Wednesday, 12 April 2017

RENDANG AYAM BEREMPAH

Rendang Ayam Berempah...
Masak Hari Ahad malam
Haaa..lately ni mak aku asyik masak rendang jer..
Rasanya tahun ni dah banyak kali sangat dah mak aku masak rendang..


Ni kalau kakak tengok mau nangis ni..
Sebab rendang is favourite kakak..
Sebenarnya masak rendang ni sebab ada Projek Sivik..
Cikgu dah bagitau sejak menggu lepas..
Suruh bawa makanan bertema perayaan..
Setiap kumpulan bawa makanan tema perayaan..

Group Muis dah plan nak buat Tema Perayaan Deepavali
Dorang cakap nak order jer
-Roti Canai
- Capati
- Tosei

Group lain aku x pasti dorang bincang apa..
Ala..oarang pompuan ...mesti nak rahsia2 baba mcam ni kan..
Standard laaaa..kannnnn
Hahahahaha

Group aku..???
Kalau dah Perayaan opkoslah rendang
Group aku 4 orang
Aku...Auni...Fatin dan Dahlia...
Bab-bab camni aku akan jadi gila kuasa nak arrange...
Dari hari Jumaat kitorang dah deside menu :

1. Rendang - aku bawa
2. Pulut Kuning - Auni
3. Laksa Utara- Fatin
4. Minuman  Sirap- Dahlia

Barang lain kitorang pakat-pakat juga
Aku bawa gelas
Auni bawa hiasan meja
Dahlia bawa table cloth
Farah bawa pinggan dan mangkuk
Makanya hari Ahad malam kena la masak Rendang
Mak aku cakap nak wat Rendang Cili Padi jer senang sikit bahan x banyak
Tapi aku minta mak aku wat Rendang Berempah la baru ngam ngan Pulut Kuning
Sebab warna lebih umph skit...
Haaa...aku bab-bab nak match ni aku suka...
Tapi sebab gi kedai xde Rempah Rendang Mak siti..
Mak aku cakap beli jer Rempah Rendang Adabi...



Mak aku cakap Rempah Mak siti lebih harum
Ni Rendang Rempah brand Mak Siti...
Boleh klick  KAT SINI...l


 Mak aku cakap guna Rempah rendang ADABI ni ..warna kuahnya akan-akan Kari Pekat..
Tapi kalau dah semua kawan-kawan aku cakap sedap tu...
Mmmm...x tau la kot kawan-kawan tu dah dibayar oleh ADABI...hahahaha
JAngan x tahu Rendang ni aku yang masak tau...
( dipantau oleh Chef Jo ...hahahaha,,,mana ada...dipantau mak aku)
Mak aku jaga QC..Quality Control sebab nak wat presentation kan..!!!!
Hahahaha...

RENDANG AYAM BEREMPAH ADABI

1 1/2  ekor ayam-potong besar
2 sudu kerisik
1 daun kunyit
2 daun limau purut ( xnak bubuh pun xpe)
2 asam keping
1 kepung gula nisse( boleh ganti 3 sudu gula melaka)
1 bungkus rempah rendang ADABI( x bubuh pun dah ok)
1/2 cawan minyak
1 cawan pati santan
3 cawan air @ santan cair

Bahan Blend: 
25 cili kering-gunting & rebus hingga lembut
2 bawang besar
5 bawang putih
3 hiris lengkuas
1 ketul kecil kunyit segar
2 serai

Bahan Tumis:
1 kulit kayu manis ( hari ni guna daun Kayu Manis)
2bunga lawang
5 buah pelaga

CARA BUAT :

1. Gunting Cili Kering dan buang bijinya.BAsuh cili dan rebus hingga lembut..
    ( Pic ni banyak cili sebab mak aku nak wat stock cili kisar untuk seminggu)


2. Bahan Herba...Lengkuas..Serai..Jalia..Bawang...Kunyit


3. Rempah Rendang Adabi


4. Bahan Blend...
5. Daun Kayu Manis dan Daun Limau Purut


6. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis serta bahan blend..


7. Masak Hingga naik minyak


8. Tambah Rempah rendang Adabi.Masak hingga naik minyak sekali lagi

9. Masukkan ayam..
10. Masak hingga keluar air ayam. Tambah santan cair

11. Bila ayam separuh masakambah garam..gula melaka dan asam keping



12. Tambah santan pekat
13. Tambah Kerisik...

14. Masak hingga naik minyak dan masukkan daun limau purut
     Semasa hidang taburkan daun kunyit yang dihiris halus

**** TAPI SAD ENDING:
Begini ceritanya......
Sivik tu lepas rehat..
Dah la 1 masa jerk..Pastu PK
Kitorang semua 1 kelas dah ready kat kantin..
Dah hidang makanan macam raya dah...
Cak dah tawaf cari cikgu keliling sekolah...
Tapi x jumpa..
Masa makin singkat dah nak habis masa...
Semua pun dah merungut...
Dah hampir putus asa...
Rasa kecewa
Dah la rehat kitorang sanggup x makan sebab dah janji nak makan hidangan raya
Lagi beberapa minit nak habis masa...baru cikgu muncul
Cikgu marah-marah lak...
Tak taulah kot cikgu pun ada masalah ke...
Kena marah ngan Tuan Pengetua ke...
Takkan nak tanya...mood cikgu tengah x baik....
Aku pinjam camera Cak untuk snap pic pun cikgu dah marah
Akhirnya masa presentation semua pun dah xde mood..
Cak pun sampai sekarang lum hantar pic tu kat aku
Waktu PK pun kitorang masih kat kantin..
Belum makan kottt...
Nak kemas bagai lagi...
Huhuhuhu...sad ending....
Semua pun pakat merungut..
Rasa cam kitorang syok sendiri jer...
Exited nak buat presentation terbaik
Apapun redho jer lah...
Mungkin ada hikmahnya
 Huhuhuhu....

 Lepas cikgu dah pergi..
Kitorang pakat makan reramai..
Haaaaa....sib baik semua pun puji Rendang aku sedap...!!!
Terubat hati den..
Kembang kuncup hatiku yang berbunga..
Kikikikiki...
Masa tu pakat citer pasal kisah Master Chef kat sekolah 2014 tu
Dorang cakap semua pun masih ingat  kenangan aku masak rendang 2014 yang lalu..
Memang aku akan ingat sampai selamanya..
KISAH MASTER CHEF 2014
Bukan dendam..
Tapi akan dikenang..
Memaafkan TETAPI sukar melupakan..
Haaaaa...jiwang kan....

7 comments:

  1. Alahai kesiannya...semangat aunty baca...sampai part sedih....penuh emosi gak la aunty....agaknya cikgu tu letih kot....sabar ye wahai anak2....
    apa pun TAHNIAH sebab dik cella membuktikan kesungguhan memasak....jgn sedey sedey ye sayang...

    ReplyDelete
  2. Alahai kesiannya...semangat aunty baca...sampai part sedih....penuh emosi gak la aunty....agaknya cikgu tu letih kot....sabar ye wahai anak2....
    apa pun TAHNIAH sebab dik cella membuktikan kesungguhan memasak....jgn sedey sedey ye sayang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu aunty..
      Hari tu memang frust..
      Tapi hari ni semua dh ok..
      Betul mungkin cikgu ada sebab masalah lain kot..apapun tq aunty...muah3

      Delete
  3. yang penting semangat tue dikkk :)
    dah pandai buat rendang ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiter memang boleh masak rendang..tapi kna ada QC la..hahaha..
      Lama dah sis hilang..heee

      Delete
  4. salam adek cella yang comel, makcik mohon izin kopi pes resepi2 mak kamu yang rajin dan cantik untuk rujukan makcik dibulan puase nanti. Moga cella, kakak abg n emak kamu dirahmati dan diberkati selalu. Makcik doakan kamu menjadi anak yg solehah berjaya didunia dan diakhirat. salam kasih syg dari makcik yang jauh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Amiiiinnn...
      TQ atas doa yang baik dan salam kasih sayang....
      Dari jauh....??
      Apapun semoga aunty juga dirahmati Allah..
      Jika ada yang baik dalam tulisan blog ni harap dapat jadi ilmu untuk semua...
      Tak sabar nak tunggu bulan puasa...
      Seronokkkkk

      Delete