Sunday, 28 September 2014

KARIPAP SABAH....BANYAK JUGAAAAAA......!!!!

Masih lagi minggu lepas nyer citer.....Pasal Karipap Sabah yang banyak ni.....

 Karipap Sabah ni dah banyak kali mak aku buat ..& aku memang perasan mak aku asyik buat Karipap Sabah ni je sekarang ni...Dalam piggan kat atas ni Karipap Sabah yang dah siap goreng untuk aku ngan abang...
Banyak mak aku buat Karipa Sabah ni..Bila tanya mak aku ada lebih dari 1000...
Huh banyaknya....
Ni semua Karipap Sabah yang dah siap dibentuk tapi belum goreng lagi....
Nampak mak aku buat tengah malam...kan time kat gambar tu pun pukul 12.24 tengah malam...
Gambar yang atas yang dah siap goreng tu pukul 2 petang esok nya..heee
Aku dah citer pun dalam entry Kuih Tepung Bungkus tu yang Karipap Sabah ni juga untuk kawan mak aku yang pesan untuk Majlis Berttunang...
Ni Kuih Karipap Sabah yang belum digoreng...
Tengok mak aku buat kuih ni....rasanya kalau aku memang x sanggup nak buat banyak-banyak...
Kalau beberapa biji mungkin aku boleh buat kot...hehehehe...
Yang sebelah kanan nampak warna kuning ,sopan & malu-malu tu Kuih Karipap Sabah yang belum digoreng...
Yang sebelah kiri ..nampak tersengih hingga ternganga tu yang dah goreng 1/2 masak..!
Aik..ingatkan telur je ada 1/2 masak...Karipap pun ada 1/2 masak jugak kew..?
Heee..mak aku kata goreng 1/2 masak dulu sebab nak frozenkan...Esok tengahari baru nak goreng untuk hantar majlis bertunang tu....
Oooooo....
Ni semua dah siap goreng 1/2 masak....tunggu sejuk dulu baru frozen kan dia...
 Ada beberapa biji kuih ni yang bentuk dia bulat tu..mak aku kata sebab inti karipap dah habis...tapi tepung tu masih ada lagi...makanya mak aku isi dengan inti serunding daging....So,untuk bezakan intinya mak aku kata buat bentuk dia lain sikit.. Kang kalau buat sama bentuk nanti bila dah goreng x tau pula yang mana inti kentang..yang mana inti serunding daging...heee
Kata mak aku..Kuih ni hipokrit...!!!
Hah...biar betul...!!!!!
Hahahaha...mak aku kadang2 lawak la juga...
 Kata mak aku sebabnya masa belum digoreng..kuih ni nampak sopan & semua mulut tutup rapat..
Bila dah goreng...hahaa..tersenyum tersengih...sampai hilang kesopanannya,,,
Hahahaha....lawak la tu kiranya...
Ni yang dah siap goreng & sedang bersidai di atas redai kuih untuk menanti sejuk sikit sebelum diisi dalam bekas...
75 biji Karipap Sabah yang telah siap digoreng sedang sabar menanti untuk dihantar ke majlis bertunang kawan mak aku.
Eh,bukan kawan mak aku yang bertunang ....tapi kawan mak aku pesan kuih ni untuk Majlis bertunang...heee
Betul...!!!!
Aku tau sebab aku ngan abang yang hantar kuih-kuih ni sampai kerumah yang buat majlis bertunang tu....
Kaya giler orang yang buat majlis tu...
First time aku masuk kawasan rumah yang cantik-cantik tu..Selalu nampak dari jalan je rumah-rumah tu....Cantik la rumah-rumah kat situ...Yang aku tau,kawan kaka ada sorang yang tinggal kat situ..Kata kakak rumah tu harganya dekat 1 million ringgit tuh...!!!!
Harap2 satu hari nanti...aku dapat beli rumah yanng canti macam tu untuk mak aku....Aminnnnn..!!!
Mula aku ngan abang nak hantar sampai pondok guard tapi akhirnya abang hantar sampai rumah tu...
Dapat la masuk kawasan rumah tu ..hee

Sebab mood aku dah tak berapa rajin ..maka aku copy paste dari antri 11 February 2014 yang lalu...
Aku blm pandai nk link..so kena la copy paste sebab lain kali kalau nak tengok xder la tercari-cari lagi...cuma kalau nak banyak kena la tambah atau gandakan bahannya...
Lagi 1 aku dah minta mak aku editkan bahan untuk inti sebab mak aku yang suruh aku ingatkan supaya edit inti karipap tu..hee

KARIPAP INTI KENTANG BODO2
1/2 kg tepung gandum
2 sudu butter
sikit garam
1/2 cawan minyak
air
garam

INTI KENTANG
 10 biji kentang
1/2 cawan isi ayam/daging jika nak tambah
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
1 kiub ayam-hancurkan
1 sudu rempah kari
garam & sikit minyak

 Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk  tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.Masukkan rempah kari yang dah
    dibancuh dengan sikit air..Biar hingga garing..Kemudian masukkan isi ayam/daging yang dah
    rebus.
4. Masukkan  kiub ayam & sikit garam &  sikit je air bagi kiub & garam hancur.
5. Masuk kentang & daun sup.Gaul rata.Angkat & biar sejuk

 BUAT KULIT KARIPAP
1. panaskan minyak & butter.tuang dlam tepung yang dicampur garam
2. gaul rata & uli dengan sikit air sampai boleh bentuk.
3. Bulat-bulatkan agak2 saiz untuk sebiji karipap.
4. Gelek bebola tu sampai agak nipis.
5. Isi inti & kelim tepi..
 Buat sampai habis & goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana 
** Goreng separuh masak & frozenkan untuk guna bila2 masa.

 Cara buat pun aku copy paste entri yang lepas jew...
Ala...sama jugak ...

 1. Mula2 gelekkan tepung tu jadi nipis & panjang..
2. Pastu letak inti di pangkalnya..
3. Gulung separuh....Separuh lagi dikelar dengan hujung pisau..
4. Bahagian inti jangan kelar nanti inti terkeluar plak masa goreng...
5. Gulung hati-hati sambil adjust kiri kanannya supaya inti x terkeluar..Pastu kelim tepi kiri dan kanan macam kelim karipap biasa..
6. Buat sampai habis...Pastu goreng la sampai garing .Api kena guna yang kecik je..
Kalau nak frozrnkan..goreng 1/2 masak & biar sejuk.Pastu baru frozenkan...

No comments:

Post a Comment