Tuesday, 12 June 2018

JOM BALIK RAYA.....

 Nak balik kampung  dah...
Amik kakak jap...
Terus balik Kedah...
Tapi dah nak tengahari baru nk gerak




Perjalanan jauh x kurasa...
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin bertemu sanak saudara
Yang selalu bermain dimata..
Haaaa...lagu yang bukan lagu raya
Tapi selalu nyanyi time nak balik raya
Heeee



Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan cerah bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira...
   Balik kampung..
   Oho...ho..ho balik kampung..
   Hati girang....



 Asal nak benti rehat kat R&R Tapah
Tapi mak aku nak benti RTC Simpang Pulai.
Mak aku cakap nak feel raya kat situ..
Sebab kat RTC...selalunya ada deco raya...
Ada khemah jual kuih raya..
Bukan nak beli pun
Tapi nak feel raya jer


 Haaaa....ni kat RTC la...
Kan dahac raya....
Ada Ketupat...
Ada Rendang


 Kuih Raya pun banyakkk
Mmm..... laparrr...


 Coq raya lagiii..


 Deco raya...
Mmm....best...
Macam raya laaa....


 Lemangggggg.....
Best tengok live kacau dodol dalam kawah
Bakar lemang...guna kayu...
Masak rendang dalam kawah...


 Ramai orang lain pun tertarik nak tengok orang kacau dodol

Huh...penatnya tengok...
Kena kacau tanpa henti berjam2..
Tapi xkan nak tunggu dorang masak sampai siap...
Heee  ...ok jom teruskan perjalanan..
Nanti sambung....!

4 comments:

  1. Salam,

    selamat hari raya.. dah balik kampung dah... sure best.

    Sini raya biasa aja. Cuma kena beratur beli ayam halal dah start. Sembahyang raya time table dah start ditampal kat regent's mosque dan local mosque. The first one is at 7am and it will be repeated conducted up to 6-7 times pending on the crowd and sebelum masuk fardu zuhr.
    Sib baik raya dijangkakan jatuh pada harijumaat. kita cuti sehari je annual leave . esok keja lagi.
    petang ni pegi beli ayam dan sedikit sayuran.masak simple je kot... ayam masak ros dan acar salad je. Nasi putih je kalau tak sempat nak buat tomato.

    LA dua kali khabar kan pasal cool box tu boleh lupa... camno??
    anyway, kalau worst case scenario, ikan udang yang dibeli seafood etc tu semua dibasuh siang siap siap, di kunyit siap siap.. pack untuk sekali masak.Individu plastic. letak dalam freezer. Pagi nak bertolak ambil satu bekas container, ambil makanan yang dibekukan dan bungkus dalam kertas surat kabar yang tebal. 5-6 lai wrap it. letak dalam kotak and top bungkus juga and then into the container... should tahan sampai 4jam setengah drive. Should be ok..

    Akhir kata selamat hari raya... maaf zahir dan batin.. salam untuk semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe....Low memory..hihihi
      Semoga sis nor bahagia di hari raya dan mendapat jodoh yang baik2..muahhaaa

      Delete
  2. lagi satu khabar kat mak, petai, daun kesum, serai, limau perut,kunyit dan lain lain kalau dikupas cuci masukkan dalam plastic beku untuk sekali makan. Boleh aja disimpan dalam freezer. termasuk cili padi..so kalau mende mende diatas tu murah kampung, borong buat camtu je...

    sebab kat kl semua nya mahal... lagi lagi bulan ni gaji dah habis pre raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ops...herb pun boleh frozen ek...
      Hehehe...kiter tak tahu...
      Nanti nak try la...
      Pastu leh fell kengkonon kita kat obersea..hee

      Delete