Monday, 11 June 2018

PULUT MANGGA vs MEEHOON GORENG

 Pulu Mangga...a.k.a Pulut Pelam
Haaa...mak aku cakap orang KL panggil Mangga
Omputih panggil Mango
Orang Kedah panggil Pelam
Orang Kelantan panggil pauh



 Pulut Mangga juadah iftar semalam
Sabtu...Ramadhan 24 1439
Dah banyak hari aku cakap nak makan Pulut Mangga..
Dapat juga..


 Mak aku cakap guna secawan pulut jer
Nak makan berdua jer pun..
Kakak x balik
Abang iftar kat tempat kerja




Mak aku tgh marathon lagi siapkan biskut raya..
Mmm...tapi dah x best balang putih dah habis..
Tinggal balang penutup merah tu dah nampak old la...Minggu lepas semua balang putih..nampak sweeet jer..!
Kata mak aku nak siapkan yang kawan2 abang dan kawan kakak order..
Mak aku cakap kalau nak masak Pulut Mangga senang sikit sebab boleh masak sambil buat biskut..
Sebab tangan xde nak kena pegang ikan ayam bagai...
Sebab kalau tengah buat biskut mak aku cakap tangan xleh nak campur- campur pegang ikan bawang bagai...
Ni resipi versi banyak sebab c&p dari SINI....



PULUT MANGGA .mak aku
 Pulut:
1 kg pulut- rendam semalaman
3cawan santan pekat+ 1 sudu teh garam + 2 sudu teh gula
1 helai pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau

1. Kukus pulut hingga masak
2. Santan dicampur garam,gula dan pewarna hijau..
3.Bila pulit masak...gaulkan pulut bersama santan tadi hingga rata..
Memang mula2 nampak macam santan banyak dan sedikit melekit bergaul santan.
Biarkan sekejap...Pulut akan menyerap santa  dan akan jadi berkilaf
4. Jika nak terua makan x perlu kukus semula
    Lagi lemak pulut digaul santan tanpa dikukus
    semula..
TETAPI jika untuk tahan lebih lama...Kukis semula pulut bergaul santan ..TANPA ditutup ..
Ini untuk mengelakkan pulut menjadi lembik kerana wap berkumpul...


Sos Santan:
3 cawan santan pekat
Jika guna santan kotak( 1 kotak santan + 2 cawan air)
2 sudu tepung beras
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu tehb gula
1 helai pandan
- Bancuh semua bahan sos santan dan masak hingga mendidih dan pekat.
- Hidang bersama pulut mangga






Pastu jangan lupa beli buah mangga..
Hahaaa...
Tapi pastikan mangga jenis juicy dan manissss


Mangga ni walaupun kulit di hijau tapi isi dia lembut...kuning...manissss...juicy....xde fiber..


Cedappppp...


Mak aku juga ada buat Meehoon Goreng Singapore.
Haaaa....kalau meehoon putih pedas lada hitam ni mak aku cakap namanya Meehoon Singapore..
Pukul 6.30.... tengok mak aku dah kemas2 basuh bekas buat biskut..
Mak aku cakap dah siap biskut..
Nak sambung masak untuk iftar..
Sambil mak aku masak meehon ni..aku susun- susunkan balang biskut
Yang ni pun dah selalu mak aku masak..
Ada resipinya KAT SINI....

2 comments:

  1. salam, bestnya buah mangga. Tapi tak pernah dengan pulut.. not keen..

    heheh
    mee hoon adalah favourite ku.

    ingat mak siap beli cool box dalam 100 litre cam tu. boleh beli ikan ikan udang sotong dari pasar kemboja...
    Bila balik raya nanti.

    make sure ikan seafood balik siang siap cuci garam kunyit dan letak sikit sesudu gula.. dan pack untuk sekali makan.So simpan dalam freezer. Bila nak balik senang susun elok elok dalam cool box. Pesan mak suruh cari polystrene ice box..kat chow kit ke etc..beli yang 50 litre dua..

    so kalau berat senang boleh split the weight.

    kalau cari di lelong kena cepat sebelum cuti. google for Polystyrene Ice Box - Medium Size (Shrimp, Fish & Plant)

    https://www.bubblewrap.com.my/fish-m-37.html

    kalau beli yang solid even better as you can save.




    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..Sis Nor kena try kheen khoa neow ma muang ( mak kiter ajar bahasa Siam)
      Grrrr...dah otw balik kg .lupa nak igatkan mak kiter pasal cool box....huhuhu
      Tapi politerine box tu nenek ada buat isi ice cube...ting..!! nanti leh cilok polisterine box nenek nyer..kikiki..
      TQ sis Nor...Selamat berpuasa lagi 2 hari

      Delete