Thursday 29 November 2018

KARI PARU,DAGING,JANTUNG & TELUR

Kari Paru,Daging,Jantung dan Telur..
Paru Lembu
Daging Lembu
Jantung Lembu
Telur?
Pun Telur Lembu..
Heeeee......segan nak sebut
Tapi kalau tak sebut
Jadi Telur Ayam
Sebab selalunya kalua sebut Telur jer
Mesti dah setting Telur Ayam
Kalau selain Telur Ayam kena sebut penuh
Telur Itik
Telur Puyuh
Telur Ikan
Telur Sotong
Telur  Belangkas
Haaa..jangan ingat aku tak tahu walaupun aku tak pernah makan Telur Belangkas..!
Tapi kalau sebut Telur Lembu
Telur Kerbau
Telur Kerbau
Rasa something wrong jer kan....?
Hahahaha...sebabnya mak aku cakap ada perbezaan
Kalau Ayak...itik..burung...sotong...ikan...belangkas semua tu mak aku cakap dari haiwan betina
Haaa...BETINA ok...!
FEMALE...!
Sebaliknya Lembu,Kerbau.Kambing dan sewaktu dengannya telur didapati dari haiwan jantan..MALE..!
Ok...kita stop about that..
Kita sambung about Kari



Kari Paru,Daging,Jantung Dan Telur Lembu..
Mmmmm....seang cakap  aku namakan ni Kari Campur jer lah
Panjang sangat nak sebut...



Kari Campur ni mak aku masak hari Selasa untuk lunch
Haaaa.....aku buat bawa bekal
Bekal gi mana.kan ke cuti sekolah?
Haaaaaa.....bawa bekal sebab aku ikut mak aku
Sebab bored duk umah
Aku cakap nak ikut mak aku
Aku bawa bekal Kari Campur ni ngan Lempeng Kosong
Aku xnak bawa nasi sebab teringin nak makan lempng yang mak aku buat sarapan tu
Mak aku cicah ngan Sambal Sardin
Aku ngan abang makan Lempeng cicah Kari Campur ni
Abang kat rumah sngsorang sebab abang masih MC jari luka..


Kari Campur ni memang sedap sangat
Tapi aku hanya pilih makan daging jew..
Hahaha...sebab Paru,jantung & dot dot dot
Hahaha..aku memang x suka paru
Jantung pun
Apa lagi dot..dot..dot
Memag geli aku nak makan..
Paru tu fav abang
Jantung tu mak aku suka
Dot..dot..dot?
Haaaa...yang tu mak aku cakap random antara mak aku ngan abang kot
Sebab  semua habis jer..
Hahahah

KARI CAMPUR
250 gm daging
250 gm paru
1/4 pc jantung
1 pc telur lembu
3 biji kentang- kupas & potong wedges
1 kotak kecil santan
2 paket kecil kari daging
1 sudu garam
3 sudu minyak

Bahan Tumis :
3 bawang merah
3 bawag putih
3 hiris halis
3 cengkih
2 bunga lawang
1 kayu manis
1 tangkai daun kari

1. Bersihkan daging,paru,jantung dan telur lembu dan rebus hingga lembut
2. Potong semua bahan rebus dan simpan air rebuan
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum
4. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1 cawan air
5. Masak hingg naik minyak.
6. Masukkan kentang dan air rebusan daging tadi. Tambah air biasa jika perlu.
Masak hingga  kentang empuk
7. Masukkan daging dan semua yang direbus dan sudah dipotong
8. Tambah garam  dan santan
9 Biar mendidih dengan api perlahan supaya naik minyak
10. Sesuiakan rasa & siap
 

Seketul Daging lembu- yang  atas sekali tu
Dua ketul Paru Lembu- yang pinkish skit tu
1/4 pc jantung Lembu-yang macam bentuk cili belah kanan
1 pc Telur Lembu - yang bawah sekali bentuk bujur panjang tu



Rebus semua daging,jantung,paru & telur
Rebus hingga lembut
Rebus seketul-seketul besar
Lepas dah empuk baru potong/hiris
Simpan air rebusan untuk kuah



Hiris daging,paru,jantung dan telur
Yang warna kuning tu la telur lembu



Dah tinggal 1/2 kuali jer
1/2 lagi dah makan
hahaha..
Ok bye..!

3 comments:

  1. masak asam pedas pekat sedap ni letak lenkuas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa,...mak kiter cakap asam pedas senonim ngan orang Melaka & Johor..
      Masak lemak cili api..orang nismilan...
      Kalo kelantan gulai darat..
      Medah & Penang mesti kari...
      Tapi kiter paling suka masak lemak cili api..
      Heee

      Delete
  2. Entah lah.. kari kari , masak lemak pun kita org selatan kuat gak..

    ReplyDelete