Saturday 15 September 2018

CUCUR KEMBONG CICAH GULAI PERANGAT

Cucur Kembong Cicah Gulai Perangat..
Gulai tu kalau kat Kedah mean Curry..
Haaa... tau dak perangat tu kebendernyer..?
Haaa...mak aku cakap perangat tu bahasa utara yang masudnya dipanasakan..
Orang Kedah kalau panas xepa x kata panas..
Depa kata HANGAT..
Tapi nenek x cakap hangat pun..
Nenek cakap panas jugak sebab dialek orang kampung nenek x Kedahan sangat..
Mak aku kata dialek kampung nenek tu campuran dialek Patthani...
Sebab tu kalau AIR pun orang jampung nenek x cakap AYAQ...
Tapi cakap AER..
Kalau dialek Baling mak aku cakap  AIR tu dorang sebut "A" jer..
Lagi sempoi...
So..kalau dorang sebut BILIK A
Ada 2 kemungkinan...
Mungkin Bilik A..B..C dsbnya
Tapi mungkin juga maksudnya Bilik Air..
So..macamanan nak bezakan..?
Mmm...mak aku kata tengoklah kesesuaian ayat tu..
Apa topik yang dibincang..
Kalau benti kat R&R nak gi Bilik A tu mean Bilik Air la..
Kalau pergi interview...kalau dia cakap Bilik A tu mean bilik A..B..C la...
Kalau gi jumpa doctor?
Haaa....yang tu doctor kena jelaskan betul2 kepada patients...
Sebab mak aku ada  citer....
Kalau kat Kedah memang famous citer sorang Pakcik dari Baling  gi klinik..
Nurse panggil Pakcik tu suruh masuk Bilik A
Tapi pakcik tu pergi masuk Bilik Air.
Sebab dialek tempat pakcik tu A tu juga bermaksud Air..
So..Bilik A...is Bilik Air
Haaaa...kalau camtu bukan salah pakcik tu..
Bukan juga salah doktor la .
So...salah siapa..?
SALAH INFORMATION..!!!
Kikikikiki....
Tapi mak aku cakap x tahu la citer tu memang betul2 berlaku atau sekadar joke..!


Cucur Kembong Cicah Gulai Perangat..
Cucur plak @ Kedah maksudnya Kuih..
Kalau Cucur Kembong maksudnya Kuih Kembong la ..
Memang kuih ni kembong pun .
Macam bola


Sebab masak KARI KEPALA SALMON kat sini...
Maka dah pastilah mak aku juga akan masak Cucur Kembong ni
Sebab mak aku cakap  typical family nenek..
Kalau masak kari ..
Lepas tu akan ada la menu Cucur Kembong Cicah Kari..
Mak aku cakap sejak dulu2 kalau nenek masak kari..
Kuahnya akan disimpan dan  dipanaskan untuk dimakan besama Cucur Kembong pada esok pagi sebagai sarapan..
Tradisi tu mak aku cakao berterusan samoai sekarang
Kalau balik Kedah
Kalau nenek masak kari..
Mak aku akan buat plak Cucur Kembong
Kat KL.punemang camtu..
Seiingat aku memang dari aku kanak2..
Kalau mak aku masak kari..
Mesti dah tahu..pasntu akan ada menu Cucor Kembong Cicah Kari
Tak pun mak aku akan masakkan capati or roti canai frozen cicah kari


 Kari Sammon ni sebab hanya aku ngan mak aku jer yang makan
Ada baki 2 ketul isi salmon dalam kuali
Kuahnya buat cicah cucur kembong ni..

Aku suka Cucur Kembong sebab dia gumuks kembong
Isi dia macam pau


Bila cicah ngan kuah kari semalam..
Mmm...dia nyer kembong dah jadi kembang...
Nyum3...
Sedap baq ang...!!
Haaa...aku dah boleh speaking Kedah sejak Faiz Kedah masuk kelas aku..
Haaa...Faiz tu orang Aloq Staq..
Dia nyer Kedahan...memang pekat giler..
Daq2 lain selalu kutuk dia cakap pekat sangat sampai dorang x faham..
Tapi dia selamber jer..
Dia cakap lidah dia kalau kikis dengan cicncin emas pun x boleh buang loghat Kedah..
Haaaa....dah tu dia selalu speaking ngan aku ar dalam kelas..
Sebab dia tahu bila dorang bahan kan dia..
Aku akan bela
Haaa....kena la bela dia sebab dia sekapai ngan mak aku..
hahahahahaha.....
Mesti Faiz tu lun pernah makan Cucur Kembong Cicah Gulai Perangat jugak kot..


CUCUR KEMBONG
1½ cawan tepung
1 caaan air suam
1/2 sudu teh garam
3 sudu gula
1/4 sudu teh yis mauripan

1. Gaul tepung dengan garam,gula dan yis
2. Tuang air suam sikit demi sikit dan bancuh sampai jadi batter pekat
3. Biarkan 10 minit
4. Panaskan minyak dan sudukan dlam minyak panas..goreng hingga garing 
5. Buat hingga habis..




Adunan batter yang siap dibancuh dan dibiar 10 minit

Cucur Kembong sedang digoreng
Mak aku cakap sebab guna sudu untuk cedok batter tu ...bentuk dia x bolat sangat..

Untuk Cucur Kembong bulat2 mak aku pesan soh gunakan tangan untuk jemput adunan.
Untuk step bye step supaya kuih kembung bulat2 cantik boleh tengok post 
CUCUR KEMBONG BULAT- BULAT kat sini..

Ok...bye






4 comments:

  1. Replies
    1. Cicah rotinpun sedap kannn...Kalau mak kiter masak Kari Ayam...mesti mak kiter beli Roti Benggali..riti slice yang siap buang kulit tu..sedapp

      Delete
  2. Singgah dari google photos xD Artikel baru rupanya. Google pon sebab kompius tgk contact whatsapp tulis kuah perangat. Ingat apa benda la kuah perangat tu xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha....bahasa utara...kalau panas depa cakap hangat...kalau skit hati depa kata hangat hati...kuah semalam yang dipanaskan dipanggil kuah perangat

      Delete