Saturday, 13 January 2018

PULUT DURIAN 2018

Pulut Durian 2018..
Haaa...sebabnya dah masuk  January 2018 baru dapat makan Pulut Durian..
2017 prime time untuk harga durian..
Mak aku cakap bukan kitorang jer ..
Tapi ramai orang lain juga terpaksa berkira2 nak makan durian...
Orang yang ada dusun mungkin dikira mewah sebab boleh makan durian yang mang MAHAL sepanjang 2017..
Itupun kalau menjadi..
Sebab bila tengok sepanjang hi way PLUS time balik kampung nampak Pokok2 Durian buahnya x semeriah dulu..
Dolu2 kalau musim durian...seronok melihat pokok pokok durian yang lebat buahnya..
Kadang2 sambil tengok sempat mengira buah2 durian yang nergayut didahan pokoknya.
Masa tu kalau kat KL pun ada 5 henggit pun dah boleh dapat 2 biji durian fresh..
Ada yang 2 biji 5 henggit..
Paling biasa...3 biji sepohenggit...
Kadang dorang lelong pakai bakul jer terus..
Sebakut 50 henggit..
Pernah aku ngan mak aku beli..
Penjual tu bagi 1 beg plastik besar...
Dia cakap isilah sahaja seberapa yang boleh muat....flat rate...sepohenggit..
Yang kelakar tu peniaga tu cakap kalau beg plastik koyak kira not valid..
Haahahaha...punya lah mewah durian masa tu..
Siap boleh jadikan salah satu " game" lagikkk...
TAPI ITU DOLUUU....
Hanya tinggal.kenangan belaka...
Sekadar untuk dijadikan kenangam manis yang entah bila akan berulang lagi...
Huhuhuhu...tiba2 lak touching...!!!
Hahaha...durian punya pasal boleh melting moment ooooo...
Kikikiki...



Durians... ready to eat with sticky rice & coconut milk..
Ni durian minggu pertama sekolah ni
Hari tu xleh nak post sebab masa makan durian ni kakak xde..
Nanti jadi isu berbangkit..
Hahaha....
Ni dah boleh post sebab semalam mak aku dah beli durian lagi untuk kakak plak...
So...xde lagi isu berbangkit



Mak aku beli 2 biji jer
Masa mak aku aku amik aku kat sekolah petang hari Khamis tu
Masuk jer kereta huhhhh...bau semerbak durian
Mula aku ingatkan bau kat luar terbawa sampai dalam kereta...
x mo la menaruh harapan kan...
Takut nanti bau tu dari luar...
Tapi bila mak aku tanya xde bau durian ker..?
Haaa...baru hati ni berbunga2 tau..!!!
Mak aku cakap mak aku beli durian


Keseluruhan isi 2 biji durian tu.
Sampai umah terus mak aku buka buah durian...
Bukan buka...
Cekah Durian...
Haaa....baru betul


Tanaaaaaa........terus  rasa seulas..
Inteframe semua isi cepat2..
Amik semua isi masuk bekas
Pastu terus kutip kulit dia terus gi buang
Sebab nanti akalu abang balik abang x suka bau durian..
Abang cakap busuk
Tapi kalau buat kuah durian abang makan plak
Abang kata kuah durian bau pandan xper...


Mak aku cakap kalau 2016...2 biji ni RM10
Kalau tahun 2015.....3 biji RM10
Kalau tahun sebelum tu boleh dapat  5..6 biji RM10
Tahun 2018....mmmmm.....mak aku cakap kalau nak beli kena pejam mata..
Pastu baru beli..
Hahahaha


Pulut Durian..
My favourite nih
Aku suka sangat makan durian ngan pulut
Bubuh santan pekat banyak-banyak...
Mmmmmm....haven


Kalau dapat makan pulut ngan santan xde durian pun dah cukup sedap
Tapi kalau ada durian lagi sedap arrr...
Biar xde pulut
JAngn xde durian..
Hahahaha
Kat umah aku memagh semua suka pulut...
Mak aku dah ada share   CARA TANAK PULUT kat sini...



Santan pekat + sikit garam..
Mmmmm...lemak berkrim..
Mak aku cakap kawan2 mak aku yang kelantanese makan pulut durian mesti lefak juga nissey...
Tapi nissey klate yang keping2 tu..
Yang ni gula melaka
Mmmm...tapi Gula Melaka ni mak aku wat bubuh dalam Kuah Durian untuk abang...


Alhamdulillah....permulaan tahun 2018 yang baik..
Dapat makan DURIAN
2017 penat menunggu harga mampu milik

2 comments:

  1. ya ampun...kecur air liur dik oii..pulut durian lagi..fav akak jugak..anak2 pon suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn....
      10x makan pun xkan jemu kan...
      Kalaulah kiter ada dusun memang xleh jual buah...makannnn jer...hahaha

      Delete