Sunday, 3 May 2015

LEPAT PULUT CICAH SAMBAL SARDIN

Lepat Pulut Cicah Sambal Sardin...
Sarapan pagi ni...
Dah lama juga mak aku x masak Lepat Pulut ni...
Dulu mak aku selalu masak Lepat Pulut ni cicah dengan Sambal Daging...
Tapi hari ni cicah ngan Sambal Sardin je...
Tapi tetap juga seeeedaaaaap...!!!

Aku pun dah lama x update blog aku nih....
Ni dah cuti 4 hari baru rasa lega...
Asalnya mak aku kata nak balik kampung hari Jumaat tu..
Tapi last minutes x jadi...
Huuhuhuhu....

Lepat Pult ni mak aku kata sedap makan bila dah sejuk sebab pulut akan jadi kenyal dan liat-liat sikit.
Kalau makan masa panas tetap sedap juga cuma pulut tu lembut je la ...x liat..
Cicah plak ngan Sambal Sardin...
Pastu hirup teh O panas...
Pergh....

Masa pagi tadi nampak mak aku dah siap bungkus dah pulut dalam daun pisang ni...
Aku x tengok dari mula mak aku buat Lepat Pulut ni...
Tapi sebelum ni dah selalu tengok...
 Daun pisang ni mak aku kata amik kat kampung masa balik kampung bulan Mac hari tu..
Kata mak aku gulung daun pisang tu elok-elok & bungkus dengan surat khabar & jangan kena air.Simpan je dalam peti ais....memang tahan lama...Tiap kali balik kampung mak aku akan amik stok daun pisang banyak-banyak & simpan dalam peti ais...
Pulut pun mak aku kata guna pulut yang Achik bagi masa balik hari tu...
Pulut tu Achik beli kat Thailand...


RESIPI & CARA BUAT LEPAT PULUT ni boleh klick je kat sini kalau lain kali nak masak sendiri...
hahaha...boleh ke aku masak sendiri Lepat Pulut ni...hehehehe



Tapi nampak kali ni macam banyak je mak aku masak....


Masa ni Lepat Pulut dah masak & dah dimasukkan dalam tapis untuk disejukkan.


Haaaa...kan betul..
Aku dah cakap mak aku masak banyakkkk....
Makan sampai malam pun x abis...

Sambal ni plak nama je Sambal Sardin....
TApi bila makan aku bukan jumpa sardin....
Tapi banyak jumpa sotong....
Besar-besar plaks tu sotongnya...
Dah macam isi ikan pari je...
Haahahaha...
Peliks kan....


Bila tanya mak aku...
Rupanya mak aku kata memang la ada sotong...
Sebabnya mak aku kata hanya guna 1 tin kecik tu jew sardin...
PAstu mak aku kata tambah 1 tin sotong yang dalam tin...
Sebab tu isi sotong tu besar-besar & berlapis macam isi ikan pari....
TApi seriously....
Memang sedap sangat.....
Aku makan sikit je....pastu kakak makan habis isi sotong tu sampai tinggal isi sardin je...
Pastu isi sardin tu xde sapa yang makan...semua makan sotong & kuah je..
Kalau mak aku masak sambal sardin pun camtu...kuah habis...ikannya xde siapa makan...

Mak aku kata sebab tu mak aku selalu beli sardin tin yang kecik-kecik jew....


SAMBAL SARDIN + SOTONG TIN
1 tin kecil sardin
1 tin sotong dalam tin
1 keping asam gelugur
garam & sikit gula
sikit daun sup
2 sudu minyak

Bahan blend:
5 cili merah
10 cili padi
1 bawang besar
5 bawang putih

1. Panaskan minyak & tumis baan blend.Biar mendidih & pecah minyak
2. Masukkan asam keping garam,sikit je gula.
3. Masukkan pula sotong ti yang sudah dibuang airnya.
4. Masukkan serdin & tabur daun sup...

Saturday, 2 May 2015

DONUT CELUP CHOCOLATE.....

Donut Celup Chocolate....
Sarapan aku pagi semalam....
Bukan beli...
Tapi mak aku yang buat....
Dah lama juga mak aku x masak donut....
Seeeeedappppp...

Ada Chocolate & Chocolate Rice....
Chocolate & Almond slice....
Chocolate & Pumpkin Seed....
Chocolate & Chocolate Chip....
Semua aku sukaaaaa....




Tapi mak aku makan yang ni...xde chocolate....tabur gula icing
Mak aku kata kalau yang celup chocolate tu x  rasa donut..
Yang gula ni baru rasa donut...
Lohhh....gitew plaks...

Paling aku suka yang ada choclate Chip...
Tabur chip tu banyak-banyak...
Erm....makan sambil pejam mata...
Pergh...!!!!


Sebenarnya masa tengok mak aku tengah bubuh tepung dalam bekas tu ingatkan mak aku nak buat kek...


Tapi nampak mak aku tengah menguli dengan gigihnya....hahaha..xkan buat kek plks kan..
Bila tanya...mak aku kata nak buat donut..
Yes..!!!
Terus request nak Donut Celup Chocolate ...!!


Masa mak aku dah siap goreng donut ..aku dah risau..
Takut mak aku xnak buat chocolate dia..


Haaa...sib baik mak aku buatkan...
Siap dengan Peach Tea lagi...
Masa ni plak tengah hujan...
Layannnnnn...

DONUT CELUP CHOCOLATE..
1/2 kg tepung gandum
1/2 pkt mauripan
sikit garam
2 sudu gula
2 sudu margerine
2 sudu susu tepung
1 cawan air suam

Hiasan:
Gula caster/ gula icing
chocolate bar
almmond,pumpkin seed,chocolate chip

1. Campur semua bahan untuk dough iaitu tepung,mauripan,susu,gula,garam,margerine & gaul rata.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuli.Air kena ikut sesuai..Jika dah cukup lembut  tak perlu habiskan.Jika x cukup lembut,tambah sedikit lagi air
3. Canai & terapkan dengan acuan.Jika tiada acuan boleh guna mulut gelas & lubangkan tengahnya dengan jari telunjuk.
4. Tabur tepung dalam dulang baru letakkan donut yang dah dibentuk.
5. Biar lebih kurang 1/2 jam hingga dough kembang.
6. Panaskan minyak yang banyak dengan api perlaan & goreng donut hingga garing.
7.Golekkan dalam gula caster @ kalau guna gula icing ayakkan atas donut.
8.Jika nak celup chocolate: Potong-potongkan chocolate compaund & masukkan dalam kuali kecil.Letak kuali tersebut atas periuk yang mengandungi air mendidih & biar hingga chocolate melt & celupkan donut & tabur hiasan yang disuakai..

                                                          




BUAH KERDAS a.k.a BUAH GENUAK..

Pernah dengar Buah Kerdas....?
Buah Genuak...?
Huh....pestime aku dengar ni....
Pestime aku tengok.....
Mak aku kata ni namanya Buah Kerdas....
Tapi nenek panggil ni Buah Genuak....


Buah Kerdas a.k.a Buah Genuak tu...yang warna hijau panjang-panjang tu...
Bukan yang warna merah....!!!!
Kalau siapa xtau buah yang warna merah tu....memang pendek umur la tu...!!!!
Gambar ni dah sebulan lebih dah ni...
Mak aku beli masa balik kampung bulan Mac hari tu...
Masa tu gi asrama Haikal sebab Haikal nak amik seluar dia kat asrama...
Pastu balik singgah makan cendol santan sawit,,,
Pastu gi beli buku..
Pastu Achik nak cari Roti Benggali sapu kaya...
Pastu nampak Pasar Petang kat Simpang Kuala.....
Pastu mak aku nak turun beli kuih....
Aku ngan Haikal ikut mak aku gi Pasar Petang tu...
Pastu mak aku beli la Buah Kerdas a.k.a Buah Genuak ni....
Mulanya aku ingatkan buah tu boleh makan camtu je...macam makan buah mata kucing tu..



Haaa...nampak isi Buah Kerdas ...tersengih
Rupanya mak aku kata Bua Kerdas ni bukan makan buat dessert...
Buah Kerdas ni orang buat ulam....
Cicah sambal belacan & makan ngan nasi....
Oooooooo...

Haaaa...ni la isi Buah Kerdas....
Bau diaaaaaa.....
Pergh.....macam bau petai...!!!!
Macam bau Jeringggg....!!!
Aku suka petai...
Tapi Buah Kerdas ni....
Hmmmm...memang tak la....
Bau dia kuat sangat....
Hmmmm.....
Tapi....
Tapiiii...
Mak aku...nenek aku....Achik...
Makan dengan penuh seleranyer.....!!!!
Huh....

BUBUR KACANG CREAM CREAKER....

Pernah makan bubur kacang...?
Opkos la ramai yang pernah makan bubur kacang kan....
Pernah makan biskut cream creaker...?
Pun opkos jugak la kan....
heeee....
Pernah makan Bubur Kacang Cream Creaker...?
??????
Memang selalu tengok mak aku makan camtu...
Tapi aku memang x teringin nak try makan camtu....


 Cuma minggu lepas masa mak aku masak Bubur Kacang untuk nenek....
Mak aku ada letakkan biskut ni dalam Bubur Kacang tu...
Tiba-tiba nampak macam sedap plak.....
Aku pun try la juga makan Bubur Kacang ngan Cream Creaker ni...
Waaaaaa......
Sedap la....
Bubur Kacang tu lemak dan manis.....patah-patahhkan cream creaker tu dalam bubur
Bila cedok Bubur Kacang & cream creaker yang rangup tu sedap la pulak....
Patut la mak aku selalu makan camtu....
Selama ni aku x pernah try....
Tapi bila dah try.....sedapppppp....



x caya kew...?
Hmmm.....cuba dulu...
Jangan jadi macam aku...
Mulanya xcaya.....dh cuba...baru tau...

Resipi Bubur Kacang mak aku aku kata ada...
Tapi resipi Cream Creaker xde....hehehehe

BUBUR KACANG CREAM CREAKER...
1cawan kacang hijau
5 cawan air
1 kotak santan
2 sudu gula melaka
Gula pasir secukup manis
sikit garam
2 helai pandan
1/2 cawan sagu-rendam hingga kembang
Biskut Cream Creaker

1. Rebus kacang hijau dengan air hingga kembang...Sebab takde presure cooker...guna je rice cooker.
2. Bila kacang suda lembut dan kembang masukkan sagu & santan..tambah air ikur pekat yang disukai.
3. Masukkan gula melaka,gula pasir,garam & daun pandan.
4. Biar mendidih hingga pekat.
5. Masukkan dalam mangkuk & patahkan biskut cream creaker...

Friday, 1 May 2015

EMPING PADI PULUT vs KOPI O

Pernah makan emping..?
Hmmm....macam ramai je yang x perna makan emping ni...!!
Heeee.....macam aku jugak....
Aku pernah le tengok emping ni....tapi xpernah cuba makan..





Haaa...ni bukan emping jangung a.k.a cornflakes yang you all wat sarapan pagi-pagi tu yer....
Ni namanya emping padi pulut...
Sebab bukan buat ngan jagung..tapi dibuat daripada padi pulut...
Kalau emping jagung panggil cornflakes..
Kalau ni panggil Sticky Rice Flakes kot...hehehe




Emping ni nenek yang bawa dari kampung..
Nenek bawa macam-macam..buah mempelam..jantung pisang..sambal hitam yang pakcik masak & juga emping ni...
Yang ni emping yang dah dikeringkan....
Bukan nenek buat...tapi nenek kata Achik yang beli suruh nenek bawa datang KL...




Ni mak aku tuangkan dalam nyiru kecik untuk tampi..
Tampi tu macam mana yer..
Susah aku nak terangkan...
Nampak mak aku goyangkan dan gerak-gerakkan nyiru tu la...
Kata mak aku untuk buangkan "sekam" padi & "antah"
Alamak.....sekam dan antah tu....apa tu..????




Haaaa...mak aku kata ni la "sekam" dan juga "antah" namanya..
Sekam  ialah sisa-sisa kulit padi...
Antah tu plak ialah saki baki padi yang belum terkopek kulitnya dan terdapat dalam emping dan juga kalau ada saki baki padi ni dalam beras juga dipanggil antah...
Ooooo.....baru aku tau....
Tapi jujurnya aku x faham sangat apa yang mak aku terangkan tu....hhuhuhu...





Ni emping yang dah siap ditampi dan dibuang sekam serta antahnya....hehehe...macam la aku faham..
Macam mana orang buat emping ni...???
Haaa...mak aku kata dulu-dulu masa zaman nenek masih muda..nenek buat emping sendiri...
Kata mak aku mula-mula padi pulut yang belum betul-betul masak akan di tuai dan dileraikan dari tangkainya.
Kemudian padi tersebut akan digoreng segenggam demi segenggam tanpa minyak hingga meletup-letup macam bertih...
Bertih tu apa..???
Mak aku kata bertih tu .....kalau bertih jagung macam orang buat kat pasar malam tu kita panggil popcorn....
Kiranya padi tu meletu-letup camtu la...tapi mak aku x la meletup kuat cam popcorn tu...meletup kecik-kecik je la sebab padi kecik jer...
Oooooooo.....
Lepas tu....???
Lepas tu padi yang masih panas tu akan ditumbuk dalam lesung kayu menggunakan antan...
Antan tu apa...????
Mak aku marah sebab aku banyak tanya....
Tapi memang aku x tau....aku tanya la...
Mak aku kata antan tu ...juga dipanggil "alu" batang kayu yang buat tumbuk tu la...
Selepas ditumbuk...padi pulut yang masih panas tu akan jadi leper ..nipis kerana ditumbuk..
Kulitnya pula akan tertanggal....
Kemudian padi yang dah ditumbuk itu akan ditampi untuk membuang sekam dan antahnya...
Haaa....sekam dan antah aku dah citer kat atas tadi...heee
Pastu siap la emping tu untuk dimakan begitu sahaja atau dicampur kelapa,garam & gula...




Ni emping yang dah siap tampi...mak aku dah basuh & tapiskan..
Kata mak aku kalau emping yang fresh boleh terus makan je...
Tapi yang ni yang dah kering....keras..so..kena basuh & toskan...supaya bersih & lembut..



Emping yang dah ditoskan tadi dicampur dengan kelapa parut yang putih,sedikit garam dan juga gula.
Kemudian perlu digaul rata dan siappppp...



Mak aku kata emping ni sedap dimakan sambil minum kopi O panas terutama jika cuaca hujan..
Kata mak aku lagi..ini adalah antara makanan kudapan atau makanan ringan orang-orang zaman dulu kerana pada masa itu makanan ringan x banyak macam sekarang...
Rasanya....????
Hmmmm.....mak aku kata sedap.....
Aku...???
Hmmmm....sedap la..
Kottttt....
Hehehe..jujurnya...
Jujurnya.....kalau suruh aku pilih emping ni ngn cornflakes...
Aku akan pilih cornflakes...!!!!!!
Mak aku kata...orang zaman sekarang berlagak sombong xnak makan emping ni...
Heeee....bukan aku berlagak..
Tapiiiiiii.....x berapa kena ngan selera aku...
Jangan mareeeeee...