Masak Lemak Kuning Ikan Haruan Kering Dengan Ubi Kayu...
Lauk dah lebih 1/2 bulan dalam draff...hahaha...
Ubi Kayu yang bawa balik ..yang nenek tanam tu la...
Aku suka lauk ni....
Dah beberpa kali dah mak aku masak lauk macam.ni...
Dah pernah post MASAK LEMAK CILI API UBI KAYU lat sini
Baru persan yang tu pun masak ngan Ikan Haruan Kering Juga..
Masakan ni kena masak ngan Ikan Haruan Kering jer ker...?
Mmm...mak aku cakap boleh je masak ngan ikan kering lain...
Tapi sebab dah ada stok Ikan Haruan Kering...
Maka mak aku cakap masak jer lah...
Lauk ni aku suka sebab warna diankuning dan ada rasa ikan masin
Kalau warna dia putih...mmmm aku xnak
Hahahaha...
Betul...!!
Kalau Lemak Putih...aku kenot go
Kalu kuning xper...
Aku suka ubi tu yang dah lembut dan lemak
Kuah dia pulak ada lemak..masin & masamm..
Mmmmmm....gaul nasi panas...
Dengan ikan masin goreng lagi..
Mmmm....boleh aimpan bau kat jari tangan oooo
Kalau ratah camtu pun sedap...
Mak aku cakap kena masak awal pagi supaya bila makan waktu lunch...
Rasa dia lagi pekat dan melekat...
Huh....memang aku suka..
LEMAK KUNING UBI KAYU DENGAN IKAN HARUAN KERING
1 ketul ubi kayu
4 cawan air
3 ekor ikan haruam kering
1 asam keping
1 kotak santan
1 serai
1 sudu teh garam
Bahan Tumbuk:
5-10cili padi
1 ketul kecik kunyit segar
1/2 bawang besar
Ubi Kayu...
Kena kupas kulitnya dan basuh serta potong potong
Ikan Haruan Kering...
Nenek yang bekalkan jug
Ikan Haruan kena potong 2 supaya senang nak masak
Bahan untuk tumbuk
Kena tumbuk sebab sikit jer..
Mak aku cakap kalau sikit camni blend pun x hancur..
Lagi satu sebab mak aku cakap tumbuk lagi ori arrr....
Masak ubi bersama bersama air..serai...bahan tumbuk dan ikan kering hingga ubi empuk san ikan lembut
Selepas ubi dah emouk baru masukkan asam keping,garam dan santan pekat
Masak biar memdidih beberapa minit supaya asam mengeluarkan rasanya ..Sesuaikan rasanya dan siappp
wah nampak menarik..tapi kan akak nie tak pandai mkn ikan darat..yg mkn hanya gelama masin je utk ikan darat..biasa akak masak mcm nie guna ikan masin ikan merah..campur pulak nenas..perhh sodap..
ReplyDeletekannn....kiter pun suka nanas den ikan masin..mmmm..tiba- tiba laparr
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeletetell your mom to try and use daun kemangi.. in the masak lemak ikan air tawar... ikan haruan etc.. apart from letak bunga kantan, .. etc
Pucuk gelugur, daun kunyit and daun kemangi.... dalam masak lemak... sangat sedap....masam dan aromatic
regards
Cam sedap nantieh try..tq
ReplyDelete