Tuesday, 18 April 2017

BUBUR NASI JER..!!

Bubur Nasi Jer..!!!
Mak aku cakap ni versi lemak...
Sebab letak santan..
Makan ngan  Ikan Bilis Goreng..Kacang Tanah Goreng


Ni Untuk dinner semalam...
Balik semalam sampai rumah dah pukul 5 lebih..
Masuk jer dalam rumah.....
Tanpa buka tudung..tanpa tukar baju..
Mak aku terus cuci beras dan rebuskan beras dlam rice cooker..
Aku dah cakap kat amk aku a..aku belum lapar lagi..xyah le rushing sangat nak masak..
Tapi mak aku cakap kena buat dulu..
Nanti smabil nak tukar baju...
Sambil nak mandi bagai..
Bubur dah on process..
So jimat masa..
Mmmmm....sambil mak aku jawab sambil jer aku masuk bilik baring..
Pun sama aku x tukar baju ..
Ngan kemeja ngan tudung ..tei pun x buka lagi aku mimpi jer dulu..
Hahahaha...sebabnya semalam hujan lebat..
Guruh berdentum-dentum..
Area umah aku memang asyik hujan jer...
Mungkin sebab dekat ngan bukit...dekat ngan tasik kot..
So,matahari boleh sedut banyak air untuk jadi awan..
Haaaa...Sains sikit..!!!


Sampai dah nak maghrib baru mak aku kejutkan aku...
Haaaa...bangun jer Bubur Nasi dah siap...
Hujan pun dah benti dah..
Bubur ni pun mak aku dah masuk siap-siap dalam mangkuk sebab mak aku cakap nak bagi sejuk sikit supaya senang aku nak makan..
Bubur kalau baru cedok dari rice cooker..
Tau jer lah dia punya panas ...
Memang boleh melecur lidah Oooooo...
Kalau bubur baru masak dah la lambat giler nak sejuk..!!!!
Aku pun pelik naper kalau bubur lambat giler nak sejuk..
Kalau nasi putih biasa..kejap jer sejuk lah..



1/2 Rice Cooker..
Bubur yang mak aku masak..

BUBUR NASI...
1/2 cawan beras wangi
Air panas secukupnya - masak air panas berasingan
1/2 batang carrot-dadu halus
1 ubi kentang-dadu halus
1 batang sadri-dadu halus
1ketul halia muda- racik halus
1 keping dada ayam/isi ikan ( hari ni just pakai 1 kiub ayam)
1 tangkai daun sup
sikit garam

1. Cuci beras .Isi dalam dalam rice cooker & masukkan agak-agak 2 cawan air.
2. Masak hingga mendidih & mula mengering
3. Tambah air panas supaya bubu kekal mendidih

    ** Jika dimasukkan air sejuk..nanti proses mendidih akan terbantut & mngambil masa untuk mendidih semula...( sambil memasak...masak juga  air panas)

4. Apabila  beras sudah hhancur ,masukkan isi ayam/isi ikan ..carrot..kentang..sadri dan halia..
5. Masukkan juga sedikit garam & tabur daun sup




Kalau nak bubur yang simple macam hari ni sama jer macam kat
BUBUR NASI UNTUK ORANG SAKIT kat sini...

Kalau bulan puasa mak aku selalu gak masak 
BUBUR KANJI LEMAK...kat sini

Tapi yang paling sedap...
BUBUR NASI DENGAN BERGEDIL JAGUNG yang sedap..kat sini








3 comments:

  1. Sedapnyerr....bubuq nasi...makan waktu demam best sangat,ada telur masin,kacang2....sssllluurppp abis 2 mangkuk....he..he..

    ReplyDelete
  2. Sedapnyerr....bubuq nasi...makan waktu demam best sangat,ada telur masin,kacang2....sssllluurppp abis 2 mangkuk....he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETUL3....
      Makan ngan telur masin best kan...
      Tapi semalam xder telur masin...
      huhuhu

      Delete