Mak aku kata nka masak bubur jagung...
Singgah Hero ..mak aku suruh agi amik jagung 2 tongkol...
Kata mak aku jagung yang ada kat umah baki buat pegedil jagung tu ada lagi 1 tongkol...
Tapi sebab dah kecut mak aku kata x sedap nak masak bubur
Hari tu mak aku kata nak masak Bubur Asyura....
dah beli jagung,ubi kayu 7 kacang semua...
Tapi sampai hari ni aku x nampak pun Bubur Asyura...
Bila tanya...
Mak aku kata x best nak buat Bubur asyura sorang2...
Kata mak aku ...Bubur Asyura akan jadi best kalau buat gotong-royong ramai-ramai....
Hmmm...x dapek den nak nolong do...
Lagipun aku bukan suka sangat pun Bubur Asyura tu....
Tahun lepas masa mak aku buat ramai-ramai tu aku makan sikit je...
Mak aku bagi pada jiran2 je...sebab hanya mak aku yang suka makan ...mana nak habis..
Pastu nampak mak aku juga da beli Nangka ni...
Kata mak aku..kalau nenek tengok ni...
Maunya nenek mengucap dua tiga kali sebab tengok harga nangka ni 6 ulas = RM2.99
Tapi kena bayar RM3.00 tau..
Jadinya seulas harganya 50 sen..
Mak aku kata nenek akan ngucap dua tiga kali bukan sebab terkejut harganya mahal...
Tapi nenek akan nyesal sebab kat kampung buah nangka ni biar ayam je makan...
Kalau bawa kat KL tentu nenek dah kaya sebab boleh jual seulas 50 sen...
Kalau 10 ulas = RM5
Kalau 100 ulas = RM 50
Kalau 1000...?
Kalau 1,000,000...?
Hahahaha...jutawan nenekku doh...!!!!
Hahahaha... aku dah mula berangan Mat Jenin...
Jagung ni ni aku hanya suka kalau mak aku buat Pegedil je..
Kalau lain2...hmmm...aku x minat
Mak aku...?
Semua mak aku sukaaa....
Tengok isi nangka ni macam isi cempedak jew....
Tapi mak aku kata x sama...
Mak aku suruh cari perbezaannya...
Hmmmm....aku x nampak pun bezanya...
Cuma isi nangka keras la sikit dari isi cempedak...
Tapi mak aku tetap juga kata ada lagi perbezaanya...
Hmmmmm
Bila aku dah give-up...
Mak aku pun tunjukka...
Ni ha.....Bijinya
Biji cempedak xde sarung ni..
Biji nangka ada sarungnya
Ni la sarung biji nangka tu...
Rasa sasarung biji nagka tu manis tapi ada juga rasa kelat...
Mak aku dah potong2 isi nangka tu panjang-panjang...
Mak aku kata nak masak Pengat Nangka....
Kata mak aku dah lama x makan Pengat Nangka
Mak aku kata ....buah nangka ni kalau masak pengat...baunya harum 1 kampung...
Eh...sini mana ada kampung...
Harum satu KL kot...hahahaha
Tapi bila dah masak aku nampak ada Bubur Jagung....
Pandang lagi nampak isi nangka pulak...
Bila tanya mak aku...
Mak aku kata mulanya nak buat Bubur Jangung...
Pastu teringin nak makan Pengat Nangka...
Akhirnya mak aku kata campur je dua-dua tu...
Hmmmmm...
Habis tu nak panggil Bubur Jagung ke Pengat Nangka...?
Mak aku kata panggil je Bubur Jagung Pengat Nangka..
Hahahaha..cam tu plak...
Mak aku kata sedap & nostalgia...
Hmmm...mak aku kan sikit2 nostalgia...
Aku makan la juga semangkuk...
Kakak langsung x makan...
BUBUR JAGUNG PENGAT NANGKA...
5 ulas nangka
1 tongkol jagung
1gula kelantan
sikit garam
4 cawan santan
2 sudu sagu-rendam 20 minit
1 daun pandan
1. Hiris jagung ambil isinya
2. Potong isi nangka.
3. Masukkan nangka & jagung dalam periuk & + santan..
4.Masukkan daunpandan & masak hingga mendidih.
5 Masukkan sagu yang dah direndam & biar mendidih hingga sagu jernih.
6. Masukkan gula kelantan & sikit garam..
Siappppp...!!!!
Sebabnya kakak dok layan Sup Tulang yang dia masak ....
Kakak vangga doh...
Bila mak aku asyik puji kata Sup Tulang yang kakak masak tu sedap...
Hmmmm...vangga la tu...
Eh,aku pun pandai masak rendang tau...!!!!
Kakak masak Sup Tulang ni sebab semalam tu kakak masak Sup Kentang..
Mak aku kata sedap..
Pastu mak aku kata kalau buat Sup Tulang lagi best,..
Tu la agaknya kakak masak sup Tulang kot...
Tulang daging Qurban ....
Resipi...?
Hmmmm....memang berjanggut la nak tunggu kakak aku tulis....
No comments:
Post a Comment