Sunday 13 January 2019

SAYUR PUCUK BETIK

Sayur Pucuk Betik
Lauk mak aku yer..
Bukan lauk aku
Hahaha...
xdenya lah aku nak makan  sayur pucuk betik ni



 Sayur Pucuk Betik  ni memang fav mak aku
Sebab dah banyak kali mak aku masak sayur pucuk betik
Kalau jumpa orang jual sagur pucuk betik kat pasar memang mak aku beli pun
Eiii....aku x boleh brain macamana mak aku boleh telan sayur yang bapak pahit gilerrrrr ni..!


 Pucuk betik ni mak aku cakap mak Wana bagi
Mak Wana memang selalu bagi macam2 sayur,ulam dan pisang
Ni pun selain dari pucuk betik
Mak Wana bagi seketul gedabak Ubi Kayu..
Haaa...mak Wana tu bukan tinggal kat kampung
Tapi Town House..!
Baru lagi rasanya mak Wana bagi pucuk betik ni KAT SINI....
Tak tahulah kat mana mak dia tanam segala pokok tu
Mak dia pernah bagi pisang,ubi,pegaga,bunga kantan,daun pisang bagai





Sebenarnya ada citer about Sayur Pucuk Betik ni
Masa makan nasi abang ngan aku makan ngan lauk Ikan Cencaru Goreng..
Abang lak mak aku masak Sambal Telur
Tapi abang nak amik Sayur Pucuk Betik ni
Mak aku dah cakap sayur tu pahit
Tapi abang cakap abang tahu sayur ni pahit..
Abang kata abang bukan nak amik sayur..
Abang cuma nak amik kuah.. ssbab nampak sedap
Dengan penuh excited abang ceduk kuah banjir dalam nasi + sambal
Aku pandanggg jer...
Nak tengok reaksi abang..
Mana tahu kot sayur pucuk betik ni dah x pahit macam sebelum2 ni...
Sekali abang suap jer...
Arghhhhh....!!!!!
Dengan muka...dengan suara semua...
Yarkkkk...!!!
Hahahaha...orang dah cakap x caya..
Sudahnya abang mak aku soh abang amik nasi lain dalam periuk..
Terbuang lah nasi abang tadi..
Kes yang sama pernah berlaku pada kakakmasa mak aku masak PUCUK BETIK LEMAK.PEDAS ...kat sini...
Tak tahulah kakak ingat lagi ke tak..
Aku still ingat walaupu  peristiwa tu 2017 lagi..
Sebab tu kalau sayur apaw yang bau dia pelik skit aku xkan makan..
Sayur pahit ni bau dia pun dah terasa pahit..
Sebab tu aku x boleh brain macamana mak aku boleh makan dengan selamber ..


SAYUR PUCUK BETIK
2 pelepah pucuk betik
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 kotak santan( 1/2 cawan)

Bahan Tumbuk:
5 cili padi  hijau
1/2 bawang besar
1 genggam ikan bilis
1 ketul kecik kunyit/ 1 sudu teh serbuk kunyit

1. Rebus pucuk betik dengan 2 sudu garam hingga mendidih beberapa minit
2. Basuh pucuk betik rebus tadi dan hiris kasar
3. Masukkan pucuk betik hiris bersama bahan tumbuk dan 1 cawan air
4. Tambah juga  asam keping dan  garam halus
5. Masak hingga mendididih dan kuah sedikit kering
6. Masukkan santan kotak dan biar mendidih sekali lagi.
7. Sesuaikan rasa


Sayur Pucuk Betik in the making...


Ready to eat
Not for me
Not my taste..
So bitter
But special for my mom..
Ok...bye


6 comments:

  1. Auntie pun suka sangat pucuk betik tapi tak pernah buat masak lemak.Sekadar celur cicah dengan sambal...
    Anak2 ppuan auntie makan pucuk betik ni kalau buat kerabu .Kalau sekadar celur je alamat auntie mkn sorang lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh..
      salute la anak2 aunty leh makan pucuk betik..
      Kiter dah pernah try..
      Tapi dia nyer pahit bukan kat molot jer.
      Sampai dalam pewut pun pahit dia masih terasa..
      Hahahaha

      Delete
  2. salam, mak awak tak celur dulu ke?

    kalau racik halus halus campur dengan udang galah.. letak asam sikit wahhhhh best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah....
      mak kiter tulis rebus dulu ngan garam
      Tapi memang pahit dia x boleh brain

      Delete
  3. ok... lah pahit tu la ubat macam peria...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....biarlah ubat pun ..kiter memang x boleh go

      Delete