Hmmm...entah sebab mak aku memang pernah buat sebelum ni...
Panggil Pegedil Jagung...!!!
Tapi kalau tengok kat google...namanya Bakwan Jagung..
Kata mak aku mungkin juga sebab lain tempat..lain panggilnya..
Contohnya Cucur Jawa...
Nenek panggil Cucur Jawa..
Tok Lang cakap Cucur Tuang..
Tengok masa beli kat Kuching dia tulis Penyaram..
Kuihnya sama rupa...sama rasa..
Yang penting sama sedap...nyum3....
Heeeeee.....
Semuanya ada 5 jagung...
Penjodoh bilangan untuk jagung ialah....tongkol
Lima tongkol jagung....heee
Tapi 3 tongkol mak aku dah siap hiris-hiris..
Jadinya tinggal lagi 2 tongkol...
Bukan ikan tongkol ye...!!
Minggu lepas masa balik kampung nenek ada beli banyak jagung...
2 hari mak aku masak Pegedil Jagung ni...
Pak Njang pun suka...
Tapi masa nak balik tu gerai jual jagung tu belum buka lagi sebab masih awal pagi...
So...x dapat la nak beli jagung yang fresh tu...huhuhuhhu..
Mak aku suka sangat jagung....
Jagung rebus la...
Jagung Bubur la...
Nasi Goreng pun mak aku buleh bubuh jagung,,,,hadoi...
Aku...?
Aku hanya suka Pegedi Jagung jew.....sebab ada udang...pastu sebab x manis....yang lain aku x suka..
PEGEDIL JAGUNG...mak aku
2 tongkol jagung
beberapa ekor udang
4 sudu tepung jagung
1/2 cant garam
1 camt gula
1 poko daun sup
1 bawang besar
1 telur
Minyak...
1. Hiris jagung ambil isinya
2. Bahan lain
3. Cincang bawang..daun sup & udang yang dah buang kulit
4. Campur jagung,udang,bawang,daun sup,garam & gula
5, Gaul rata..
6. Tabur tepung jagung
7. Gaul lagi.....
9. xyah tambah air...kacau hingga rata...bentukkan leper nipis & goreng dalam minyak yang banyak...
nyum3...krup3....glup3....zzzzzzz......
No comments:
Post a Comment