Wednesday, 3 September 2014

OLD FASHIONED BUTTER CAKE....

Old Fashioned Butter Cake...
Buka aku yang sengaja bagi nama tu..Tapi bila tanya nama kek ni memang itulah yang mak aku cakap kat aku...
Kenapa mesti ada Old Fashioned tu...?
Kenapa x Butter Cake jew...?
Sebab yang aku nak makan tu ..aku hanya nak Butter Cake je..
Hmm..Mak aku kata ..ni Butter Cake la ...cuma cara buat dia je ada sikit beza dari Butter Cake yang pernah mak aku buat..
Apa yang beza?
Cara buatnya ada sikit berbeza sebab kata mak aku biasanya telur terus masuk camtu je....tapi ikut resipi ni telur putih pukul berasingan..Kata mak aku tujuannya supaya kek lagi gebu & ringan..
Ooooooo
 Sejak minggu lepas lagi..aku rasa teringin sangat nak makan Butter Cake...
Aku nak Butter Cake..
Xnak Kek Pisang ..
Xnak Kek Lapis...
Xnak Kek Krim ...
Nak Butter Cake juga...

Makanya hilanglah sudah rasa teringin nak makan Butter Ceke sebab mak aku dah buatkan pada hari Selasa..
Kelakar plak bila aku ingatkan balik mak aku buat kek ni....sebabnya...
Petang hari Selasa tu...sampai je kat rumah....masuk je dalam rumah...tanpa buka tudung...letak je hand bag..mak aku terus gi dapur & nampak mak aku kuarkan mixer...telur..tepung bagai...
Ingatkan mak aku nak buat biskut raya haji ke hapa...
Rupanya ...mak aku kata dari malam tadi tidur asyik terbayang nak makan Butter Cake...!!!
Hahaha..rupanya dah berjangkit kat mak aku la plak...
Minggu lepas aku je teringin nak makan Butter Cake ni tapi mak aku x buatkan pun...
Hari ni...mak aku plak teringin...
Hahahaa...lagi teruk  daripada aku sebab..tanpa buka tudung..tanpa tukar baju...mak aku terus nak buat kek..!!!
 Kata mak aku ...dia buat macam tu sebab nak masak kek kan agak lama juga...So masa bakar kek tu bolehlah mandi & basuh baju...Sobila nanti bila siap mandi & basuh baju..kek dah masak...jimat masa..
Hmmm apa-apalah....
Mak aku kata dia cari resipi kek ni kat Google jumpa resipi ni..

Old fashioned butter cake

250g butter
100g sugar
5 egg yolks (large)
230g cake flour
1tsp double action baking powder
4tbsp milk
1/2tsp vanilla essence

5 egg whites (large)
90g sugar

Method
1. Place the butter, sugar and vanilla in the bowl of an electric mixer and beat until light and creamy.
2. Add the egg yolks, one at a time, beating well after each addition. Add the flour and baking powder and beat well to combine. Fold through the milk and combine well.
3. Beat egg whites in a clean large bowl until soft foam. Gradually add in sugar, and beat till soft peak.
4. Take one portion of the egg white mixture, and use a hand whisk to stir well with egg yolk mixture till combine and thick paste.
5. Slowly fold in the balance egg white with a spatula till well combine.
6. Spoon the batter in a cake pan which line the base with paper and lightly grease.
7. Bake at preheated oven at 180c for 55mins or until cooked when tested with a skewer.


Oooo.. Patutlah namanya pun english...rupanya sebab resipinya pun english...
Memang lepas mandi je...nampak mak aku kuarkan kek tu dari oven & masa panas-panas tu juga potong & terus makan...sepiring untuk aku & sepiring untuk mak aku....Eh, ada lagi ...Air Teh O Panas...
Hmmm aku memang puas hati la dapat makan Butter Cake ni...tapi mak aku  kata separuh nak simpan sebab mak au kata dia lagi feel nak makan butter cake yang dah simpan 2,3 hari supaya lembut & moist..
X kisahlah sebab aku dah dapat makan puas-puas...

 Masa mak aku nak bakar kek tu..aku sempat minta mak aku asingkan sikit untuk buat Cup Cake sebab nak buat bekal untuk esok...
Yang ni bakar dalam 20 minit je dah siap...
Bila siap bakar ...hmmm  rasa lagi feel aku nak makan Cup Cake ni...tapi bila minta mak aku buatkan topping dia...mak aku kata xtau buat..huhuhu

Makanya pada esoknya tu aku pun bawalah bekal Butter Cup Cake ni...Yang bekas merah tu aku nyer..
Yang tupperware putih tu...mak aku nyer...

No comments:

Post a Comment