Sunday, 17 June 2018

RAYA KEDUA- ANTARA BALING & SIK

Diary Raya ke-2
Misi ke Baling..
Actually Weng...
Weng tu nama pekan kecik dalam Daerah Baling...
Dua- dua nak pergi..
Baling dan Sik
Tapi kita gerak yang jauh dulu..
Baling...
Baling ni dah dekat sempadan negeri Perak
Tak jauh dari Sempadan Thailand juga..

Bertolak dalam pukul 11
Pukul 12 lebih baru sampai
Sebab jauh...
Perjalanan  hampir 2 jam jugak
Ni rumah adik arwah atuk
Tahun lepas turn dorang datang rumah we all
Raya 2017 dorang yang datang jadi TETAMU RAYA KE-4 kat sini
Tahun ni tern kitorang plak beraya ke sana
Tahun lepas dorang datang ramaj
Tapi kitorang ke sana 2 kereta jer
Achik anak beranak
Kitorang...
Abang xnak ikut


Dah makan kuih..minum air..
Kuar tengok dorang punya Kebun Cili Padi
Tengah berbuah lebat...
Tengok jer tau...!
Tak petik pun..
Heeee


Agenda wajib kalau datang sini ialah masuk sungai
Haa...sungai ni  belakang rumah tu jer


Mula aku turun juga
Tapi tengok air sungai tu agak dalam sebab musim hujan
Mmm...xkan nak selak kain sampai peha..
Hahaha
Tapi kakak selamber dua lamber jer angkat kain sampai peha..
Main air ngan Aqil & Haikal



Layan handphone jer lah



Aqil dah geram nak.mandi
Tapi x bawa baju tukar


Aqil...kejap nak turun
Kejap nak naik sebab takut air
Dah naik nak trun plak sebab geram nak mandi
Hahahaha...


Dah lebih 1 jam kat situ...
Salam2...
Gerak ke Sik plak


Sampai Sik dah dekat pkl 3
Umah Long Tah
Anak sedara nenek
Macam2 Long Tah hidangkan...
Tapi sayang aku dah terdelete semua pic kat umah Long Tah..
Huhuhu...ni la akibat x bawa charge camera.
Guna hp...kejap jer memory penuh aku nak clearkan...dh terdelete sekali pic umah Long Tah
Huwaaaaaa....
Yang tinggal hanya 2 pic  ni jer


Aqil tengah makan durian..
Long Tah hidang lemang...
Durian...
Pisang...
Rambutan...
Siap bagi bekal bawa balik lemang 2 batang Giant size...
Bagi tempoyak...
Mak aku cakap Sik memang terkenal dengan buah- buahan
Kawasan mukabuminya berbukit bukau
Banyak sungai memang sesuai untuk pokok buah- buahan



Pastu Long Tah bawa tunjukkankan jalan ke rumah sedara arwah atuk dekat2 situ..
Tapi xde rezeki nak jumpa dorang sebab tiada orang..
Terus gerak cari masajid untuk solat


Dah pukul 4 singgah masjid Pekan Sik Dalam
Itu kakak depan bilik aitr masjid tu.
Masjid ni hebat..
Dah pernah citer pasal masjid ni tahun lepas dalam entri  KENDURI SEDAP MASJID HEBAT kat sini...
Lepas solat gerak ....



Hampir 1 jam gerak...
Singgah plak rumah sedara nenek
Ziarah mereka yang kurang sihat
Rumah anak sedara nenek


Dah telanjur masuk pic beraya..
Parking sekali pic ni
Kat rumah Tok Lang
Kakak nenek


Menu wajib rumah Tok Lang setiap kali raya ialah Mihun Sup Utara


Dah makan2...sessi salam2 raya la


Ini lah Tok Lang
Kakak nenek
Nenek dorang panggil Tok Su
Sebab nenek anak bongsu
Tok Lang anak ke-3
Nenek ada 7 adik beradik
Tapi yang masih hidup hanya Tok Lang...Nenek dan Tok Ndak...
Pic Tok Ndak dah terdelete
Tok Ndak katbumah Long Tah tafi la..
Long Tah tu anak Tok Ndak


Rumah Tok Ngah plak


Trade mark umah Tok Ngah ilah Kuih Putu Beras yang comel ni


Putu Beras
Putu Kacang
Kuih Siput
Batang Buruk
Semua Kuih Tradisional

Mmmm...pic dalam folder dah lintang pukang
Jenuh nak susun
Semuanya kerana hanya guna h/phone..
Spoil cemera xde charger
Dah suruh abang cari kat prkan
Tapi kedai tutup

2 comments:

  1. salam,

    bestnya ada kampong ada sungai ada benda best best.. itulah rahmat..


    seronok ye ..makan derian... buah buah..

    kita dah masuk kerja... hahaha....
    cari makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Betul cakap sis not..itulah rahmat
      Heee...dah masuk kerja pun rahmat juga
      Mesti best juga beraya kat office plak..
      Selalu baca kat w/A kalau kerja kena bersyukur sebab ada kerja dan ada rezeki...heee...selamat bekerja

      Delete