Saturday, 25 February 2017

PAJERI NANAS


Pajeri Nanas...
Betul la aku tulis tu..
N.a.n.a.s...Nanas..
Itu ejaan yang betul...
Nenas tu ejaan lama..
Tapi kita tetap sebut NENAS jugak kannnn..!!!
Tak kisah lah..
Tapi kalau jawab dalam test or axam...
Kena la tulis NANAS..


Peceri Nanas...
Mak aku cakap,kalau kat kampung nenek,
Dolu- dolu dipanggil Gulai Manis Buah Lanas..
Haaa...Gulai Manis tu ok la , sebab rasa kuah dia manis..
Tapi Buah Lanas tu, mak aku kata bahasa orang nenek dolu- dolu..
Nenek pun sebut Buah Lanas..
Tapi mak aku ngan Achik aku dengar sebut nanas..
Mak aku cakap generasi nenek dan sewaktu dengannya jer sebut Buah Lanas..



Ni pic Pajeri tu dah kurang isinya..
Sebab mak aku cakap Pejeri ni masak awal pagi semalam sebelum mak aku gi meeting tu..
Mak aku cakap masak sama ngan ngan Butter Chicken tu ,tapi mak aku tutup biar dalam kuali atas dapur..
Mak aku just hidang Butter Chicken jer bawah tudung saji..
Kata mak aku,sajer masak awal pagi sebab nanti mak aku nak makan time balik dari meeting untuk lunch..
Kata mak aku, sebab abang, kakak ngan aku mesti x suka pajeri nanas ni..
So ,sebab tu mak aku masak Butter Chicken untuk we all..
Mmmm...betullah tu..
Sebab aku memang x suka Peceri Nanas..
Manis do....!!!
Cam x kena jer nak makan ngan nasi...
Dah la aku diet..hihihi
Tapi mak aku kata sedap...
Mmmm...sedap tu subjektif
Bukan objektif...
Hihihi..cam soklan pekser lak..


Lagipun mak aku cakap Pejeri Nanas ni kena masak awal biar beberapa jam baru sedap dimakan supaya nanasnya sebati rasa dengan kuahnya..
TAPI...
Bila mak aku balik semalam,masa nak panaskan Pejeri ni,mak aku cakap dah kurang separuh dah lauk ni..
Hahahaha...rupanya Pajeri Nanas ni kakak suka..
Kakak yang makan..
Aku pun x perasan pun kakak makan sebab bz wat homework..
Aku hanya makan roti ngan sikit Butter Chicken..
Abang pun makan Nasi ngan Butter Chicken jer..
Kakak ar...
Hmmmm...kakak dah gang ngan mak aku la tu...suka Pajeri Nanas yang manis tu..
Aku ngan abang gang  x makan pajeri..
Hihihihi..

PEJERI NANAS..mak aku
1 biji nanas madu ( kecik)
1cawan santan cair
1 sudu kerisik
2 sudu rempah kari ikan
( jika suka rasa yang lebih tajam + ½ sudu kari daging)
2 sudu gula
1 sudu teh garam
4 sudu minyak

Bahan Tumis:
2 ulas bawang merah hiris
1 ulas bawang putih hiris
1 batang kecil kulit kayu manis
1 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
1 pelepah daun kari


1. Kupas nanas dan buang matanya serya hiris sederhana tebal..


2. Siapkan bahan tumis..


3. Panaskan minayk dan tumis semua bahan tumis hingga harum


4. Masukkan pula serbuk karai ikan + serbuk kari daging yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air..

5. Biar rempah naik minyak dan garing...


6. Masukkan nanas


7. Kacau dan masak nanas dalam rempah agak- agak 5 minit hingga nanas mengeluarkan airnya..


8. Tambah santan cair dan masak hingga mendidih dan nanas empuk dan nampak warna nanas agak jernih..


9. Bila agak pekat,masukkan garam,gula dan kerisik..Kacau sekejP hingga gula cair dan pajeri pecah minyak..



2 comments:

  1. Huiii sedapnya pajeri nenas...oowh ejaan baru nanas....nak geng mak dik cella lah...kot dpt..sepiring...aunty suka,makan lak dgn pekasam...atau ikan masin...layann...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...dah habis dah..
      Buah nanas jer ada lagi sebiji..
      Datang lah amik...hihihi

      Delete