Friday, 9 December 2016

CUCUR JAGUNG BERUDANG

Cucur Jagung Berudang...
Bersama Blackcurrent Tea
Kan dah cakap ..
Minggu ni penuh ngan jagung jer lah selagi stok jagung x habis..
Jagung yang 6 tongkol baru guna 1 untuk nasi goreng jagung


Hari ni mak aku guna lagi 2 tongkol
Untuk buat Cucur Jagung Berudang ni..
Suka aku tengok biji jagung yang betdisiplin ni .
Berdisiplin la..beratur ikut barisan ..
xde yang potong Q
Kalau manusia..compom akan ada yang kepala batu akan potong Q..
Nak2 klu beratur panjang nk bayar or whatever lah..
alau kat Hi way PLUS tu memang bersepah.
terutama keter yg mewah skit..
Ala keter yang x mewah pun ada jugakk
Dimana2 mesti ada terutama ca...


CUCUR JAGUNG BERUDANG
2 tongkol jagung-hiris isinya
1bawang besar-dadu halus
1 cili merah -cincang
2 pokok daun sup daun bawang -hiris halus
1 cawan isi udang
1 sudu teh garam
2 bijivtelur
1 sudu teh gula
1/2cawan tepung gandum- boleh ganti tepung jagung lagi rangup
minyak untuk goreng

1. Semua bahan di campurkan bersama..
kecuali minyak..Minyak tu untuk goreng


2.Gaul rata dan pecahkan 2 biji telur..


3. Kacau hingga bercampur rata..
    Jangan risau walaupun nampak berderai..Bila
    goreng nanti akan melekat sebab guna telur


4. Jemput atau ceduk dengan sudu dan adjust bagi leper supaya nipis dan rangup..Senang guna tangan..


5. Biar bawahnya nanpak garing baru terbalikkan supaya cantik tak berderai..

6. Toskan atas kitchen towel sebab masa baru angkat banyak minyak.


Sedap makan panas2 dengan Thai Chilly Sos..
Bersama teh o panas or kopi o panas..

Ni Blackcurrent Tea..
London mari..
Yang mak Ismail bagi..
Dolu mak dia selalu bagi tea macam2 flavour..
Sebab abang and kakak dia study kat London..
Mmmm...best kan..

No comments:

Post a Comment