Kecil Tapak Tangan,
Nyiru Saya Tadahkan...
Haaaa...
Apa maksudnya..?
Maksudnya menerima dengan tangan terbuka atau berebesar hati menerima..
Apa pulak kaitannya..?
Mmmm Kaitannya sebab nak bagitau yang bekas letak telur,kentang bagi tu namanya "Nyiru"
Nyiru ni mak aku cakap gunanya untuk menampi padi atau menampi beras..
Haa...jangan x tau kat umah aku ada 11 buah nyiru...
10 buah Nyiru yang macam gambar kat atas ni..
Tapi bukan la buat tampi beras..
Mak guna untuk hiasan jer..
Kadang-kadang jer guna untuk hidang makanan..
Kat atas tu mak aku guna untuk isi bahan-bahan nak masak Sambal Telur Berserai..
Serang ni mak aku cakap kena masak Menu Bajet jer...
Hahahaha...
Sambal Telur Berserai..
hanya 1 lauk ni jer..
tu namanya Menu Bajet..
Pasni kena tambah Labels kat List la
Pasal MENU BAJET jer..
Hahahaha...
Bekal pun lauk Sambal Telur Berserai ni juga..
Nasi Bajet...
Camaner nak masak Sambal Telur Berserai ni..
SAMBAL TELUR BERSERAI:
5 biji telur- jadikan telur mata
2ketul kentang
1/2 cawan minyak
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 keping asam
Bahan blend:
10 batang cili kering- gunting dan rendam air panas
1 bawang besar- belah-belah
1 batang serai-hiris
1 hiris lengkuas
1. Blend bahan belnd hingga halus.
2. Telur digoreng mata dan kentang digoreng hingga masak..ketepikan
3. Panaskan 1/4 cawan minyak dan tumis bahan blend..
4. Masukkan asam,garam dan gula serta biar mendidih hingga naik minyak..
5. Rasa asam garamnya dan masukkan telur mata serta kentang goreng...
Hias dengan daun bawang supaya lebih cantik
Sedapnyerr.....sambal telur......
ReplyDeletemakan pulak dgn nasi panas....
Kiter pun suka sambal telur...kicap telur..
DeleteHuh..kalau telur itik..lagiiiiiiii kiter suka sebab telur itik sedap...
Rebus makan ngan air kopi O..
Mak kiter ajar...
huh heaven...