Saturday, 2 June 2018

KAMBING BLACK PEPPER LAGI...

Kambing Masak Black Pepper lagiii...
Semalam nyer lauk iftar
Mak aku cakap x plan pu  nak masak kambing..
Plan asal nak.masak ayam jer .
Tapi kenapa masak kambing..
Haaaa....ada ceritanya...


Ceritanya sebab mak aku cakap sebab lupa nak simpan daging kambing tu dalam freezer..
Kerana tu ...daging kambing dah terdefross...
Kalau daging dah defross mak aku cakap x elok nak simpan semula ..
Sebab tu kalau nak simpan daging ke..ayam ke...ikan ke apa ke...
Elok pack kecik2 untuk sekali masak
So...bila nak masak just kuarkan yang nak masak jer..
Xde lah nak ken kuarkan semua defross..
Pastu baki tu jkena frozen semula...
Tapi yang x bestnya sebab daging kambing hari ni ada rasa keras sikit..
Mak aku cakap sebab start masak dah pukul 6.30...
So...x cukup masa untuk daging empuk dengan elok
Kambing plak memang ambil masa untuk lembut
Tapi kalau dah nama kambing..
Keras sikit2 xde masalah untuk aku...
Sebab kambing memang sedap..
Cuma kena kunyah lama la skit..
Selalu mak aku masak lembut jer dagingnya sebab dimasak lama atau direbus terlebih dahulu...
Yang ni pun mak aku cakap dah rebus..
Tapi rebusnya sekejapan sangat sebab dah nak masuk waktu iftar...
Mak aku cakap nasib baik ada stok black pepper sauce yang mak aku buat masa iftar

 KAMBING BLACK.PEPPER
300 gm kambing kiub
1 bawang bssar
1 cili.merah
1 sudu sos tiram
1/2 sudu teh tepung gandum
1 pokok daun bawang
2 sudu minyak

Bahan Tunbuk
1sudu lada hitam
1 ketul kecik halia
3 bawang putih

1. Rebus daging kambing hingga empuk
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk
3. Masukkan daging kambing dan air rebusannya dan sos tiram
4. Masak hingga mendidih .
5. Masukkan bawang besar bancuhan tepung gandum dan kacau hingga nampak kuah pekat
6. Sesuaikan rasa dan tbah daun bawang


Takde kuih...
Hanya ada mangga jer untuk dessert


3 comments: