Thursday, 9 February 2017

SAYUR LEMAK PUCUK MENGKUDU

Sayur Lemak Pucuk Mengkudu...
Favourite mak aku jer kalau sayur- sayur pahit camni..Hihihi
Aku...?
Aku suka ulam...sayur...
Tapi Pucuk Mengkudu ni is not my taste la..
Cannot go....dia nyer pahit tu melekat kat tekak...huhuhu
Baru jer baca pasal Sayur Lemak Pucuk Mengkudu ni kat blog   ogy's suka suki
Bila tunjuk kat mak aku...
Mak aku cakap nampak sedap dan terliur..
Hahaha...agaknya taste mak- mak memang camtu kot..


Mak aku cakap Pucuk Mengkudu ni ada 2 jenis..
Yang macam kat umah nenek dikampung tu jenis daun besar x pahit sangat...
Yang ni jenis mengkudu daunnya kecik lebih pahit...
Tapi aku pernah juga la rasa sikit pucuk mengkudu tu masa mak aku buat ....
  KERABU PUCUK MENGKUDU kat sini...


Yang ni mak aku masak semalam....
Mmm...memang mak aku habiskan sengsorang sebab abang kakak & aku memang xnak..


Pucuk Mengkudu yang mak aku guna masak Sayur Lemak tu...
Kata mak aku pucuknya muda- muda dan lembut lagi...


Ni pic Pokok Mengkudu  yang mak aku amik pucuknya tu...
Bukan kat umah aku..
Kang ada yg ingat aku perasan lak....hihihi
Mak aku cakap pokok ni dah lama tumbuh sendiri tapi dijaga oleh Pak Omar gardener tu sebab tu rendang cantik..
Haaa...jangan hingat kat Key El ni xde pokok mengkudu...
Pokok kaduk,daun kari ..pokok leletup pun ado...
Mak aku cakap ni yang jenis daun kecik dan rasanya lebih pahit..
Tapi mak aku cakap pahit sikit jer...
X tau la sikit xamaner sebab aku langsung x rasa pun...hihihi..

SAYUR LEMAK PUCUK MENGKUDU
Secekak pucuk mengkudu
1kotak kecil santan + 1 cawan air
1 bawang besar
1 genggam bilis
1 cili merah- hiris
Garam
Dah cuci bersih pucuk mengkudu tu ..

Masak air hingga mendidih dan masukkan pucuk mengkudu yang sudah dihiris..celur lebih kurang 5 minit

Tapis dan buang air rebusan..Tambah santan,air,ikan bilis,bawang dan cili merah serta garam...
Masak semula atas api hingga mendidih..Sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak..
Sesuaikan rasanya dan siap...


Mak aku cakap betul macam aunt Ogy tu kata..
Lauk ni kena match ngan sambal belacan dan ikan goreng...
Tu kata mokcik- mokcik la...
Memang mak aku dah mokcik- mokcik pun..
Dah kawan- kawan aku pun panggil Achik..aunty...mokcik la tu...
Mak dorang pun aku panggil aunty juga..
xkan nak panggil kakak kan...hihihi...

Ni la ikan goreng tu
Ikan Rebus Goreng..
Haaa...camaner tu...rebus ke goreng...


Mak aku cakap ikan tu direbus dulu baru digoreng..
Tapi kata mak aku bukan rebus gitu jer..
Ikan tu disusun dalam periuk dan ditabur garam..
Juga kena letak asam keping,sikit gula melaka dan lengkuas.Kemudian diletak sikit air dan dibiar mendidih dengan api perlahan hingga ikan tu masak..esoknya baru digoreng..
So,isinya ada rasa masam masin dan sikit manis serta garing..
Kata mak aku tu style orang Kelantan..dipanggil ikan rebus goreng..
Kalau style nenek just letak asa dan garam sahaja masa rebus..
Tapi tempat nenek panggil IKAN LENGAT..
Yang  ni mak aku cakap Klantan Style...!!
Mmmm...patut la sedap...
Mak aku cakap kalau tambah bawang dan cili lagi kick..
Mmm...ni pun dah sedap...
Tambah plak ada B.U.D.U.macam KAT SINI...



3 comments:

  1. Yezz...aunty dgn mak dik cella geng sebab suke makan pahit2...
    Pokok dlm gambar tu aunty x pernah tengok...yg daun besar lebar tu je jiran2 tanam...ye la sayang oi...kat key el tu mcm2 sayuran dan ulam ada..sedap nya ikan lengat..ada rasa masin2 sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...dah ada geng...
      Mak pokok mengkudu daun kecik ni mengkudu hutan...tapi tumbuh kat bandar...sebab bandar pun asalnya hutan juga..heee

      Delete
  2. He...he..pandai la dia....buat fakta..

    ReplyDelete