Friday, 15 December 2017

SAMBAL SOTONG NOSTALGIA

Sambal Sotong Nostalgia...
Itu mak aku yang cakap...
Kenapa mesti ada Nostalgia...
Hrmmmm...mak aku cakap
Nostalgia sebab Sotong ni yang biasa dimakan masa zaman kanak- kanak..
Mak aku ngan Achik ada citer dolu2 jarang dapat makam sotong..
Kalau dapat makan pun hanya sotong yang kecik2 macam ni..
Haaa...pasal sotong yang kecik tu memang betul
Sebab sotong ni memeng kecik2
Bukan lah macam anak sotong...
Cuma macam sotong remaja jer..
Mak aku cakap dolu2 kalau nenek masak sotong...
Mak aku ngan Achik akan amik sotong dan jolol jari telunjuk dalam abdomen sotong..
Pasti gigit dan panglal sotong akan jadi cincin...
Sebab tu mak aku cakap namanya Sambal Soyong Nostalgia..
Aku panggil Sambal Sotong jer..
Xder nostalgia nya.....!



Beli sotong ni hari Sabtu kat Pekat Nat Sabtu @ Pendang...
Hmmm...kat situ memang semua murah
Sotong ni fresh dari laut...
Harganya Rm10 sekilo...
Haaaa...aku tahu sebab aku yang pilih sotong tu
Tapi sebab Sabtu penuh ngan makan kenduri sampai 3 buah rumah...
So Hari Sabtu mak aku cakap Gantung Periuk Belanga....
Mak aku masak Sambal Sotong ni hari Ahad...
Untuk lunch aku..
Mak aku masak waktu pagi sebab mak aku cakap nak kuar gi Alor Setar ngan nenek & Achik..
Aqil..Haikal ..Pakcik semua pun x ikut...
Aku pun x ikut...
Tinggal sengsorang kat rumah baru...


Makan nasi sengsorang...
Mak aku ada masak Cucur Jagung untuk menyeghok...
Hahahaha..menyeghok  tu bahasa orang Kedah..
Maksudnya sarapan la...
Heeee....
Tapi dah tinggal sengsorang..
Agak- agak ada ke aku nak sarapan..?
Haaa....branch terus...
Breakfast & lunch

SAMBAL SOTONG NOSTALGIA
1 kg sotong kecik
1 asam keping kecik
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
10 cili padi
1/2 cawan minyak

Bahan Blend:
30 cili kering
1 bawang besar

1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan sotong dan masak hingga sotong berubah warna
2. Angkat sotong dan ketepikan
3. Panaskan minyak anggaran 1/2 cawan dan tumis bahan blend hingga garing dan naik minyak
4. Masukkan asam keping,garam dan gula
5. Bila naik minyak,masukkan sotong yang sudah 1/2 masak tadi
6. Sesuaikam rasanya sertaasukkan cilinpadibyang dipatah2kan dan masak hingga sotong kecut dan sambal kering serta naik minyak..



Mak aku cakap sotong ni kena masak 1/2 masak dulu untuk kurangkan air sotong.



Selepas baham tumis dah  garing baru masukkan semula sotong 1/2 masak tadi


Mak aku cakap walaupun dah 1/2 masak tapi sotong masih mengeluarkan jusnya dan kuah akan kembali cair


Kena terus masak lagi hingga nampal kuah kering dan naik minyak..
Mak aku cakap specialnya sotong kecik2 ni
Sebab ia tetap lembut dan x liat walaupun dimasak lama....


Masukkan cili padi yang dipatah2kan...
Haaa...mak aku kata kalau nenek masak
..xde la letak cili padi..Ini mak aku yang tambah
Masa aku makan aku cuba buat macam yang mak aku cakap tu..
Jolok jari dalam badan sotong pastu baru gigit sampai tergigit jari..
Tapi xde lah aku nak snap pic sebab nampak samacam...
Hahahaha....

2 comments:

  1. Ooko baru tahu ...sotong kena masak separuh msk jtk buang air sotong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah yang mak kiter bagitahu...kiter makannnn jer...hehehe

      Delete