Thursday, 31 May 2018

KARI KEPALA IKAN.

Head Fish Curry...
Kari Kepala Ikan la....
Lauk iftar hari apa ntah...
Yang aku ingat bulan ouasa ni dah wx mak aku masak kari..
Isnin tu kari Ikan Tuna..
Yang ni minggu lepas nyer nj..
Kari Kepala Ikan..


 Kalau masak Kari Kepala Ikan biasanya mak aku jer akan makan kepala ikan tu..
Aku x suka kepala ikan..
Kakak pun x suka
Abang lagi la x suka ikan..
Tapi walaupun x suka kepala ikan...
Ada 1 part pada kepala ikan tu yang aku suka..
Pipi ikan...
Haaa....pipi ikan memang la x tembam..
Xde la lesung pipit bagai
Tapi dia nyer isi ikan yang kat pipi tu memang sedao...
Texture dia macam isi ayam bahagian drumstik
Memang sedap..
Tapi biasa la ...mende sedap ni selalunya sikit jer...
Atau pun mende sikit tu yang selalunya sedap??
Haaa....both of them...!


 Kari Kepala Ikan mak aku cakap lebih ngan dicampur bendi atau terung..
Yang ni mak aku campur terung dan tomato...
Kata mak aku kalau nak kasi terung kari rasa sedap...better digoreng dahulu terung tersebut sebelum masukkan dalam kuab kari..
Mmm...tapi kalau terung aku hanya suka
TERUNG GORENG macam kat sini....
Sebab rangup dan sedap..
Kalau terung yanv masak sampai lembik tu..
Mmmm...that not my taste la...


 Lagi satu pesan mak aku
Kalau masak Kaei Kepala Ikan better masak dalam kuali
Sebab senang nak masak kepala ikan yang besar..
Kalau masak dalam periuk kecik nanti bila dialih2kan kepala ikan akan hancur dan tak cantik...



KARI KEPALA IKAN
1 kepala ikan -apa-apa ikan
10 cili padi
1 biji tomato masak
2 biji terung panjang (terung ungu)
2 asam keping
4 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
3 sudu serbuk kari ikan
1/4 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan tumis:
3 bawang merah hiris
3 bawang putih hiris
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari

1. Terung dibasuh dan potong agak tebal
dan goreng hingga separuh garing
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis
3. Masukkan remoah kari yang dibancuh dengan 1 cawan air dan masak hingga naik minyak
4. Masukka  kepala ikan,asam keping dan garam.
5.Masukkan santan cair dan biar mendidih
6. Tambah santan pekat dan terung goreng,tomato potong dan cili dipatah2kan.
7. Perlahan api dan biat kuah mendidih perlahan dan naik minyak
8. Sesuaikan rasa


Step by step  boleh tengok KAT SINI.....




Kalau ada kari...
Mak aku cakap kalau masak kari..
Wajib ada ikan goreng atau ikan masin dan sambal belacan bersama ulam....


Masa ikut mak aku gi kedai mamak tu nak beli rempah kari...
Ada gerai jual kuaih tepi kedai mamak tu
Aku nampak Kek Batik ni
Teringin...
Beli 4 keping


Tapi masa iftar aku cuma makan sekeping jer...
Sebab.....
Mmmmm.....aku rasa kureng la..
Mungkin kek batik ni sedap sebenarnya..
Tapi cuma x kena ngan selera aku jer..
Sebab rasa kering dan x moist macam kakak buat..
Kakak buat lagi sedap...
Dulu kakak rajin gak masak dessert...
Termasuklah  PUDING KEK BATIK kebanggaan kakak kat sini...

Puasa kali ni...
Mak aku banyak minum minuman panas
Aku pun masa awal2 puasa jer banyak minum ais
Dah lepas seminggu puasa banyak minum hot drink..
Kalau minuman sejuk pun...hanya yang disejukkan...
xde ais...sebab...mmmmmm..
Tapi minggu depan rasanya aku nak minum ais plak la...sebab nak.minum banyak2..
Kenapa minggu depan..?
Sebab sekarang tengah pantang ais..
Hehehehe...s*ngg****

2 comments:

  1. kalau dilihat bila minum minuman panas waktu berbuka ... lepas tu tak rasa mengah dan tak rasa haus.. walau pun minum berulang kali.

    kalau nak elak sakit tekak batuk... berbuka la air suam panas ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmm...memang tahu minuman panas lebih baik untuk iftar tapi tekak ni bukan sekolah...Nakkk juga minuman yang sejukkk....heeeee

      Delete