Sunday 12 November 2017

JEJEMPUT JAGUNG RANGUP

Jejemput Jagung Rangup...
Biasanya orang makan waktu petang
Tapi we all makan waktu malam
Hahaha....xde sesapa nak kisah pun..
Sendiri punyabperut
Sendiri punya tekak
Sendiri punya badget



Naper ada 2 bekas?
Ada 2 bekas sebab 1 bekas simpan untuk abang
Nanti balik kerja mesti abang lapar
Haaas...cam biasa la...
Mak aku mezti soh asingkan sesiap
Kalau makan lauk pun camtu..
Masti asingkan dalam mangkuk or piring lain jika ada yang belum balik
Kalau ikut aku...
Lepas makan nanti baki tu simpan la kat abang
Tapi cam biasa la aku dah x kan buat camtu
Dolu aku x tahu..memang aku..pun pernah buat..
Makan dulu..baki baru simpan untuk sesapa yang belum makan
Tapi lepas mak aku dah bagi tau..
Kalau nak simpan untuk orang kemudian
Asingkan sesiap dalam bekas lain sebelum kita makan..
Jangan biasakan makan dulu dalam bekas sama
Baki tu tinggalkan untuk orang kemudian..
Tu namanya sisa..
Haaa...tapi mak aku kata ni kes kalau ada yang belum balik atau ada yang x dapat nak joint makan time tu la..
Kalau setakat kakak tengah mandi ke..
Abang tengah berry ke...
Makan jer lah dalam pinggan tu..tinggalkan sikit baki dalam pinggan sama pun...sebab pastu memang dorang plak akan sambung makan kuih @ lauk tu..
Hehehehe...sesajer jerk nak panjangkan tulis...
Sebab jejemput ni xde pic step by step
Mak aku x cakap pun nak masak jejemput jagung ni
Pastu tengok dalam folder pun xde pun pic proses masak jejemput ni



Jekemput Jagung Ranguo
Mmm...memang rangup
Masa panas- panas la...
Masa dah sejuk ..kurang la rangup dia
Mak aku cakap sebab guna campuran tepung beras dan tepung gandum


Ni baki dalam bekas
Adunan jejemput tu la...

JEJEMPUT JAGUNG RANGUP
1 tongkol jagung
½ cawan tepung jagung
½ cawan tepung beras
½ sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 sudu air kapur yg jernih
½ bawang besar- dadu halus
1 pokok daun sup
1 genggam bilis
¼ cawan air
Minyak untuk goreng

1. Hiris jagung ambil isinya sahaja
2. Campur isi jagung,tepung beras,tepungvgandum,air kapur,garam,gula dan gaul sebati
3. Tambah bawang,bilis dan daun sup
4. Panaskan minyak dan cedok sesudu demi sesudu kedalam minyak panas.
5. Goreng hingga garing


Sedap dicicah ngan Thai Chilly Sauce
Tapi makan cenggitu pun dah sedap..
Kena ada teh 0 panas la...
Mmm....bismillah...

No comments:

Post a Comment