datang pun ..
Haikal datang naik motor
Pastu kena tolong aku angkut pasir
Achik makan
Aqil makan ayam jer

Kalau di Kedah mak aku kata memang Kati Pekat Pucuk Johar @ Pucuk Juaq istimewa dihidangkan bersama Kerupat Daun Buluh..
Tahu Ketupat Daun Buluh..?
Dah pernah posting about KETUPAT DAUN BULUH kat sini....


Ketupat Daun Buluh ni mak aku beli kat Pasar Tani
Pasar tani hari Selasa masa beli Ubi Kemili
Sebiji ketupat tu harganya seringgit


Pastu mak aku juga ada masak LONTONG KUAH LODEH Kat sini....
Hari yang sama jugak la nenek masak Rendang Pucyk Johar ni
Dah macam Hari Raya
Ada Ketupat Daun Buluh
Nasi Impit
Kuah Kacang
Kuah Lodeh
Rendang Pucuk Johar a.k.a Pucuk Juaq ni..
Esoknya tu hari Jumaat we all pun balik KL
Tiga minggu kemudian baru siap entri about Pucuk Johar ni..!!

Wednesday, 27 February 2019

CAPATI & TELUR GULUNG

Capati & Telur Roll
Bekal aku..kakak..& mak aku
Juga sarapan abang..
Ada 9 rolls mak aku masak
Abang sarapan 3 rolls
Aku bawa 3 rolls
Kakak bawa bekal 2 rolls
Mak aku bawa 1 roll jer
Dalam pack tu ada 10
Tapi mak aku cakap dah tinggal 9
Sebab 1 slice mak aku kata dah masak hari tu mak aku makan ngan Kari umbut

ROLL CAPATI & TELUR 
10 keping capati frozen
10 helai daun salad
( boleh + timato slice)
Mayonis & sos cili

Telur Dadar:
6 biji telur
1pokok daun bawang
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
sikit minyak

1. Masak capati hingga selesai
2. Pukul telur + garam,+ lada sulah
3. Panaskan pan & buat telur dadar 10 keping
4.Ambil sekeping capati & letak daun salad & sapu mayonis .
5. Letak 1 keping telur dadar
(Jika suka  letak tomato slice & juga sos cili)
6. Gulung kemas- kemas & wrap dengan plastic cling @ aluminium foil..



Frozen Capati Kawan brand
Mak aku pesan nak masak capati ni ada tips
Kena letak dalam kuali masa dia masih beku
Kalau dah biar defross nanti dia akan melekat
Masak sekeping demi sekeping hingg habis
Kata mak aku buat ngan Roti Canai pun boleh
Roti Canai Roll
Haaa...pasni kalau nak buat bekal mudah..
Beli jer siap2 Roti canai kat gerai
Pastu esok pagi tambah omelette & salad & sos
Roll & dah siap bekal
Kalau ada Roti canai x habis makan pun leh jer buat untuk dinner or breakfast
Serve with Pull Tea..
Hahaha..teh tarik la..
Aummmm...!!



Pastu buat Telur Dadar a.k.a omelette
Untuk 9 ommelate ni mak aku cakap guna 6 biji telur + garam+ lada sulah + 1 pokok daun bawang hiris halus.
Mak aku cakap kalau suka bawang Holland boleh letak bawang holland tu lagi sedap
Tapi sebab ni nak buat bekal mak aku cakap letak daun bawang jer sebab nak bau bawang tu skit jer
Kalau letak bawang holland takut nanti bau molot kuat ..
Hahaha



Buat omelete ikut jumlah capati yang ada



Pastu amik 1 slice capati yang dah masak dan letak daun salad
Picit mayonis & kalau nak sedap lagi + sos cili
Aku xnak sos cili takut sakit perut



Letak 1 slice omelette dan roll kemas-kemas


Ready to eat
Untuk sarapan
Untuk bekal
Untuk bekal ... mak aku wrap ngan aluminium foil
Masa buka kat sekolah kawan-kawan aku ingatkan tortila
Tapi this is capati ok..
O..bye

Tuesday, 26 February 2019

UMBUT KELAPA MASAK LEMAK PUTIH

 Umbut Kelapa Masak Lemak Putig..
Sambungan dari  UMBUT KELAPA MASAK KARI DENGAN DAGING ..kat sini..


 Mak aku cakap baki umbut kelapa tu mak aku simpan sikit untuk buat Masak Lemak Putih
Kata mak aku sebab sebelum tu mak Biha ada post Umbut Masak Lemak Putih dalam whatsApp
Kata mak aku kalau buat Masak Lemak Putih lagi sedap dan manis
Tapi mak aku kata mak aku buat Kari Umbut Kelapa dengan Daging tu sebab dah tahu aku ngan abang & kakak x makan umbut
Tapi kalau masak kari daging ngan umbut kelapa tu mak aku boleh makan umbut dan we all yang xmakan umbut ni boleh makan daging..
Kira 2 in 1 la...
Haaaa....aku pun x tahu naper aku langsung x teringin nak cuba..
Walaupun mak aku kata sedap



UMBUT KELAPA MASAK LEMAK PUTIH
1 mangkuk umbut siap potong
1 kotak santan
½ bawang besar
1 cili merah -ganti cili mering potong
sikit ikan bilis bersih
garam

1. Rebus unbut bersama 1 mangkuk air hingga air kering
2. Masukkan 1/2 kotak santan + 1/2 cawan ait,bawang dan ikan bilis
3. Bila mendidih masukkan cili potong
4. Tambah 1/2 kotak baki santa  pekat dan biar mendidih sekejap sahaja
5. Sesuaikan rasa


 Mak aku cakap umbut yang masak lemak putih ni hanya bahagian pelepah .


Ni mak aku cakap pic Umbut Masak Lemak Putih by mak Biha...
Nampak lagi menarik ..
O..bye

Monday, 25 February 2019

UMBUT KELAPA MASAK KARI DENGAN DAGING

Umbut Kelapa Masak Kari Dengan Daging
Beef Curry With Palm Shoot..
Palm Shoot ke Coconut Shoot..
Ke ...Spring Coconut..?
Haaaaa...senang cakap Umbut Kelapa la
Lauk untuk lunch hari Sabtu


Kari Daging + Umbut Kelapa
Mak aku cakap ni versi Kari Daging Kerisik
Dicampur Umbut Kelapa  .

Kari Daging Dengan Umbut Kelapa..
Pernah makan Umbut Kelapa..?
Haaa...Kalau Kari Daging dengan Umbut Pisang memabg dah biasa kat Kedah..
Kenduri jer mesti ada Kari Daging Umbut Pisang
Selalu orang sebut batang pisang
Tapi mak aku cakap batang pisang tu keras & selalunya dijadikan makanan vavi
Tapi yang orang masak kari tu ialah umbut pisang
Umbut Pisang mean isi dalam batang pisanv
Batang Pisang tu lak..
Mak aku kata kena pokok pisang muda yang belum berbuah
Kalau pokok pisang yang dah berbuah dah xde umbut..
Mmmm....baru aku tahu...
Rupanya kena ada knowladge juga nak amik umbut..

Kari Umbut Kelapa ni mak aku cakap antara makanan exotic juga sebab bhkan selalu dapat makan umbut kelapa
Kenapa...?
Mak aku cakap sebab umbut kelapa hanya dilerolehi dengan menevang pokok kelapa..
Biasanya pokok kelapa yang dah tua akan ditebang dan umbutnya diambil
Kalau pokok yang masih muda biasanya tidak ditebang la sebab orang tanam pokok kelapa nakkan buah kelapa..
Bukan ditanam untuk makan umbut
Sebab tu umbut kelapa jarang dijual
Habis ni ...mana mak aku dapat umbut kelapa...?


Mak aku cakap ada kawan bagi umbut kelapa ni
Ni bahagian atas pokok kelapa
Masih dilindungi pelepah2 kelapa yang keras
Kena kopek selapis demi selapis untuk daoatkan bahafian umbut yang putih dan lembut


Ni mak aku cakap dalam proses kupas pelepah yanv keras tu


Selepas dikopek beberapa lapisan yang keras tu
Barulah dapat bahagian dalamnya yang putih dan lembut..
Inilah yang dinamakan umbut


Actually umbut kelapa ni mak aku cakap ialah pelepah dan daun kelapa yang masih muda dan masih belum keluar menjadi pucuk
Pelepah dan pucuk kelapa tu masih lembut dan dilindungi didalamnya


Waaa...betul laaaa....
Ada rupa daun kelapa..
Masih putih dan lidinya juga masih putih dan lembut .
Rasa dia..?
Mmm....mak aku cakap rasa lemak2
Tapi aku xnak cuba pun
Mak aku suruh gigit sikit pun aku xnak
Heee..
Biarlah mak aku sorang makan...
Heee...nanti kalau aku dah tua ...
Mm...x tahu lah kot aku suka..!



Pelepah dan pucuk dalamnya yang masih lembut a.k.a umbut kelapa sedang dipotong oleh mak aku..


Kata mak aku rasa umbut masak.kati ni seakan rasa rebung masak kari..
Mmm....ok...
Rebung memang bukan taste aku...
Heeee.
Kakak ngan abang pun just makan daging jer
Umbut tu hanya mak aku yang makan..
Heee

KARI DAGING UMBUT KELAPA
1/2 kg daging lembu- basuh dan poitong kiub
2 mangkuk umbut siap potong
3 sudu rempah kari
1 sudu kerisik
1/2 kotak santan
garam
3 sudu minyak
2 ulas bawang merah
2 ulas vawang putih
2 hiria halia

1. Gaul daging dengan rwmpah kari sikit air dan kerisik
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah,bawang putih dan halia yang sudah dihiris
3. Masukkan daging bergaul rempah dan kerisik dan masak hingga naik minyak
4. Tambah umbut dan 4 cawan air
5. Masak hingga daging dan umbut empuk.Jika perlu tambah lagi air untuk empukkan daging.
6. Masukkan santan dan garam dan masak dengan api perlahan supaya kuah naik minyak
7. Sesuaikan rasa

Mak aku siap makan ngan capati lagi


Sunday, 24 February 2019

KEK SANDWICH VICTORIA - KEK NOSTALGIA

Kek Sandwich Victoria
Mak aku kata ni kek  nostalgia..!
Mmmm..nostalgia lagi...
Apa yang nostalgianya...?


Mak aku kata nostalgia sebab mak aku kata pernah masak Kek Sandwich Victoria ni masa form2
Kata mak aku masa tu ada sunject Sains Rumah Tangga
Ada topik Kek
Mak aku kata mak aku kena masak Kek Sandwich Victoria ni
Mak aku cakap lagi ada yang kena masak Kek Sandwich Victoria ni
Ada yang kena masak Kek Paun
Dah pernah cerita about POUND CAKE kat sini...
Ada yang kena masak Kek Permaisuri
Dah post dan cerita  about KEK PERMAISURI ...kat sini....



Mak aku cakap kalau Victoria Sandwich Cake versi sekarang memang lagi rich la
Ada berries & cream yang menarik dan sedap
Tapi yang ni mak aku cakap just versi basic seperti yang diajar oleh cikgu masa tu
Masa tu bila..?
Mmmm...mak aku cakap masa form 2 tu tahun 1980-an
Hahaha....lamanya...


Kek ni dipanggil Sandwich Cake mungkin sebab dilapis macam sandwich
Ada dua lapis kek


Lapisan pertama disapu strawberry jam


Pastu letak plak lagi 1 kek



Potong dan makan lah....!
Serve with a cup of tea..
Perasan la makan cake sambil minum teh panas tepi tingkap sambil tengok snow..
Heaven..!
Hahahahaha....
Ni kalau Aqil tengok mesti Aqil suka
Aqil suka masak kek dan makan kek




Mak aku cakap mak aku just ikut resipi Butter Cake jer
So...C&P jer lah resepinya dari post sebelum ni

KEK MENTEGA SUKATAN CAWAN
1 cawan butter ( =1 ketul butter 250gm)
1 cawan gula halus
2 cawan tepung + 1 sudu teh baking powder
( boleh ganti 2 cups self raising flour- tepung kek)
4 biji telur
1 sudu esen vanila

1. Kacau butter & gula hingga nampak sebati dan berubah warna menjadi keputihan
2. Pecahkan telur kedalam mangkuk lain dan pukul kembang bersama esen vanila
***Telur dipukul terlebih dahulu supaya mudah sebati dan udara dalam telur membantu kek lebih ringan.
3. Masukkan 1/4 telur pukul tadi ke dalam adunan butter dan kacau sebati..
4.Ulang tuang telur dan pukul sebati.
***Jangan dimasukkan telur sekali gus kerana  
      nanti adunan susah nak sebati dan kelihatan 
      seperti tairu yang diperah limau..iaitu tidak
      bercampur rata
5. Ayak tepung dan masukkan agak2  1/4  bahagian dan kacau lembut.Ulang hingga tepung habis.
***Tepung mesti diayak supaya tidak berketul dan sebab yang penting ialah supaya banyak udara terperangkan semasa mengayak terpung dan akan membantu kek naik cantik dan menjadi ringan .
6. Sapukan butter pada loyang kek dan masukkan adunan kek kedalamnya
7. Panaskan oven (180°) selama 5 minit dan bakar kek anggaran 45 minit hingga 1 jam.
8. Setelah nampak masak...guna lidi atau pisau kering dan ├žucuk dalam kek sampai ke dasar loyang..Tarik lidi dan lihat jika lidi bersih maksudnya kek dah masak
Jika masih ada kesan adunan melekit pada lidi..tambah masa memasak.
Jika permukaan kek sudah nampak mula hangus tapi dalam kek belum masak..tutup atas kek tu dengan aluminium foil dan teruskan mambakar


1 adunan tu dapat 2 bekas untuk Sandwich Cake
Loyang kek tu hari tu bulan lepas beli 1
Bulan ni beli 1
Kata mak aku x boleh beli dua-dua sekali
Naper..?
Nanti lari badget..!
Hahahaha....ingatkan ada pantang larang apa ker...!
Baki adunan tu aku minta mak aku masukkan dalam paper cup
Untuk bawa bekal sekolah
Actually ni mak aku masak hari Khamis malam Jumaat
So bekal hari Jumaat aku bawa Cup Cake ni la
Sabtu gi execise kat the Park sebab Ahad dah Sukan
Ahad sukan kat Stadiun UPNM
Heeee...malas nak citer..!
Masuk 2 x100m kalah
Masuk 4x 200m pun team aku kalah
Aku pelari ke-2
Cikgu kata aku lari dah laju
Cuma sebab relay ...kalau salah sorang pancit pun..
Habisla effect yang lain..!
Cikgu kata sepatutnya cikgu letak aku pelari ke-.....ops kalau cakap nanti kecik plak hati pelari tu
Takpe....xde rezeki nak dapat madle
Nasib baik juga bukan salah aku
Kalau salah aku yang lambat
Lagi la rasa bersalah..
Huhuhuhu
Sib baik Isnin C.U.T.I...!!!!
Yeayyyyy...!!!




Dapat 7 cup
4 Aku bawa
3 untuk kakak bawa
Abang...?
Abang makan jer Sandwich Cake tu
Hahaha
Tapi bila balik rupanya kakak x bawa pun cupcake tu
Kakak kata kalau bawa x cukup nak makan ramai-ramai ngan staff lain
Kakak kan tengah intern sekarang
So dah kira kerja la
Walaupun dipanggil inter a.k.a pakticticle


I like cake
Plain Buttercake