Sunday, 2 April 2017

SAYUR BAYAM & JAGUNG

Sayur Bayam & Jagung..
Lauk untuk dinner malam...
Mmmm..malam apa ntah...
Mula aku cedok sayur ni aku ingat Sayur Kangkung..
Tapi bila tengok tangkainya xde lubang pun..
Sayur kangkung tangkai daun & batangnya berlubang..
Bila tanya mak aku sayur apa?
Mak aku suruh teka lak..
Mmm..kangkung salah..sawi salah..
Apa yer..?
Akhirnya mak aku bagi klu..
Kata mak aku klunya..
Sayur favourite " Popeye The Sailor Man"
Oooo...spinach
Omputih cakap Sayur Bayam..kikiki

Mak aku cakap nampak ada yang post gambar Sayur Bayam ngan Jagung ni dalam group
W/ App...
Tapi xde resipi..
Cuma mak aku kata dorang tulis Sayur Bening..
Sayur Bening tu apa..?
Mmmm..mak aku cakap Sayur Bening mean Sayur yang direbus tanpa tumis...
Tapi yang ni mak aku cakap mak aku masak versi tumis..


Aku just cedok sayur bayamnya sahaja..
Sebab nak jadi kuat macam Popeye..
Xnak kuwus keding cam Popeye wife..
Jagung tu aku x amik..
Sebab aku..kalau jagung rebus aku memang kureng..
Kalau jagung kukus yang cup atau cucur jagung aku makan la..
Kalau kena gigit kat batang jagung tu aku memang kureng..
Ops..mak aku cakao bukan batang jagung..
Tapi yang tempat isi jagung lekat tu dipanggil empulur..
Penjodoh bilangan untuk jagung..?
Penjodoh bilangan untuk jagung ialah " tongkol"
Setongkol jagung
Lima tongkol jagung...
Mak aku cakap nenek x guna penjodoh bilangan tu..
Tapi nenek suka- suka jer sebut sejantung jagung
Lima jantung jagung..
Hahaha...sebab tu nenek x amik PT3..
Hahaha...
Nak citer pasal Sayur Bayam dan Jagung..
Tapi cam biasa ar...aku suka tawaf satu mukasurat dolu...
Kikikiki....

SAYUR BAYAM & JAGUNG
1 tongkol jagung- kerat 8
1 ikat sayur bayam
½ bawang besar hiris
1 bawang putih
segenggam ikan bilis
2 sudu minyak
garam secukupnya

1. Basuh sayur bayam dan kopek kulit jagung


2. Potomg zayur bayam asungkan daun dan batangnya




3. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing..Bila ikan bilas dah garing baru masukkan bawang hiris dan kacau hingga bawang layu..



4. Masukkan 2 cawan air dan jagung yang dikerat- kerat..Masak hingga mendidih


5. Masukkan batang- batang bayam..biar sekejap supaya lembut


6. Masukkan daun- daun bayam dan perasakan dengan sedikit garam..sesuaikan rasa..


Siap Sayur Bayam & Jagung..
Bila tengok sayur ni aku rasa macam mak aku dah pernah masak la sebelum ni tapivrasa dia lain sikit...
Jap nak semak entri...



Betul la...
Ada sayur yang hampir sama
Mak aku dah pernah masak
dalam entri tahun 2015
SAYUR ASEM kat sini...


No comments:

Post a Comment