Wednesday, 13 June 2018

KUIH KERBAU GULING VIRAL.- SEDAP KER..?


Kuih Kerbau Guling..
Kuih Viral of Ramadhan 1439..
Mmm..betul kot..rasanya Kuih Kerbau Guling la selalu orang viral dalam IG..FB..WA.
Semua orang bercerita Kuih Kerbau Guling...
Jujur..jujurnya aku x pernah dengar dan x pernah tengok..opkos x pernah makan sebelum  ni...




Bila kat TV...kat surat khabar..kat youtube semua citer pasal Kuih Kerbau Guling..
Tapi semua tu cakap Kuih Kerbau Guling hanya popular di Selatan Thailand dan negeri- negeri yang dekat dengan Thailand
Macam Kelantan..Perlis dan Kedah
Macamaner aku tahu..?
Mmm...dah viral kan..
Lagi 1....Achik ada post kt Family WhatsApp..
Achik kata kat Bazar Ramadhan ada jual Kuih Kerbau Guling..
Mmm....mak aku dah excited nak rasa Kuih Kerbau Guling..



Hari Selasa otw balik Kedah..
Achik dah pre order Kuih Kerbau Guling ni
Achik cakap kena pre order sebab kalau walk in ..harus x dapat..
Drive thru memang xde lah...hahahaha

So...hari Selasa iftar Ramdhan 27
Antara kuih iftar...
Kuih Kerbau Guling ..
Apa rasa Kuih Kerbau Guling..??
Macam Puding Jagung
Macam Kuih Talam
Macam Bubur Asyura versi plain..
Kuih dia kenyal goyang- goyang
Kuih ni gedik- gedik
Kuih ni memang HITAM...
Apa rasa Kuih Kerbau Guling?
SEDAP KER..???
Mmmm....no komen
Sebab aku x selera nak makan...
Aku langsung x rasa nak cuba..
Mak aku suruh cuba rasa sikit..
Tapi aku KATAKAN TAK NAK..!
Haaa...macam iklan rokok..
KATAKAN TAK NAK KEPADA ROKOK..!!
Hahahaha...
So..kalau nak tahu rasa dia kena tanya mak aku..
Sebab aku nampak HANYA mak aku yang makan..
Pakcik beli 10 keping besar..
Setiap keping selebar tapak tangan..
Memang besar- besar..
Tapi aku nampak hanya mak aku yang makan..
Nenek..Achik..Pakcik..Aqil..Haikal...kakak memang aku x namapak sesapa pun makan..
Aku pun x makan
Mak aku cakap texture kuih ni macam KUIH KASWI tapi versi lemak..
Rasanya kenyal..manis dan lemak..
Tu jer komen mak aku


Ni pic by Achik
Achik cakap inilah proses memasak Kuih Kerbau Guling..
Achik snap pic ket tempat orang masak Kuih Kerbau Guling ni
Dimasak dalam loyang besar sebesar sebesar dulang
Achik cakap penjual tu cakap setiap hari memang kuih ni akan habis awal
Sebab tu sesapa yang nak beli kena buat pre order..
Kalau x...ikut nasib la..
Begitu lah kisahnya Kuih Kerbau Guling...

2 comments:

  1. Salam kuih Tu Nama sikit gempaq...nampak kuih kaswi.
    Sekali jeling nampak kerbau juling.. dua Kali Baca Nama sikit gempaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan....
      Mmm...tu namanya power of viral..
      Mampu memajukan bznz dan jugaampu mejatuhkan bznz orang lain..
      Tapi kalau baca info kuih ni dah lama dh wujud di Thailand dikenali sebagai "khanom Piak Poon"..
      Haaa....jangan tanya maksud dia..
      Sebab tanya mak kiter pun mak kiter cakap khanom tu kuih...Piak Poon tu agaknya kerbau guling la kot..hahaha

      Delete